Hirdetés
. Hirdetés

Válságverő felhő

|

A felhők felett mindig süt a nap - a mostani világjárvány nyomán kialakult gazdasági helyzetben is látjuk, hogy a működésüket felhőalapú megoldásokkal támogató vállalatok tudnak gyorsan és rugalmasan alkalmazkodni a megváltozott körülményekhez. Chris Mattheisen, a Microsoft Magyarország ügyvezető igazgatója szerint már tapasztalható, hogy ez a felismerés felgyorsítja a digitalizáció további ütemét.

Hirdetés

Hirdetés

Decemberben ért véget a Microsoft 2020-as pénzügyi évének második negyede, amelyben a szoftvercég az előző év azonos időszakához képest 14 százalékkal, 36,9 milliárd dollárra növelte bevételeit. Kereskedelmi felhőjében (Commercial Cloud) azonban ennél is jóval nagyobb ütemben, 39 százalékkal, 12,5 milliárd dollárra bővült az üzlet, míg ezen belül a Dynamics 365 és Azure megoldások 42, illetve 62 százalékkal több bevételt hoztak.

Computerworld: A friss számok - a korábbi negyedéves és éves jelentésekhez hasonlóan - a Microsoft piaci elemzők által is méltatott felhőstratégiájának kitartó sikerességét tükrözik. Hogyan teljesítenek ezek az üzleti területek Magyarországon?           

Chris Mattheisen: Felhőalapú, a mesterséges intelligencia (AI) képességeit hasznosító digitális megoldások viszik előre a szervezetek digitális átalakulását, szemben a korábban, házon belül bevezetett, öröklött rendszerekkel, amelyek lassítják vagy ellehetetlenítik a változó igényekre és körülményekre gyorsan válaszoló, új lehetőségeket fellelő és kiaknázó üzleti innovációt. A Microsoft több mint öt évvel ezelőtt tudatosan váltott stratégiát, hogy kifejezetten a felhőre és az analitikára, mesterséges intelligenciára összpontosítson, a rájuk épülő megoldásokat helyezze előtérbe. Rendkívül kedvező fogadtatásra talált ez a fordulat vállalati ügyfélkörünkben világszerte, így Magyarországon is.           

Az IVSZ és a Bell Research közreműködésével tavaly és három évvel azt megelőzően is felmértük a digitalizáció, a felhő és az AI megítélését a hazai vállalatoknál, és az eredményekből kitűnik, rövid idő alatt milyen sokat és előnyösen változott a szemlélet. Míg korábban a vezetők érezhető fenntartással tekintettek a felhőre, mára egyértelműen felismerték a digitalizáció jelentőségét és szükségességét, ezért az informatikát stratégiai területként kezelik. A magyar vállalatok háromnegyede használ egy vagy több felhőalapú megoldást, 88 százalékuknál pedig mobilról is hozzá lehet férni a céges rendszerekhez és alkalmazásokhoz.           

Iparáganként látunk persze eltéréseket is. Jellemzően azok a vállalatok járnak élen a digitális átalakulás útján, amelyeket egy-egy hirtelen - és nem feltétlenül az iparágon belülről - felbukkanó, de annál meggyőzőbb erejű versenytárs gyors fejlesztésre, újításra késztet. A távközlésben, amelyhez szakmai múltam is köt, a Viber saját infrastruktúra nélkül, a felhőben is olyan agilis és komoly kihívóként tudott piacra lépni, hogy az üzleti innováció katalizátora lett az iparágban. A médiát szintén gyors digitalizációra késztette a közösségi hálók és tartalommegosztó platformok megjelenése. A start-up cégeknél pedig fel sem merül, hogy ne a felhőben induljanak.

Chris Mattheisen ügyvezető igazgató, Microsoft Magyarország           

CW: Ennyire jól állnánk digitalizáció dolgában idehaza, vagy akadnak még komolyabb figyelmet követelő területek?   

CM: A mesterséges intelligencia megítélésében még nem tartanak ott a vállalatok Magyarországon, ahová a felhő esetében már eljutottak, de ez másutt is így van. Ezzel együtt a hazai piacon ma is találkozunk olyan nagyvállalatokkal, amelyek még mindig nem dolgoztak ki AI-stratégiát, bár elismerik, hogy szükség lenne rá. Késlekedésük egyik oka lehet, hogy versenytársaik sem jutottak még túl messzire ezen a téren, másrészt a hozzáállásuk a mesterséges intelligenciához is ellentmondásos: túlzott várakozások és aggodalmak egyaránt jellemezhetik, ahogyan korábban a felhőt is a misztikum légköre vette körül.           

Fontos feladatomnak tartom ezért személy szerint is, hogy a Microsoft csapatával együtt minél több vállalatot segítsek hozzá a felismeréshez, hogy a mesterséges intelligencia nem olyasmi, ami a jövőben nyilvánul majd meg, felkent szakemberek szűk körében, hanem itt és most, a felhőalapú alkalmazásokban, felhasználóbarát módon elérhető. Olyannyira, hogy Azure felhőnkben, Dynamics 365 vállalatirányítási és Power analitikai platformjainkon maguk az üzleti felhasználók, szoftverkód írása nélkül készíthetnek AI-képességekkel bíró alkalmazásokat a gyors, ugyanakkor megalapozott döntéshozatal, a pontos előrejelzés és a folyamatautomatizálás támogatásához.           

