Hirdetés
. Hirdetés

A digitális átalakulás és a munkavállalók megtartása csökkentheti a költségeket

|

A recesszióban lévő, a költségek lelapítására törekvő vállalatoknak el kell távolodniuk az olyan "filléreskedő" intézkedésektől, mint a munkaerő-csökkentés.

Hirdetés

A tartós infláció, az árak emelkedése és más kulcsfontosságú makrogazdasági tényezők miatt 2023 elejére a vállalkozásoknak fel kell készülniük egy potenciális recesszióra az Egyesült Államoktól Magyarországig.

"Míg a pénzforgalom megőrzése és a pénzégetés minimalizálása kritikus fontosságú a gazdasági nyomással szembesülő vállalatok számára, a munkaerő-csökkentés gyakran filléres és értelmetlen módszer a megtakarítást elérni kívánó cégek számára" - mondta Matt Armanino, az Armanino LLP könyvelő és tanácsadó cég vezérigazgatója és partnere a CIO Dive szerint.

Ennek ellenére sok vállalat szemezget a munkaerő-csökkentéssel a közelgő recesszió előtt. A Fiverr szabadúszó platform csütörtökön közzétett tanulmánya szerint a hibrid munkát végző, illetve a teljes egészében személyes jelenléttel dolgozó cégek 80 százaléka nyilatkozott arról, hogy a gazdasági visszaesés idején elbocsátásokat tervez.

Hirdetés

Azonban az új munkavállalók felvételének, képzésének és megtartásának egyre magasabb költségei miatt "a munkaerő csökkentése nagyon-nagyon költséges módja annak, hogy megpróbáljunk megtakarításokat találni. Azt tanácsoljuk a vállalkozásoknak, hogy cselekedjenek nagy előrelátással, mielőtt leépítik a munkaerőt" - mondta Armanino, rámutatva, hogy a mostani leépítés, hogy később, az esetleges recessziót követően nem biztos, hogy képesek lesznek ismét felvenni a recesszió után, ami felboríthatja a cégek kiadásait az újrafelvételek és az újjáépítés során.

A szakértők ugyan előre jelzik a recessziót, de megosztottak abban, hogy az meddig tarthat. Egyes vélekedések szerint a jövő év egészére kiterjedhet, de lehet, hogy pár hónap múlva már javul a helyzet. Eközben az emelkedő árak és az ellátási lánc elhúzódó problémái mellett a vállalkozásoknak a munkaerőpiacon a legjobb, legtehetségesebb munkavállalókért is meg kell küzdeniük, ami még inkább előtérbe helyezi az alkalmazottak megtartását.

A PwC nemrégiben készült jelentése szerint az üzleti vezetők 38 százaléka a tehetségek megszerzését tartotta az egyik legfontosabb kihívásnak, ami alig marad el a kiberbiztonság mögött. A vezetők 40 százaléka szerint a jó emberek megszerzésének elmulasztása az első számú kockázat, amellyel a szervezetüknek szembe kell néznie. A tanulmány szerint a vezetők csaknem kétharmada változtatott vagy tervez változtatni a folyamatokon a munkaerőhiány kezelése érdekében.

Látogasson el a Computerworld - ZöldPálya - SustainIT 2022 konferenciára, ahol a legfontosabb fenntarthatósági témákkal várjuk Önöket!

Ha a munkaerő csökkentése helyett olyan technológiákba, például mesterséges intelligenciába fektetnek be, amelyek időigényes vagy ismétlődő folyamatokat tudnak átvenni, az segíthet a vállalkozásoknak sikeresebben átvészelni a gazdasági visszaesést.

A folyamatokba, például a digitális átalakulásba való befektetés "gyakran azonnali hatással van a munkaerőköltségekre és a megtakarításokra" - mondta Armanino. Az olyan technológiák alkalmazása, mint az MI, segíthet a költségmegtakarításban, valamint rövid távú megtérülést nyújt a vállalkozás számára.

"Azok a társaságok, amelyek a gazdaság lassulása miatt elzárják a csapot ezektől a kezdeményezésektől, a mi szempontunkból egyre inkább kihagynak egy lehetőséget" - mondta. A szakképzett munkaerő, valamint a kulcsfontosságú technológiákba vagy eszközökbe történő beruházások közötti egyensúly megteremtése segíthet a cégeknek a költségek alacsonyan tartásában, miközben megőrzik a pénzforgalmukat.

"Szerintem a kulcs az, hogy hol lehet az emberi tőkét alkalmazni azokra a dolgokra, amelyek nyilvánvalóan egyedülállóan emberi természetűek, amelyek ítélőképességet, készséget és érzelmeket igényelnek. És hol vannak olyan ismétlődő folyamatok, amelyeket szabványosítani és potenciálisan automatizálni lehet? Ez az a kérdés, amelyet a vállalkozások vizsgálnak" - mutatott rá a jelenlegi helyzet egy fontos jellemzőjére Armanino.

Hardverek, szoftverek, tesztek, érdekességek és színes hírek az IT világából ide kattintva!

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://computerworld.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.