Hirdetés
. Hirdetés

Digitalizációs helyzetkép Közép- és Kelet-Európában

|

A digitális platformok kiépítéséhez a szervezeteknek digitális infrastrukturális stratégiákat kell megvalósítaniuk.

Hirdetés

Az IDC előrejelzése szerint 2022-ben a vállalatok által világszerte értékesített termékek és szolgáltatások 46%-a digitális vagy digitálisan nyújtott lesz. Ezt a kereskedelmi és állami szervezetek folyamatos digitális átalakulása (DX) teszi majd lehetővé minden iparágban és szegmensben. Közép- és Kelet-Európa sem sokban különbözik ettől, és széles körben jelen van a digitális átalakulás és a modern technológiák alkalmazása az új üzleti modellek kiépítése vagy a jelenlegi működés javítása érdekében.

A digitális átalakulás korszerűsített technológiai platformot igényel az újonnan kifejlesztett digitális-natív megoldásokhoz vagy a már használatban lévő alkalmazások korszerűsítéséhez. Ezeknek a platformoknak agilisnak, rugalmasnak és alkalmazkodóképesnek kell lenniük, és lehetővé kell tenniük számos szállítási modellt, költségopciót és a biztonságot.

Most hazai és nemzetközi szakértőktől megtudhatja, hogyan alakíthatja át a teljes informatikai környezetét >>>

Ennek eredményeképpen a felhőpiac globálisan és a közép- és kelet-közép-európai régióban is tovább növekedett. 2020-ban értéke ebben a régióban elérte a 4,02 milliárd dollárt. Ez a piac dinamikusan fog növekedni az 5 éves előrejelzési időszakban, és az IDC Semianual Public Cloud Services Tracker szerint a régió publikus felhőpiaca 21,9%-os összetett éves növekedési ütemben fog emelkedni, 2025-ben pedig 10,8 milliárd dollárra nő.

A T-Systems Magyarország saját ügyfélkörében végzett, a Covid-19 és a digitális transzformáció összefüggéseit elemző kutatása szerint a járvány hatására az összes - intézményi, állami vállalati, közép- és nagyvállalati - szegmensben érezhetően többen fordultak a felhő felé, a közép- és nagyvállalati IT-vezetők közül minden ötödik nyilatkozott úgy, hogy a cloud computing a korábbinál jelentősebb szerepet kapott, amikor a vállalati IT-infrastruktúrát hozzá kellett igazítani a járványhelyzet körülményeihez.

A digitális platformok kiépítéséhez a szervezeteknek digitális infrastrukturális stratégiákat kell megvalósítaniuk. A vállalatok egyre gyakrabban lépnek túl saját adatközpontjaikon, és olyan hibrid felhőmegoldásokat alkalmaznak, amelyek külső adatközpontokat és publikus felhőket kombinálnak. Az IDC kutatása azt mutatja, hogy 2021-ben a közép-kelet-európai szervezeteknek mindössze 16%-a támaszkodik még kizárólag helyben lévő adatközpontokra és kollokációra.

Egy adatközpont modernizálása ijesztőnek tűnhet, különösen, ha a hagyományos munkafolyamatok felhőbe történő áthelyezéséről van szó. Ha kíváncsi, megéri-e és hogyan kell véghezvinni, regisztráljon az ingyenes webináriumra

A vállalatok csaknem 80%-a olyan hibrid környezeteket telepít, amelyek saját adatközpont-erőforrásaikat különböző típusú harmadik féltől származó szolgáltatásokkal és különböző típusú felhőkkel kombinálják. Ezek a vállalatok megkezdték felhő-alapú működésüket, és erőforrásaik bővítését is felhővel biztosítják majd.

A felhőplatformokba való befektetés fő célja egy olyan rugalmas környezet létrehozása, amely hatékonyan támogatja az üzleti igényeket, és a munkafolyamatokat az ahhoz legjobban illeszkedő infrastruktúrán helyezi el. Ezek a vállalatok folyamatosan fejlesztik felhőplatformjaikat, új alkalmazásokat migrálnak a felhőbe, és felülvizsgálják képességeiket annak érdekében, hogy az aktuális igényeknek megfelelő lehető legjobb platformot hozzák létre, miközben jövőbemutató fejlesztéseket is végeznek.

