IT-biztonság: felkészült munkavállaló, kisebb kockázat

|

A járványhelyzet és a távmunka megerősödése egyben az informatikai támadásoknak is új erőt adott, és erre a cégeknek bizony komolyan fel kell készülniük. Az új Computerworld Exchange (CWeX) rovat friss cikkében ehhez kapcsolódó képzéseket ajánlunk.

Mint tudjuk, minden lánc annyira erős, mint a leggyengébb láncszeme, és ez természetesen az informatikai biztonságra is érvényes. Hatványozottan igaz ez a pandémia miatti tömeges távmunka idején, amikor is korábban soha nem látott mértékben dolgoznak otthonról, a sokszor több ezer főt foglalkoztató cégek munkavállalói. Ilyenkor óriási szerep hárul az informatikai osztályokra, szakemberekre, hogy a technikai feltételek megteremtése mellett, a biztonságra is nagy hangsúlyt fektessenek.

Az elmúlt hónapokban drámaian megemelkedett az olyan, a kiberbűnözés körébe tartozó bűncselekmények száma, mint az adathalászat, a zsarolóvírusokkal való visszaélés, vagy éppen a jelszólopás. Ezek a veszélyek azonban némi odafigyeléssel csökkenthetőek, ehhez persze felkészített, megfelelő információkkal ellátott munkavállalók kellenek. A hazai infokommunikációs megoldásszállító Invitech már a korábbi években is nagy hangsúlyt fektetett az IT-biztonsággal kapcsolatos edukációra, de a mostani időszakban talán még nagyobb jelentősége van az olyan online elérhető képzéseknek, mint amivel a cég segíti partnereit.

Ha a kiberbűnözők be akarnak hatolni egy cég rendszerébe, hogy onnan adatokat lopjanak, vagy egyéb károkat okozzanak, nem feltétlenül kell a legújabb technológia és jelentős erőforrások bevetésével megtámadniuk a kiszemelt vállalat védelmi rendszerét. Gyakran egyszerűbb, ha a munkatársak figyelmetlenségére vagy éppen nem megfelelő biztonsági képzettségére építenek. Éppen ezért az Invitech által alkalmazott biztonságtudatossági képzések segítségével minden munkatárs naprakész tudásra tehet szert az információbiztonság mesterfogásairól.

A cég egy oktató platform segítségével, többek között az e-mail biztonság, a jelszóvédelem és hitelesítés, a fiók- és mobilbiztonság, valamint a GDPR témakörökben nyújt átfogó képzést. Ezek célja, hogy az online elvégezhető, minden eszközön alkalmazható naprakész és folyamatos visszajelzést adó kurzus segítségével a vállalatok munkatársai szilárd és tudatos IT-biztonsági szemlélettel rendelkezzenek munkájuk során. Érdemes azt is tudni, hogy a vállalatok közel 80%-át érte már Magyarországon valamilyen kiberbiztonsági incidens az elmúlt időszakban, melyek központjában a saját munkavállalók álltak. A sikeres edukáció következtében kivédett fenyegetéseket szinte lehetetlen számszerűsíteni, ellenben szinte minden nagyobb támadás több kárt okoz, mint amibe a felkészülés került volna.

A magyar nyelvű, interaktív képzési modulokban a leckék rövidek és lényegre törőek, a modulok elvégzéséhez átlagosan 5-15 perc szükséges, a képzés bárhol, bármikor igénybe vehető az interneten keresztül. A felhasználók játékos formában és egyéni ütemben végezhetik el a programot, a folyamatos frissítések pedig biztosítják, hogy a képzés releváns és naprakész legyen.

A program megtanítja a felhasználókat arra, hogyan lehet felismerni az e-mailes csapdákat és kivédeni az adathalász támadásokat. A valós életből vett példákon át mutatja be a felhasználóknak azokat a szükséges lépéseket, amelyekkel enyhíthető a rosszindulatú, szándékos fenyegetések hatása, de rávilágít azokra a lehetséges tevékenységekre is, amelyek a nem szándékos, nem tudatos fenyegetésből adódnak, de komoly károkat okozhatnak. Az oktató platform azt is bemutatja a felhasználóknak, hogyan kerülhetőek el a gyakori biztonsági hibák a távmunka vagy az otthoni munkavégzés során - erre a tudásra pedig idén még nagyobb szükség van, mint valaha. Ezeken túlmenően pedig hasznos segédanyagok (videók, poszterek, képek és cikkek) széles választékát nyújtja, hiszen a biztonság folyamatos szem előtt tartása kulcsfontosságú szerepet játszik a szervezetek kockázatminimalizálásában.

Fontos megjegyezni, hogy az adatbiztonságra és az üzletmenetre az elmúlt hónapokban nemcsak a gyanútlan munkavállalókon keresztül próbáltak csapást mérni a kiberbűnözők. A pandémia alatt a nagy volumenű és célzott túlterheléses támadások száma is megnövekedett, ezek szintén komoly károkat okoznak az érintett cégek számára. Az internetszolgáltatóknak kulcsfontosságú szerepe van az ilyen jellegű támadások kivédésében, ezért az Invitech stratégiai partnerével olyan, a hazai piacon egyedülálló megállapodást kötött, amelynek segítségével még nagyobb kapacitású forgalomtisztítási képességre tett szert. A szolgáltatás segítségével még gyorsabb reakciót képes biztosítani a DDoS-támadást elszenvedő ügyfelei számára, és szükség esetén megemelt védelmi kapacitással veszi fel a harcot a Magyarországon sajnos egyre sűrűbben jelentkező, hatalmas mértékű túlterheléses támadások ellen. Ez a lehetőség sokat érhet a bajban, akár egy biztosítás.

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.