Hirdetés
. Hirdetés

Nyílt forráskódú lesz az uniós szintű digitális személyiadat-tárca

|

Az Európai Unió Tanácsának még hivatalosan jóvá kell hagynia a rendeletet.

Hirdetés

Az Európai Parlament támogatja az olyan, elektronikus aláírásra is használható digitális tárca bevezetését, amely a köz-, és magánszolgáltatások hitelesítésére és elérésére, valamint dokumentumok tárolására és megosztására is alkalmas.

Az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén 335 szavazattal 190 ellenében, 31 tartózkodás mellett véglegesen elfogadta azt a rendelettervezetet, amely a kézzel jegyzett aláírással azonos jogállást élvező "minősített elektronikus aláírást" biztosít, és a digitális cserefolyamatok gördülékenyebbé tétele érdekében lehetővé teszi a tárcák közötti interakciókat.

Az új, önkéntes alapon használható uniós digitális személyiadat-tárca lehetővé teszi majd, hogy a felhasználók online azonosítsák és hitelesítsék magukat anélkül, hogy kereskedelmi szolgáltatókat kellene igénybe venniük, elkerülve a bizalmi, biztonsági és adatvédelmi aggályokat.

Hirdetés

Az átláthatóság, az innováció ösztönzése és a biztonság növelése érdekében a tárca nyílt forráskódú lesz. Az elszámoltathatóság és a nyomon követhetőség biztosítására a rendelet szigorú szabályokat állapít meg az érintett vállalatok regisztrációjára és felügyeletére vonatkozóan. Egy úgynevezett adatvédelmi felületen keresztül a felhasználók teljes mértékben ellenőrizhetik majd adataikat, és kérhetik adataik törlését is, ahogyan azt az általános adatvédelmi rendelet (GDPR) előírja.

Utolsó lépésként a rendeletet a tagállami kormányokból álló Európai Unió Tanácsának még hivatalosan jóvá kell hagynia, hogy jogszabállyá váljon.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.