Hirdetés
. Hirdetés

IDC - Válságálló szolgáltatások

|

Bár a gazdasági környezet kedvezőtlen, az informatikai és üzleti szolgáltatások piacbővülésére adott, korábbi előrejelzését az IDC felfelé módosította - legalábbis a világ legtöbb térségére nézve. Régiónk esetében ugyanis az elemző negatív korrekciót jelentett be, és a friss prognózis szerint a növekedés üteme ezen belül is Kelet-Európában lesz a leglassabb.

Hirdetés

Világszinten az informatikai és üzleti szolgáltatásokból származó bevételek a tavalyi 1,13 billió dollárról idén várhatóan 1,2 billió dollárra növekednek, ami változatlan árfolyamon számolva 5,7 százalékos bővülést hozhat az International Data Corporation (IDC) április közepén közreadott, féléves jelentése (Worldwide Semiannual Services Tracker) szerint.

A friss előrejelzés 110 bázispontos növekedést mutat az elemző korábbi prognózisához képest, amely 2023-ra még 4,6 százalékos - és a következő évekre is 5 százalék alatti - piacbővülést várt. Abban a soron kívül, idén januárban közreadott jelentésben azonban az IDC a tavaly októberi, rendes féléves előrejelzésben szereplő számokat korrigálta kissé a felerősödő recessziós fenyegetések árnyékában. Minthogy azóta a piac közép- és hosszú távú kilátásai is javultak, az elemző mostani, féléves jelentésében a következő öt évre adott prognózisát is felfelé módosította, így ebben az időszakban 4,9 százalék helyett immár 5,2 százalékos éves átlagos növekedést vár.

Piachúzó professzionális szolgáltatások

A kedvezőtlen gazdasági környezetben olyan tényezők adnak okot erre a bizakodásra, mint a szállítók múlt év végi, vártnál jobb teljesítménye, a növekedés szomszédos piacokon látható jelei, a kormányzati támogatás erősödése, valamint bizonyos mértékben az infláció hatása. Utóbbira magyarázatot ad, hogy az elemző előrejelzései a nominális növekedésen alapulnak, amely a szállított termékek és szolgáltatások mennyiségbeli és árváltozásait is magában foglalja.

Tavaly a tényleges piacbővülés elérte a 6,7 százalékot, vagyis - az új megrendelések terén az utolsó negyedévben észlelt enyhe megingás ellenére - az éves előrejelzésnél 87 bázisponttal nagyobb teljesítményt mutatott. A 2021-ben és 2022-ben tapasztalt felélénkülés után az IDC valószínűsíti, hogy a mostani gazdasági körülmények között a piac kissé visszavesz a lendületből, de a következő öt évben is 5,5-5,7 százalék közötti éves átlagos növekedést fog hozni.

Hirdetés

Idén a legnagyobb hajtóerőt ehhez a menedzselt és a projektorientált, professzionális szolgáltatások fogják biztosítani. A professzionális szolgáltatások rövid és hosszú távú növekedési ütemére adott előrejelzését az elemző a korábbi 5,5-6 százalékos sávból egyaránt 7 százalék közelébe emelte. Bár a recesszió továbbra is közvetlen hatással lesz erre a piacra, az elemző szerint a 2023-as és 2024-es évben a lassulás mértéke a korábban feltételezettnél kisebb lesz - a tavalyi, erősebb növekedés mellett ezt valószínűsíti az alacsonyabb lemorzsolódás, az inflációs árigazítás, valamint az a körülmény is, hogy a vállalatok és a kormányzatok egyaránt folytatják működésük digitális átalakítását.

Sereghajtó Kelet-Európa

Földrajzi bontásban azonban a kép ennél árnyaltabb. Míg az amerikai, valamint az ázsiai és csendes-óceáni térségre adott előrejelzését az IDC felfelé módosította, addig az európai, közel-keleti és afrikai régió esetében visszavett valamelyest a számokból. A friss féléves jelentés szerint az Egyesült Államokban az IT és üzleti szolgáltatások piaca idén 6,2 százalékkal bővülhet, amit a következő három évben 5,8-tól 5,2 százalékig ívelő, enyhén lassuló növekedés fog követni. Kanada és Latin-Amerika ötéves, enyhén felfelé korrigált átlagos növekedési üteme 3,8 százalék, illetve 7,3 százalék lehet.

Régiónkban azonban még a korábban vártnál is lassabb ütemű bővüléssel számolhatunk mind rövid, mind középtávon. Európában 5,3 százalékos, míg a Közel-Keleten és Afrikában 5 százalékos lehet az idei növekedés. A nagy európai - német, egyesült királyságbeli, olasz, spanyol és más - piacok tavaly várakozáson felül teljesítettek, de az elemző szerint az inflációs, gazdasági és geopolitikai bizonytalanság rövid távon lassíthatja a további bővülésüket. Nyugat-Európa így 5,4 százalékos, Kelet-Európa pedig csupán 4,3 százalékos növekedés elé néz, ráadásul szűkebb térségünkön belül is a nagyobb - cseh, lengyel és román - piacokon lesznek jobbak a kilátások.

Az ázsiai és csendes-óceáni régió idén 6,1 százalékkal, jövőre pedig 6,4 százalékkal bővülhet, de az egyes piacok ott is eltérő mértékben fognak ehhez hozzájárulni. A múlt év végi gyors nyitás következtében Kína gazdasági kilátásai jelentősen javultak, ezért az elemző ott már a szolgáltatáspiac 8,5 százalékos növekedését várja rövid távon. Dél-Kelet-Ázsia élénk piacain ezzel szemben enyhe lassulás jöhet - ami csupán annyit jelent, hogy éves átlagos bővülésük üteme 10 százalék körüli lesz. Világviszonylatban továbbra is ez a térség növekszik majd leggyorsabban.

Mindez kihat a munkaerőpiacra is, de az szolgáltatáspiac növekedése enyhébben és átmenetileg lassul, így a szakemberekért vívott küzdelem már 2025-ben újra kiéleződhet. Az IDC ezért azt tanácsolja a szállítóknak, hogy a tehetséggondozást és az átképzést ebben az időszakban is tartsák fókuszban.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.