. Hirdetés

Szakemberhiány a felhőben

|

Több az állásajánlat, mint az álláskereső, ráadásul minél specifikusabbak a munkáltató elvárásai, annál tovább tart a meghirdetett pozíciók betöltése. Évek óta küzd az Aruba Cloud a problémával, amely nemcsak a magyar, hanem a régiós IT-piacot is sújtja.

Különösen nagy gond ez a dinamikusan növekvő felhőszolgáltató számára, amely Olaszországban tavaly októberben megnyitott, és további bővülés elé néző, globális felhőadatközpontjába folyamatosan keres szakembereket. Rózsa Renátát, az Aruba Cloud külföldi referensét és Vargáné Parrag Jolánt, az Aruba Cloud magyarországi képviseletének vezetőjét kérdeztük a munkaerőhiány hátteréről és lehetséges megoldásáról.

ArubaCloud Blog: Mely pozíciókra találnak legnehezebben szakembereket Magyarországon?

Rózsa Renáta: A projektmenedzseri pozíciók betöltését különösen megnehezíti például, hogy a jelentkezőktől a szaktudás, valamint a jó kapcsolattartáshoz és csapatmunkához szükséges kommunikációs és vezetői képességek mellett IT-területen szerzett tapasztalatot is várunk, de a pályázók csak ritkán felelnek meg mindhárom követelménynek. Az üzemeltetés terén több rendszeradminisztrátorra is szükségünk lenne adatközpontjainkban, mivel felhőszolgáltatásaink a nap 24 órájában az év minden napján működnek. Nem könnyű azonban a több műszakban végzendő munkára olyan szakembereket találni, akik egyszerre felkészültek és megbízhatóak is.

Rózsa Renáta, külföldi referens, Aruba Cloud

Előfordul az is, hogy egy-egy pozíciót azért nem tudunk betölteni, mert a pályázók bérigénye eltúlzott, nincs arányban tudásukkal, tapasztalatukkal, de az adott munkakörben végzett munka összetettségével, az azzal járó felelősség mértékével sem.

Mindezzel azonban más piacokon is szembesülünk. Szorosabban együttműködök például a cseh és a lengyel kollégákkal, akiktől tudom, hogy a helyzet náluk is hasonló. Felhőszolgáltatásaink szabványosak, ezért angolul beszélő projektmenedzsereket elvileg más országokból is toborozhatnánk leányvállalatainkhoz, de az IT-szakemberek általános hiánya miatt így sem tudjuk orvosolni a problémát.

ACB: Milyen arányban csökkent az utóbbi években a meghirdetett állásokra jelentkezők száma?

RR: Térségünk országaiban igen alacsony a munkanélküliségi ráta, a jó szakemberekért sorban állnak a munkáltatók. Úgy látom ezzel együtt, hogy nem a pályázók száma csökkent elsősorban, hanem a mi elvárásaink lettek sokkal specifikusabbak. A követelmények fejlődésével nem tud lépést tartani a megfelelően felkészült, a kellő adottságokkal és tapasztalattal bíró szakemberek száma.

Vargáné Parrag Jolán: Négy-öt évvel ezelőtt még valamivel könnyebben találtunk IT-szakembereket, mint napjainkban. A kialakult helyzetet jellemzi, hogy a munkáltatók gyakran már a főiskolán, az egyetemen "levadásszák" a legtehetségesebb informatikusokat. A toborzást megnehezíti, hogy a mérce egyre magasabbra kerül - egy projektmenedzser esetében például a munkafolyamatok összehangolásához szükséges, meggyőző angol nyelvtudás is alapkövetelmény -, de közrejátszik az is, hogy sokan külföldre mentek dolgozni. Ezért is döntöttünk úgy, hogy képviseletünk egy budapesti irodát is nyit, mert ma az IT-munkaerő vagy a fővárosban dolgozik, vagy külföldön.

Vargáné Parrag Jolán, magyarországi képviseletvezető, Aruba Cloud

ACB: A meghirdetett állásokra jelentkező, de a követelményeknek nem mindenben eleget tevő munkavállalók házon belüli oktatása, vagy például az automatizálás mennyiben enyhítheti a szakemberhiány problémáját?

RR: Magyarországi képviseletünk kiépítésekor, 2009-et követően mi is megszerveztük a más területekről érkező munkavállalók oktatását, és azt tapasztaltuk, hogy teljes körű felkészítésük 1-2 évbe is beletelhet. Mára annyira felgyorsult a követelmények változása, hogy ennyi idő egyszerűen nem áll rendelkezésünkre.

VPJ: Ráadásul nem vállalkozhatunk arra, hogy a belépő kollégákat szinte mindenre mi tanítsuk meg. Vállalatunk munkafolyamataival és -moráljával például megismerkedhetnek a házon belüli oktatás során, de ez kevés, ha a pályázók szak- vagy nyelvtudása inkább elméleti, nem rendelkeznek kellő gyakorlattal.

Kunszentmiklósi irodánkban gyakornoki programot is indítottunk a probléma megoldására, de az egy év tanulóidő leteltével sajnos a részt vevő diákok egyikét sem tudtuk alkalmazni. A kezdeményezés értékes tapasztalata viszont, hogy a munkavállalók fiatal nemzedékét másfajta hozzáállás jellemzi, mint a korábbi generációkat, változtak a hangsúlyok, a célok és az elvárások is.

Másképp kell ezért megszólítanunk a munkaerőpiacra újonnan belépő fiatalokat. Dunaújvárosban és Kecskeméten az informatikai főiskolán például előadásokat készítünk elő, amelyeken a hallgatókkal megismertetnénk az általunk kínált karrierlehetőségeket, és azt is, hogy egy modern munkakörnyezetben mit várunk el kollégáinktól.

RR: Felhőszolgáltatóként vállalatunkat nagy mértékű automatizáció jellemzi, túlzás nélkül mondhatom, hogy amit automatizálni lehet, azt mi már automatizáltuk. Ugyanakkor vannak olyan területek, amelyeken az emberi munkaerő létszámát ezzel együtt továbbra is növelnünk kell. Az ügyfélszolgálat ezt jól példázza. A nemzetközi felhőszolgáltatók közül egyedül mi működtetünk helyi ügyfélszolgálatot a magyar piacon, mert úgy látjuk, hogy a felhasználók ezt igénylik. A munkahelyek betöltésével járó nehézségek ellenére sem fogunk erről lemondani, fontosnak tartjuk, hogy a gépi világban ezen a módon is humánusak maradjunk.

ACB: Hogyan segíthet a technológia a hatékonyabb toborzásban?

RR: A felhőszolgáltatások ezen a téren is előtérbe kerültek. Pályakezdő, fiatal munkaerő toborzásában a Facebook ma már megkerülhetetlen, míg tapasztalt IT-szakembereket a LinkedIn-en keresztül tudunk hatékonyabban megszólítani. Állásajánlatainkat emellett a weboldalunkon, valamint a profession.hu oldalán is megtalálják az érdeklődők (állás1, állás2, állás3).

Toborzó cég szolgáltatásait is igénybe vesszük, de a továbbiakban fejvadásszal is dolgozni fogunk, hogy a magasabb pozíciók betöltésére is gyorsabban megtaláljuk a legjobb szakembereket.

0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.