Hirdetés
. Hirdetés

Véget ért a Facebook-per

|

Feladták a Winklevoss testvérek az évek óta tartó, a közösségi hálózat szellemi tulajdonjogáról szóló jogi vitát.

Hirdetés

A Facebook 2004-es alapítása még viszonylag zökkenőmentesen történt, ám nem sokkal utána, a portál szekerének beindulását követően kirobbant a vita az alapokat leprogramozó Mark Zuckerberg és a magukat ötletgazdának valló Winklevoss testvérek (akik mellesleg egyben ikrek is) illetve osztálytársuk, Divya Narendra között. Pontosabban utóbbiak beperelték a Facebook arcává váló harvardi diákot, melyet hosszú jogi procedúra követett. Tyler és Cameron Winklevoss kártérítést követelt, azt állítván, hogy Zuckerberg egyszerűen magáévá tette saját ötletüket, és kihagyásukkal létrehozott egy harvardi közösségi szolgáltatást. A Facebook idővel túllépett a felsőoktatási intézmény keretein, sőt, a keleti parton, majd az Egyesült Államokon is.

Mark Zuckerberg Facebook
Mark Zuckerberg Facebook

Mark Zuckerberg, a Facebook alapítója

A mára már világszerte több mint 700 millió regisztrálttal rendelkező szolgáltatás üzemeltetői időközben megállapodtak a Winklevoss testvérekkel. 2008-ban kötött megállapodást az ikerpár Zuckerberggel, melynek során összesen 65 milliónyi készpénzt és részvényt kaptak, cserébe a Facebook alapítói jogukról való lemondásért. Később azonban meggondolták magukat, azt állítva, hogy félrevezették őket a közösségi hálózat értékét, és így a „bánatpénz" mértékét illetően. A testvérek megpróbálták „visszacsinálni", érvényteleníteni a megállapodást, ám ebbe a Facebook jogi csapata már nem ment bele.

Ezt követően ismét a bíróságon kötöttek ki a felek, az ügyükben ítélkező szövetségi bíró azonban áprilisban ellenük hozott döntést. Akkor még úgy tűnt, hogy a Winklevoss testvérek az Amerikai Legfelsőbb Bírósághoz fordulnak majd jogorvoslatért, ám a napokban bejelentették, hogy ettől eltekintenek, nem élnek a fellebbezés lehetőségével, és visszatérnek a 2008-as megállapodás feltételeihez. Döntésük okát hivatalosan nem tették közzé.

A felek közötti viszályról egyébként film is született, „A közösségi háló" (The Social Network) címmel.

Facebook ralli
A közösségi hálózat értéke szinte folyamatosan emelkedett az elmúlt években. Amint arról mi is beszámoltunk a várható nyilvános tőzsdei részvénykibocsátás kapcsán, a Microsoft az elsők között szavazott bizalmat a közösségi oldalnak 2007-ben: Redmond a Facebook 1,6 százalékáért 240 millió dollárt fizetett ki, ezzel 15 milliárd dollárra becsülve a közösségi hálózat értékét. Ezt aztán idén januárban az orosz Digital Sky Technologies 500 millió dolláros befektetésével már 50 milliárd dollárra tornászta fel. A várhatóan egy éven belül bekövetkező IPO 100 milliárd dollár fölé taksálja a Facebookot, állítja a CNBC.

Amennyiben valóban ilyen magas áron kerülnek forgalomba a papírok, Mark Zuckerberg cége lesz az egyik legnagyobb IT vállalat. De nem a legnagyobb - olyanok még előtte állnak, mint például a fent említett Microsoft (203 milliárd dolláros), a Google (162 milliárd dolláros) illetve az Apple több mint 300 milliárd dolláros piaci kapitalizációval. Ugyanakkor a 100 milliárdos érték többre becsüli a céget a Cisco-nál, a Hewlett-Packardnál és a Canonnál, hogy csak néhány nagy márkanevet említsünk. Kérdés persze, hogy mikor „nyomja le" a nála nagyobbakat is egy olyan cég, amely alig egy év alatt meg tudja duplázni 50 milliárd dolláros értékét.

Ahogy a pereskedés, úgy a tőzsdére lépés is évek óta húzódik. Először 2009-re taksálták az IPO-t; ekkor a közösségi hálózat üzemeltetője úgy módosította saját részvénystruktúráját, hogy könnyebbé váljon a részvénykibocsátás. Azonban akkor a vezetőség végül úgy döntött, elhalasztja a lépést 2010-ig. Az évtized elején sem következett be az esemény, a Bloomberg elemzői ezt követően állították, hogy a Facebook 2012 előtt nem kezd bele IPO-jába.

Frissítve
Noha az Amerikai Legfelsőbb Bírósághoz valóban nem fordulnak a Winklevoss testvérek, tegnap mégis újra a bíróságon találták magukat a felek. A Massachusetts-i kerületi bíróságon ezúttal azért találkoztak a felperes és az alperes ügyvédei, mert előbbiek úgy vélik, hogy a közösségi hálózat üzemeltetői - akár akaratlanul is, de - bizonyítékokat tartottak vissza a szellemi tulajdonjogok kapcsán lefolytatott peres eljárásban. A Facebook egyik jogi tanácsadója, Neel Chatterjee úgy nyilatkozott e-mailében, hogy a vádak elévültek és alaptalanok is, és korábban egyszer már hozott elutasító határozatot a bíróság ezzel kapcsolatban.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.