PALO - egy open source eszköz a tervezés és beszámolás támogatására

|

Nagyon magas üzleti követelményeket kielégítő rendszereket fel lehet építeni és karban lehet tartani a PALO nyílt kódú komponensekkel. A PALO Premium változat azok számára nyújt további szolgáltatásokat, akik valami lényeges többletet szeretnének: nagyságrendi teljesítményugrást, workflow-t, különleges rendszerkapcsolatokat. A Palo népszerűségét jelzi, hogy a Palo fórum regisztrált tagjainak száma 1700 felett jár.

A cikk a Palo példáján illusztrálja, milyen jó színvonalon képes a nyílt kódú világ egy tervező-elemző eszközt adni a vállalkozások kezébe. A Palo-nak van egy központi, open source licensszel rendelkező magja, ami minden alapvető komponenst tartalmaz és képességeit tekintve messze jobb annál, mintsem hogy egyszerű csalinak tekinthessük. Valójában nagyon magas üzleti követelményeket kielégítő rendszereket fel lehet építeni és karban lehet tartani a nyílt kódú komponensekkel. A Palo fejlesztését megkezdő csapat 2002-ben olyan szakemberekből állt össze, akik komoly tapasztalatokat szereztek más, hosszú múltra visszatekintő olap eszközök fejlesztése közben. Így bár a kódbázis nyílt, mégis kiemelkedő színvonalú programozási fogásokat tartalmaz. Technikai érettség szempontjából a Palo megvalósítja valamennyi említett olap jellemzőt: - nagy hatékonyságú, a memóriában elhelyezett - multidimenzionális és - egységes adatbázisa van, amelyben - nagy kifejező erejű szabályokkal leképezhető az üzleti logika és - jól támogatja a sokrétű elemzőmunkát. A kép teljessége érdekében ejtsünk néhány szót a korlátokról. A szerző tapasztalata szerint a Palo memóriakezelési és számítási teljesítményében még érezhető egy kb. 15-20 %-os fejlődési lehetőség más érett olap alkalmazásokhoz képest. Másféle korlátokat fejlesztés közben lehet megérezni: az mondható, hogy a Palo-ban bármiféle multidimenzionális üzleti logika leképezhető, de a megvalósítás mikéntjében kevesebb technikai alternatíva áll a fejlesztő rendelkezésére, ezért egy jó teljesítményű és jól bővíthető rendszer felépítése több ötletelést igényel. Mindeme korlátokkal együtt a Palo máris figyelemre méltó módon megközelíti a piacvezető kommerciális olap alkalmazások képességeit. Színvonalát jelzi, hogy Palo alapú modellekkel rendelkezik például az Otto, a Bayer és a Novartis. A Premium változat szervere és kliensei megegyeznek a nyílt változat szerverével és kliensével. Nincs „kicsit jobb” Excel kliens, „kicsit jobb” webes alkalmazás. A Premium változat azok számára nyújt további szolgáltatásokat, akik valami lényeges többletet szeretnének: nagyságrendi teljesítményugrást, workflow-t, különleges rendszerkapcsolatokat. A szabad elérhetőségből következően a világszerte működő Palo modellek számát nem lehet pontosan tudni. Népszerűségét közvetetten lemérhetjük a Palo fórum regisztrált tagjainak 1700 feletti számából. A cikk teljes terjedelemben a Controlling Portálon olvasható: http://www.controllingvilag.hu/?doc=tk_t&t=16&d=855.

0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.