Hirdetés
. Hirdetés

Várhatunk csodát a televíziók technológiai fejlődésében még idén?

|

Az ünnepek közeledtével többen döntünk TV készülék vásárlása mellett. Most összegyűjtöttük, mivel készülnek a gyártók, milyen bejelentések várhatóak.

Hirdetés

Ha 5 évvel ezelőtt megkérdeztünk volna bárkit, hogy a meglévők közül milyen televíziós technológiát szeretne az otthonába, a "3D" egész biztosan felmerült volna a beszélgetésben. Mára ezen a technológián túl vagyunk, csakúgy, mint a "plazma" televíziókon.

Hirdetés

Két félresikerült fejlesztés szerencsére nem jelenti azt, hogy a gyártók abbahagyják az új technológiák piacra dobását. Évről-évre jelennek meg újítások, ezek bemutatásának egyik fő színtere a Las Vegas-i CES (Consumer's Electronic Show).

A következő fejezet
A HDR (nagy dinamikus tartomány) napjaink egyik legkiemelkedőbb és legfontosabb technológiája. Ennek hála több színt és nagyobb fokú fényerőt képes megjeleníteni a tévé, így a filmek és a játékok képei valóságosabbak. A HDR népszerűsége az elmúlt évben megugrott, már streaming alkalmazásokban, valamint a PlayStation és az Xbox konzolokban is használják.

A következő lépés a tévék sugárzásának a gyártók által támogatott formátumokra hangolása. Az SD-ről a HD-re történő váltáshoz hasonlóan várhatóan a HDR-re való átállás lesz a következő fejezet a televízió fejlődésében.

A valósághű képek megalkotása azonban költséggel jár, ez látszik az árakon is. Találunk olyan televíziókat, amelyek IPS LCD (széles látószöggel, de látványos kontraszt nélkül) és OLED (széles látószöggel, nagyon jó kontraszttal, kiváló színtelítettséggel, de olyan fényerővel rendelkeznek, amely csalódást okozhat egyes fogyasztóknak) technológiával felszereltek. A "plazma" képernyők már régen eltűntek a piacról. (Bár a nevet még ma is használják, általánosságban a "síkképernyős tévét" értik ez alatt a tévénézők.)

A QLED (quantum dot LED), amelyet a Samsung fejlesztett ki, még teljesebb felhasználói élményt nyújt. Ez azonban még nagyon friss, ezért az ára is magas. Jó hír viszont, hogy az ilyen technológiák nagyon gyorsan fejlődnek, így hamar számíthatunk árcsökkenésre.

Végül egy hasznos tipp: a januári CES-en kiderül, mivel készülnek az új évben a gyártók, ha igazi újdonságokra vágyunk, érdemes megvárni az ott leleplezett termékeket és technológiákat. De ha inkább a jól bevált modellek és tudásuk között válogatnál, vess egy pillantást az online üzletek tévé kínálatára.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.