Hirdetés
. Hirdetés

Malcolm Gladwell szerint az otthoni munka nem szolgálja az emberek érdekeit

|

A távolról dolgozók magányosnak érzik magukat, és el vannak vágva a vállalati kultúrától.

Hirdetés

Malcolm Gladwell igazán izgalmas összefüggéseket tárt fel könyveiben az emberek életének, kapcsolatainak és a társadalom működésének rejtett síkjait fürkészve. Ezúttal a home office kérdéséhez szólt hozzá. De lehet, hogy jó szokásától eltérően ezúttal nem találta fején a szöget.

A menedzserek számára az a kihívás, hogy a legtöbbet hozzák ki a távmunka kínálta lehetőségekből, és ne aggódjanak amiatt, hogy a személyzet pizsamában dolgozik-e. De Malcolm Gladwell szerint az otthoni munkavégzés nem túl jó ötlet. A bestseller szerző a Diary of a CEO podcastban jegyezte meg, hogy leginkább azok hagyják el a munkaadójukat, akik a legkevesebbet jártak az irodába, vagy akiket távmunkára vettek fel.

"Szerintem nagyon nehéz azt érezni, hogy szükség van ránk, ha fizikailag nem vagyunk kapcsolatban. Mivel szemben állunk az összes szervezet előtt álló csatával, amivel az embereket vissza kell hozni az irodába, nagyon nehéz megmagyarázni ezt az alapvető pszichológiai igazságot, vagyis azt akarjuk, hogy az emberünk érezze az összetartozás érzését, és hogy szükségesnek érezze magát, csatlakozzon a csapatunkhoz, és ha nincs itt, akkor azt nagyon nehéz megtenni" - mondta.

Hirdetés

"Nem az ön érdeke, hogy otthon dolgozzon. Tudom, hogy nehéz bejönni az irodába, de ha csak pizsamában ül a hálószobájában, vajon ez az a munka, amit élni szeretne?" - üzenete a home office-ban "tengődőknek".

Gladwell azt mondta, hogy "nagyon frusztrált" amiatt, hogy a vezető pozícióban lévő emberek képtelenek ezt hatékonyan elmagyarázni alkalmazottaiknak. Két év kényszerű távmunka után minden bizonnyal egyre világosabbak az otthoni munkavégzés korlátai. Még mindig túl sokan dolgoznak a konyhaasztaltól, és a laptopok apró képernyőjére néznek, míg az irodában sokkal kényelmesebb lenne a helyzetük.

Sokan hiányolják a hálózatépítési lehetőségeket és a társasági életet, amelyet az iroda kínálhat. Ennek különösen a fiatalabb munkavállalók isszák meg a levét, akiknek kevésbé valószínű, hogy otthon lesz kényelmes a munkahelyük.

A távolról dolgozók magányosnak érzik magukat, és el vannak vágva a vállalati kultúrától. Lehet, hogy nem értik, merre tart a szervezet. Elgondolkodhatnak azon, miért - és még akkor is, ha - számít a munkájuk. És bár (sokak számára) könnyebb elvégezni a mindennapi munkát az irodai zavaró tényezők nélkül, nehéz inspirálódni, ha csak a macska jelenti a társaságot.

De ezeket a hátrányokat szembe kell állítani a távmunka számos előnyével. A rugalmasság és a jobb munka-magánélet egyensúly a hagyományosan alulreprezentált embereket arra ösztönzi, hogy tudásmunkás állásokat vállaljanak. A távmunka lehetőségeket nyit azok számára, akik esetleg nem szeretnének nagyvárosokban élni, miközben a kevesebb ingázás környezeti előnyei egyértelműek, és a dolgozóknak napi több órát is visszaadhatnak.

Az igazi kihívás a távmunka kezelése, nem pedig az ellene irányuló vita. Túl sok vezető gondolja úgy, hogy a távmunka hamarosan megszűnik. Az idei év nagy részében a fellendülő gazdaságban a munkavállalók voltak előnyben. Túl sok főnök reménykedik abban, hogy újra vissza tudják kényszeríteni a dolgozókat az irodába, ha a gazdaság nehézségekbe ütközik.

Valójában a távmunka és a rugalmas munkavégzés az, ami az elmúlt két és fél évben a legtöbb szervezetet működésben tartotta, és egyúttal jelentős digitális átalakulást is lehetővé tett. Azzal érvelni, hogy a távmunka nem működik, messze nem jelenti azt, hogy egyetlen üzlet sem lehet nagyobb annál, mint amennyit a főnök fizikailag körbe tud járni. A távmunka nem fog megszűnni - a vezetők előtt álló kihívás az, hogy kitalálják, hogyan optimalizálják azt, ahelyett, hogy azon aggódnának, hogy a személyzet pizsamában van-e a munkanap közepén - írja a ZDNet.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.