Virtuális polcokon a magyar eKönyv

|

Vége az ingyenes és kalózkönyvek uralmának? Népszerű könyvek, például Coelho és Popper művei is ott vannak már magyarul a digitális polcokon. Az eKönyvek nem csak Adobe kompatibilis olvasót, hanem mobil internetet is követelnek.

Eddig magánkiadásokra, vagy illegálisan letöltött illetve idegen (tipikusan angol) nyelvű tartalmakra voltak utalva azok, akik megvásároltak egy drága elektronikus könyvolvasót. Végre beindult valami a hazai piacon és ha egyelőre nem is nagy mennyiségben, de elérhetők magyar nyelvű elektronikus könyvek.

Az eKönyv Magyarország webáruházában (www.ekonyv.hu) május 25-én kezdik el forgalmazni Paulo Coelho Brida című új könyvét. A brazil szerző sikerkönyvét az Athenaeum kiadó ugyanazon a napon jelenteti majd meg papíron és ekönyvben. A nyomtatott könyv fogyasztói ára 2990 forint, míg a digitális kiadás 1000 forinttal lesz olcsóbb, így 1990 forintos áron kerül majd a digitális könyvespolcokra. A kiadó az eKönyves változatba meglepetés extra tartalmat is rejtett, amit sehol máshol nem jelentetnek meg.

Versenyezni fog a papír és az eKönyv?

?Az Athenaeum kiadó Coelho eKönyve etalon lehet a magyar digitális könyvkiadás számára. Mind az árképzés, mind az extra tartalom és a megjelenés időzítése olyan utat jelöl ki, amit biztosan sok más kiadó is követni fog. Roppant érdekes lesz majd látni, hogy miként viselkedik a piacon a nyomtatott és a digitális kiadás egymás mellett. (...) Egy népszerű kiadvány alkalmas arra, hogy visszajelzést kapjunk a jelenlegi piac méretét illetően, másrészt az olvasók számára is bizonyíthatjuk, hogy a kiadók megtették az első lépéseket." - nyilatkozta Weiler Péter az eKönyv Magyarország társ-ügyvezetője.

Popper Péter a Sárkányok barlangja című utolsó könyve ugyancsak egyszerre jelenik meg papíron és elektronikusan. A premiert a kiadó és az eKönyv Magyarország május 27-én tartja. A nemrégiben elhunyt író széles rajongó táborral rendelkezik, akik hamarosan a teljes életművet is olvashatják elektronikus kiadásban.

 

 

Starcz Ákos az eKönyv Magyarország társ-ügyvezetője szerint az eKönyv alapú kiadványok hosszabb élettartamnak nézhetnek elébe és előállításuk is kevésbé költséges, raktározásukra pedig nincs szükség.

Az ekonyv.hu jelenleg béta fázisban, azaz nyilvános tesztüzemben működik. 3000 idegen nyelvű és közel 100 magyar cím érhető el az áruházban. A Bookline.hu Nyrt. és a Líra Könyv Zrt. közös tulajdonaként működő cég, hétről-hétre bővíti a címek számát, és német TXTR GmbH partnere révén fejleszti a rendszert. Az ekonyv.hu hamarosan elérhető lesz iPhone telefonon, sőt iPad-en is, amin a titkosított könyvek vásárlását, és azok olvasását is megoldották a szakemberek.

Milyen olvasó kell hozzá?

A 2010. március elején alakult a Bookline.hu Nyrt. és a Líra Könyv Zrt. közös
leányvállalata az eKönyv Magyarország Kft, mely a berlini székhelyű TXTR céggel kötött a együttműködési megállapodást az egy SIM kártyás kapcsolattal is rendelkező eKönyv-olvasó terjesztésére és a mögöttes technológia exportjára. A TXTR platform előnye, hogy a vásárlás nemcsak az eKönyv Magyarország weboldalán, hanem az olvasón, sőt iPhone és iPad alkalmazása révén akár mobiltelefonon is lejátszódhat. A letöltött könyvek az igen elterjedt Adobe DRM szabványat alkalmazzák, így olvasásukhoz ugyan kompatibilis eszköz kell, de természetesen nem csak a TXTR olvasója alkalmas a feladatra, hanem rengeteg másik eszköz is. (A közlemény nem szól arról, hogy a SIM kártyás kapcsolat illetve esetleg mobil internet egy kötelező eleme-e a jogvédő rendszernek, vagy csak extra.)

 

 

A Hanseatische Gesellschaft für Verlagservice-re, Németország egyik nagy múltú informatikai cégére hárul az ekönyvek előállítása és a file-ok tárolása és titkosítása is rajtuk keresztül történik majd. Az eKönyv Magyarország további célkitűzése, a hazai kiadók szellemi termékeinek digitális terjesztése.


Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.