Hirdetés
. Hirdetés

Egymilliárd dollárt raboltak tavaly a zsarolóprogramok

|

Az adathalászati támadások felhasználók általi hatékonyabb felismerése, jobb antivírus technológiák, szélesebb körű információ-megosztás és a rendvédelmi szervezetek kibővített nemzetközi együttműködése szükséges az idén a zsarolóvírusok elleni sikeres küzdelemhez.

Hirdetés

Egy, a neve titokban tartását kérő biztonsági szakértő szerint a zsarolóvírusokat használó kiberbűnözők tavaly mintegy 1 milliárd dollárnyi váltásdíjat zsebeltek be, ennyi pénz érkezett ugyanis a zsarolóprogramokhoz köthető bitcoin tárcákba. Egyenként több mint 50 millió dollárral gazdagodott a Locky zsarolóvírushoz tartozó három tárca, míg egy negyedik közel 70 millió dolláros bevételt könyvelhetett el. A Cryptowall  közel 100 milliót jövedelmezett kiiktatásáig, a CryptXXX 73 milliót gyűjtött be 2016 második felében, a Cerber pedig 54 milliót.

A kisebb zsarolóprogram családok további 150 millió dollárt hoztak össze, míg az FBI 209 millió dollárnyi kifizetett váltságdíjat állapított meg 2016 első három hónapjában. Az így összejött ismert 800 millió dollárnyi kifizetésekhez hozzászámolva azokat a Bitcoin tárcákat, amelyeket a biztonsági szakértők nem vettek figyelembe, jön ki az 1 milliárdos becsült, kifizetett összeg 2016 egészére.

Mark Nunnikhoven, a Trend Micro felhőkutatásért felelős alelnöke szerint egyáltalán nem túlzás az 1 milliárd dollár, sőt, még az is lehet, hogy alábecsülték a tavaly kifizetett váltságdíjak összegét. Egyre nehezebb ugyanis nyomon követni a kiberbűnözők bitcoin tárcáiba áramló pénzeket, mivel nagyszámú tárca használatával megpróbálják elrejteni a tranzakciókat. Tavaly 400 százalékkal nőtt a zsarolóvírus-variánsok száma, és fejlettebbé vált a támadások végrehajtása, így az idén valószínűleg kisebb mértékben növekszik majd a víruscsaládok száma. A fejlesztés azonban gőzerővel folyik majd ezen a területen, mivel igen jól jövedelmező bűncselekménnyel állunk szemben, vélekedik a szakértő.

Raj Samani, az Intel Security alelnöke és technológiai vezetője úgy véli, hogy a zsarolóvírusok elleni erőfeszítések meg fogják hozni az eredményt az elkövetkező hónapokban. Az Intel, a Kaspersky Labs, az Europol és a holland National High Tech Crime Unit szövetséget alapított tavaly nyáron No More Ransom néven. Azóta további biztonsági cégek és több mint egy tucatnyi országból, köztük Magyarországról további rendvédelmi szervezetek csatlakoztak a kezdeményezéshez.

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.