A szervezetek egyre inkább keresik az as-a-service modellek által kínált skálázhatóságot, rugalmasságot és rendelkezésre állást, valamint a felhő azon képességét, amely lehetővé teszi az agilis alkalmazásfejlesztést.

A közép- és kelet-európai szervezetek körében 2021 augusztusában végzett felmérés szerint a felhő következő szempontjai a legfontosabb előnyök, amelyeket a régió vállalatai ki szeretnének aknázni: az IT-termelékenység javítása (35%), az automatizálás nagyobb mértékű alkalmazása (28%) és a magasabb bevételek (26%). Ez jól mutatja, hogy a felhő nem csupán technológiai kérdés, hanem üzleti szempontból is fontos szempont.

Sok szervezet vizsgálja, hogyan korszerűsítheti és alakíthatja át a régi eszközeit, és dönt úgy, hogy a felhőalapú környezetet választja. Azonban gyakran belebotlanak valamilyen problémába, amely korlátozhatja a felhő leghatékonyabb felhasználásának lehetőségét. A felhőtechnológiák növekvő összetettsége, a piacon elérhető választási lehetőségek széles skálája és a házon belüli szakemberek hiánya azonban sok szervezet számára komoly akadályokat állít a felhő bevezetése elé.

Az egyik fő probléma ma a szakértelemhiány. Bármennyire is hajlandóak az ügyfelek felhőalapú platformokat fejleszteni vagy alkalmazásokat modernizálni a felhőbe való áttérés különböző modelljeivel, a kedvelt egyszerű migrációs módszertől, a lift&shift-től az újraplatformáláson át a SaaS-szel való helyettesítésig, ehhez készségekre és kompetenciákra van szükségük. És kevés dolog iránt van ma nagyobb kereslet, mint a felhőszakértőkre. A hozzáértés belső kiépítése idő- és pénzigényes, ezért a technológiai vállalatok által kínált, felhővel kapcsolatos szolgáltatások száma jelentősen megnőtt.

Ami még ennél is fontosabb, hogy erre a külső támogatásra a teljes felhőút során szükség van, az értékeléstől a tervezésig, a migrációig és a felhő használatáig. És bár minden felhőút vállalatspecifikus, minden szervezet számára létfontosságú, hogy végigmenjen mind a négy lépésén: a felmérésen, a tervezésen, a migráción és az üzemeltetésen, hogy teljes mértékben megértse, hogyan hat a felhő a vállalat működésére.

Ezeknek a lépéseknek a megbízható partnerrel való végigjárása segít abban, hogy az ügyfelek a felhőt a leghatékonyabb módon használhassák, és egy olyan digitális platformot építsenek ki, amely pozitív változásokat és jövőbeli lehetőségeket teremt.

"Piacelemző vállalatként lehetőségünk van megfigyelni, hogyan alakulnak a szervezetek felhő-útjai a különböző földrajzi területeken, iparágakban vagy szegmensekben. Örömmel látjuk, hogy sok közép-kelet-európai vállalat következetesen modern IT-környezeteket fejleszt - beleértve a felhőplatformokat is - a különböző munkaterhelések futtatására. A Trankwalkder remek példa egy olyan vállalatra, amely nagyon felelősségteljesen és átgondoltan közelít a felhőhöz: a skálázható és költséghatékony platform iránti igények megértésétől kezdve a jelenlegi állapot és a felhőre való áttérés által kínált lehetőségek okos felmérésén át a külső partnerekben való bizalomra való készségig. Manapság sok ügyfél gyakran elismeri, hogy nincsenek belső erőforrásai a felhőprojektek sikeres befejezéséhez. A Trankwalkder és a T-Mobile projektje egy jól megtervezett együttműködés példája, amely segített enyhíteni a felhő kompetenciával kapcsolatos kihívásokat és hatékonyan áttérni a felhőre. Emellett nagyon biztató, hogy a projekt meghozta a várt eredményeket az ügyfél számára, miközben lehetővé tette a további infrastruktúra-fejlesztés rugalmas megközelítését. A felhő kompetenciák széles skálájával rendelkező, tapasztalt partner elengedhetetlen a felhőmigrációs projekt pozitív kimenetelének biztosításához. Érdekes lesz megfigyelni, hogy ez az együttműködés hogyan fog fejlődni a felhőbe folyamatosan átköltöző új alkalmazásokkal" - mondta Ewa Zborowska, az IDC Europe kutatási igazgatója.

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.