A gazdasági szervezeteket is példátlan erővel sújtó koronavírus-járvány fájdalmas módon, de egyértelműen bebizonyította, hogy a működésüket felhőalapú megoldásokkal támogató vállalatok tudnak gyorsan és rugalmasan alkalmazkodni a megváltozott körülményekhez. Máris tapasztalható, hogy ez a felismerés felgyorsítja a digitalizáció további ütemét. Felhőalapú megoldás bevezetésén dolgozó vállalatok eredetileg két-három hónapra tervezett projektjeiket most igyekeznek ugyanennyi hét leforgása alatt megvalósítani. A krízis így az innováció katalizátora lett, és ebben az értelemben is elmondhatjuk, hogy a pandémiával járó válság elmúltával a világ nem lesz többé a régi.    

CW: Túl a vállalkozásokon a Microsoft világszerte számos kezdeményezéssel segíti a közösségek, a non-profit szervezetek és az oktatás digitális átalakulását is. Magyarországon kiket érnek el ezek a programok, és milyen eredményeket hoztak mostanáig?           

CM: A Digitális Jólét Program égisze alatt megalakult szakmai platform, az MI Koalíció célja, hogy Magyarország a mesterséges intelligencia fejlesztésében Európa élvonalába kerüljön. A kormány kezdeményezése, amelyhez alapító tagként csatlakoztunk, a technológia szerepét ismeri el, használati eseteket dolgoz ki a szervezetek és a lakosság mindenkori igényeihez illeszkedő innovatív szolgáltatásokhoz. Egyikük az oktatás, amelyet a Microsoft sok éve kiterjedten támogat Magyarországon. Mára például nyolc egyetemen alakítottunk ki Mesterséges Intelligencia Tudásközpontot, amelyekben több mint 50 milliárd forint összértékben a legfejlettebb technológiákat biztosítjuk oktatáshoz, kutatáshoz és fejlesztéshez. Nagyon fontosnak tartjuk ezt az együttműködést, mert az egyetemekről kerülnek ki a holnap vállalatvezetői, akik a mesterséges intelligenciával szerzett tapasztalatok birtokában felgyorsíthatják a technológia alkalmazását.           

Innovatív iskola programunkon keresztül évek óta támogatjuk a pedagógusokat és az iskolákat, az alapoktatás szereplőit. Két hónappal ezelőtt még kevesen hitték volna, hogy az iskolák egy-két hét leforgása alatt át tudnak állni digitális távoktatásra, és ebben fontos szerepet játszanak az olyan technológiák, mint az Office 365 részeként elérhető Teams egységes kapcsolattartási és együttműködési platformunk. Tapasztaljuk ezt mi magunk is. Világszerte több mint 150 ezer munkatársunk most szintén Teams platformon tart kapcsolatot ügyfeleinkkel és partnereinkkel, de a távoli együttműködés egyébként is munkánk szerves része. Európai vezetőségünk tagjai például rendszerint virtuális találkozókat tartanak, mert régiós központunknak nincs fizikai értelemben vett irodája.           

Európából két példát említenék még. Észtország kormányzati és vállalati szektora is felhőalapú működésre állt át. Görögország pedig a 2008 után kibontakozó gazdasági válság egyik legnagyobb veszteseként nem tudott nagyobb beruházással járó informatikai fejlesztéseket megvalósítani, ezért a felhő felé fordult, és azóta messzire jutott ezen a téren. Fontos tanulság mindebből, hogy nem kell kivárni a bajt, hanem a működés digitális átalakításával érdemes agilis módon, előre felkészülni a következő krízisre, az új kihívó felbukkanására.           

CW: Áprilistól például elérhető lesz a Dynamics 365 Business Central magyar nyelvű, hazai számviteli törvények szerint lokalizált változata a felhőben. Hogyan segítheti ez a SaaS-megoldás a hazai kis- és középvállalatok további digitális átalakulását?           

CM: A Dynamics 365 Business Centralt felkészült partnerkörrel támogatjuk Magyarországon, segítségükkel a korábbi verziókat használó vagy fejlett ERP-rendszert nélkülöző kkv-k egy-két hét alatt átállhatnak felhőalapú megoldásra. A BC szerepköralapú felépítésével és beágyazott mesterséges intelligenciájával egy-két felhasználótól pár száz felhasználóig rugalmasan méretezhető, átfogó és könnyen kezelhető megoldást ad a kis- és a középvállalatoknak olyan nagyvállalati szintű képességekkel, amelyekhez ez a cégkör eddig nehezen vagy egyáltalán nem fért hozzá.    

CW: Milyen stratégiai területeken, irányokban fejleszti tovább a Microsoft szoftvereit, szolgáltatásait és eszközeit? Lesz-e változás a hangsúlyokban azt követően, hogy Bill Gates márciusban lemondott igazgatótanácsi tagságáról?     

CM: Technológiai tanácsadóként Bill Gates továbbra is támogatja a Microsoft vezetőségét, amely Satya Nadella irányításával egyébként is nagyon határozott jövőképet alkotott a stratégiára nézve. Márciusban múlt egy éve, hogy csatlakoztam a céghez, és azt látom, hogy a Microsoft rendkívül gyors ütemben fejleszti technológiáit és megoldásait, amelyek között a felhő és a mesterséges intelligencia mellett mind nagyobb súllyal jelenik meg a következő teljesítményugrást elhozó kvantum-számítástechnika, valamint a kiberbiztonság is, amelyre már több mint 1 milliárd dollárt fordítunk évente.           

Minthogy a felhőalapú és a mesterséges intelligenciára épülő megoldások is adat- és feldolgozásigényesek, nagyon fontos számunkra a fenntarthatóság. A Microsoft célja, hogy 2030-ra karbonnegatívvá váljon, és 2050-re a negyvenöt éves fennállása óta kibocsátott teljes széndioxid-mennyiség üvegházhatását is visszaváltsa.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.