Hirdetés
. Hirdetés

Mesterséges intelligenciát és kiberbiztonságot is oktatnak az új tanévben a kolozsvári BBTE-n

|

A számítástechnika és az informatikai rendszerek tudományterületén a nemzetközi egyetemi rangsorok szerint a BBTE az első helyen áll az országban.

Hirdetés

Mesterséges intelligencia alapszak és kiberbiztonság mesterképző indul az új tanévtől a kolozsvári Babes-Bolyai Tudományegyetemen, mindkettő angol nyelven - írta közleményében a felsőoktatási intézmény.

A román, magyar és német tagozattal, illetve angol nyelvű képzési programmal is rendelkező erdélyi egyetem nagy hangsúlyt fektet arra, hogy a digitális világ elvárásaihoz igazítsa oktatási kínálatát, a két új szak is ennek eredménye.

Az egyetemen - Romániában elsőként - 50 diák tanulhat alapszakon angol nyelven a mesterséges intelligenciáról, eddig csak mester- vagy doktori képzésen volt erre lehetősége az informatikát végzett hallgatóknak. Az új szakot nagy érdeklődés övezte, nyolc jelentkező volt minden helyre - írták.

A közlemény arra emlékeztet, hogy a számítástechnika és az informatikai rendszerek tudományterületén a nemzetközi egyetemi rangsorok szerint a BBTE az első helyen áll az országban. Daniel David rektor szerint ez a vezető szerep késztette őket az új alapszak elindítására. Elmondta, hogy az egyetemnek több nemzetközi partnere is van e téren, például a Microsoft szoftvergyártó cég.

Hirdetés

A BBTE az új tanévben kiberbiztonság mesterképzést is indít angol nyelven, ahol mintegy 40 romániai és külföldi diák folytatja tanulmányait. A Romániában szintén úttörőnek számító képzés egy év vendégoktatást is biztosít a hallgatóknak más európai egyetemeken. Az új képzési programot a kiberbiztonsági szakemberek iránti nagy igény szülte - közölték.

A BBTE vezetése júniusban jelentette be, hogy az október 2-án kezdődő 2023/2024-es tanévben számos új szakot indít alkalmazkodva a legújabb munkaerőpiaci elvárásokhoz. A magyar nyelvű képzések közül a digitális média szakot, illetve az üzleti és pénzügyi adatelemzést említették.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.