Hirdetés
. Hirdetés

Vezércsere a HP élén?

|

Meg nem erősített hírek szerint a HP lecserélné a kevesebb mint egy éve kinevezett vezetőjét, Leo Apothekert. A hír hatására nőtt a HP részvények értéke.

Hirdetés

Léo Apotheker

A HP igazgatótanácsa szerdai ülésén komolyan foglalkozott azzal a kérdéssel, hogy vajon maradjon-e továbbra is a HP elnök-vezérigazgatója a közel egy éve az SAP-tól átigazolt Leo Apotheker. A hírt magát megnevezni nem kívánó forrásra hivatkozva a Bloomberg közölte, majd az egész szaksajtó átvette.

Az igazgatótanács azért bizonytalan, mert a gyakori vezércsere nem mutatna túl jól, ám a jelenlegi vezető teljesítményével is elégedetlen. A HP által meg nem erősített értesülések szerint már ideiglenes utódját is kiszemelték: Meg Whitman lenne az, aki korábban az eBay-t vezette, jelenleg a HP igazgatóinak egyike.

A HP részvényeseinél a vállalat egy igencsak meglepő bejelentése verte ki a biztosítékot: Leo Apotheker nemrég ismertette, hogy a vállalat személyi számítógépekkel - közöttük a tabletekkel és az okostelefonokkal is - foglalkozó részét kiszervezné, esetleg eladná, de mindenképp megszabadulna tőle, helyette a szolgáltatási részt erősítenék.

Az akkori bejelentés hatására a HP részvényeinek értéke szinte megfeleződött, ami a részvényeseket érzékenyen érintette. A mostani, meg nem erősített vezércsere hírére a részvények emelkedtek, 6,6 százalékkal, ami 3 milliárd dolláros javulást jelent a cég értékében.

Ugyanakkor Apotheker múlt hónapban bejelentette, hogy megvásárolnák az információ menedzsment megoldásokkal foglakozó Autonomy nevű céget 10 milliárd dollárért - a lépés a HP szolgáltató céggé való válásának folyamatát erősítette volna. A vezető ugyanakkor komoly felhő stratégiával és több menedzsmentbeli változási elképzeléssel állt elő.

Ám elemzők szerint a kialakult helyzetért nem egyedül a mostani vezető a hibás, ő csupán az igazgatótanács bűnbakja. Charles King, a Pund-IT szakembere szerint a mostani elnök-vezérigazgató csupán a döntések bejelentője, azokat a tanács beleegyezése nélkül, egyedül nem hozhatta volna meg. Szerinte az eddig bejelentett változások már eléggé megbolygatták a vállalat életét, az esetleges leváltás csak tovább kavarná a vizet.

Az elemző véleményével a tekintélyes Financial Times újságírója is egyetért, aki cikkében azt írja, hogy szerinte a Leo Apotheker helyett az igazgatótanácsot kellene leváltani.

A vezércserével elégedetlen az IDC elemzője, Crawford Del Prete is, aki megérti, hogy a részvényesek frusztráltak, de szerinte Apotheker elvesztése további káoszt okoznak a cégben. Robert Enderle, az Enderle csoport elemzője úgy véli, a változás oka az, hogy Apotheker érkezése óta megváltozott az igazgatótanács. Ha más a tanács, akkor változik, amit a tanács gondol a cég jövőjéről. Valóban, a korábbi vezető, Mark Hurd lemondása után öt új taggal bővült az igazgatótanács, amit akkor a vezető távozásával kialakult hatalmi űr betöltésének kényszerével magyaráztak.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.