Hirdetés
. Hirdetés

Vizsgálat indult Bill Gates giga-földvásárlása miatt

|

Az állami hatóságok szerint cégcsoportok és vállalatok nem birtokolhatnak farmokat vagy mezőgazdasági területeket Észak-Dakotában.

Hirdetés

Észak-Dakota államügyésze levelet küldött a Bill Gates milliárdoshoz köthető Red River Trustnak egy nagy burgonyafarm közelmúltbeli megvásárlása miatt. Drew Wrigley főügyész hivatala figyelmeztette a cégcsoportot az állami és szövetségi törvények lehetséges megsértésére, és további információkat kért.

A Wrigley hivatala által a kansasi Red River Trustnak küldött levél szerint a társaságoknak vagy korlátolt felelősségű társaságoknak "tilos Észak-Dakota államban termőföldet vagy farmterületet birtokolniuk vagy bérbe adniuk", illetve "mezőgazdasági vagy farmgazdálkodási tevékenységet folytatniuk" - számolt be szerdán az AgWeek című mezőgazdasági hírportál.

Hirdetés

A levél létezését megerősítette a bismarcki KFYR tévéállomás, amely közzétette az első oldal másolatát. A június 21-i keltezésű levelet az észak-dakotai Graftonban található Campbell Farms irodáinak is elküldték. Az AgWeek június 13-án hozta nyilvánosságra, hogy a Red River 2021 novemberében vásárolta meg a céget a Bill, Greg és Tom Campbell testvérektől, 13,5 millió dollárt fizetve 850 hektárnyi burgonyatermesztő üzemükért.

A törvény "bizonyos korlátozásokat tartalmaz a vállalatcsoportok azon képességére, hogy mezőgazdasági földterületet vagy farmterületet birtokoljanak" - áll a levélben, amelyet a Red River vagyonkezelőjének, Peter Headley-nek címeztek. "Hivatalunknak meg kell erősítenie, hogy az Önök cége hogyan használja ezt a földet, és hogy ez a használat megfelel-e a törvényben foglalt kivételek valamelyikének".

Ha a Red River be tudja bizonyítani, hogy rendelkezik ilyen mentességgel, az ügyészség lezárja a vizsgálatot, de ha bebizonyosodik, hogy megsérti a törvényt, akkor egy éven belül el kell adnia a földet, vagy "akár 100 000 dolláros büntetéssel" kell szembenéznie a levél szerint.

Gates, aki a Microsoftnál szerezte vagyonát, visszavonult, hogy a Bill és Melinda Gates Alapítványon keresztül különböző ügyeket - a világ oltásaitól kezdve az amerikai földek felvásárlásáig - támogasson. Gates azt sugallta, hogy a mezőgazdaság iránti érdeklődése a vetőmagokkal és a bioüzemanyagokkal kapcsolatos, és a szintetikus húsra való áttérést szorgalmazta a klímaváltozás elleni küzdelem egyik módjaként.

A szoftvermogul vállalatok, trösztök és vagyonkezelő cégek hálózatát felhasználva 2021-re több mint 97 000 hektár (több mint 970 négyzetkilométer!) termőföldet szerzett, a LandReport.com pedig "Amerika legnagyobb termőföld-tulajdonosának" titulálta.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.