Érzékelhető növekedés a magyarországi információbiztonsági auditok számában!

|

A Hétpecsét Információbiztonsági Egyesület 2011 januárjában már hetedik alkalommal mérte fel a magyarországi „ISO27001” információbiztonság rendszer tanúsítások helyzetét. A tanúsítással rendelkező cégek/szervezetek száma 17 %-kal növekedett az egy évvel ezelőtti adatokhoz képest – jelentette be Gasparetz András az Egyesület elnöke a szervezet XLIV. Információvédelem menedzselése címmel megrendezett szakmai fórumán.

Az Egyesület idén már hetedik alkalommal kérte meg a Magyarországon „ISO27001” – korábban BS7799 - tanúsítást végző szervezeteket, hogy nyilatkozzanak a sikeresen lezárt auditok számáról. A 13 magyar auditor cég – amely gyakorlatilag lefedi a teljes magyar piacot – adataiból kiderül, hogy 161 (2009 januárjában 138) sikeres auditon átesett magyarországi cég van, ami 17 %-os növekedést jelent egy év alatt. A növekedés mögött egy jelentős háttérmozgás áll, ugyanis az előző évben 89 szervezet mondta vissza vagy vitte át tanúsítását. Fény derült arra is, hogy a tanúsítók közül a piacvezető továbbra is az SGS Hungária Kft. 30%-os piaci részesedésével. A második helyen a DNV áll 18 %-kal, míg a „bronzérmes” 12 %-kal Vincotte, amely így leszorította a dobogóról az előző évi harmadikat, a CERTOP-ot. A 2011-es tervekkel kapcsolatban nagy szórással, de óvatos optimizmussal nyilatkoztak a megkérdezettek, s úgy becsülik, hogy 2011-ben folytatódhat a tanúsítások számának növekedése, mivel egyre több szervezet ismeri fel az információvédelmi menedzsment rendszerek bevezetésének a szükségszerűségét. A fórumon Gasparetz András kitért arra is, hogy bizonyos statisztikák szerint Magyarország nemzetközi viszonylatban is őrzi előkelő pozícióját (a www.iso27001certifications.com oldal szerint), hiszen a világviszonylatban elfoglalt 10. helyével továbbra is olyan országokat előz meg, mint például Franciaország, Norvégia, Svédország, Olaszország vagy Ausztrália. Sajnos az említett statisztika forrása egyre nagyobb eltérést mutat a Hétpecsét Egyesület saját felmérése és a Nemzetközi Szabványosítási Testület (ISO) hivatalos adataival, emiatt a jövőben az Egyesület inkább fog támaszkodni az ISO és a saját adataira, mert nagyon jól látszik, hogy a tanúsító testületek nem jelentik le következetesen tanúsítási eseményeiket az idézett nemzetközi fórumnak. A téma iránt növekvő igényt mutatja, hogy a rendezvényre nagyszámú hallgatóság – közel 180 fő – regisztrált, és hallgatta meg a felmérés eredményét több más érdekes előadással együtt. A Hétpecsét Információbiztonsági Egyesületet 2004-ben magánszemélyek alapították a már 2001 óta együtt dolgozó információbiztonsági szakemberekből álló „BS7799 Értékteremtő munkacsoport” értékeinek továbbvitelére. Az Egyesület fennállása óta folyamatosan sikerült növelnie tagjainak számát, valamint megnyernie neves hazai és nemzetközi cégek támogatását is. További információ: www.hetpecset.hu

0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.