Hirdetés
. Hirdetés

Karrierváltás: töretlen a kereslet a junior informatikusok iránt

|

Jelenleg 2 hónap alatt el lehet helyezkedni a karrierváltás után, a tavaly végzettek átlagosan bruttó 561 ezer forintot keresnek.

Hirdetés

A gazdasági helyzet bizonytalanságai ellenére is töretlen hazánkban a kereslet a junior informatikusok iránt: egy 3-6 hónapos, intenzív képzés után jellemzően 2 hónapon belül munkához lehet jutni juniorként, és a tavaly végzettek már átlagosan bruttó 561 ezer forintot kapnak havonta, ráadásul az elérhető jövedelem 3-6 év tapasztalattal már átlagosan bruttó 1,06 millió forint körül alakul.

A jelenlegi gazdasági helyzet okán a hazai IT-cégek extra juttatásokkal is segítik a munkatársaikat, emellett az informatikai területen dolgozók gyors előléptetéssel számolhatnak, és többségük számára a külföldi munkalehetőség és a home office is opció - többek között ezek derülnek ki a PROGmasters programozóiskola és IT-képzési központ felméréséből. A kutatásban az iskola összesen 323, szoftverfejlesztőként, manuális tesztelőként vagy alkalmazás-üzemeltetőként végzett résztvevőjének 44,3 százaléka, azaz 143 fő vett részt önkéntesen.

Magas átlagjövedelem + extra juttatások

Közismert, hogy az IT területén az átlagnál jóval magasabbak az elérhető jövedelmek, ezt a PROGmasters felmérése is visszaigazolta.

A 3-6 hónapos képzéseken tavaly végzett válaszadók például már átlagosan bruttó 561 ezer forintot keresnek havonta, ám az összes, 2017 óta végzett kitöltő jelenlegi bruttó havi átlagjövedelme már 806 ezer forintot tesz ki.

A felmérés szerint az átlagnál nagyobb tapasztalattal bíró, 3-6 éve végzettek átlagosan bruttó 1,06 millió forintot visznek haza havonta, míg a már seniorként dolgozó - jellemzően 4-6 éves szakmai múlttal rendelkező - résztvevők átlagosan havi bruttó 1,3 milliós fizetésre tesznek szert.

Arra a kérdésre, hogy a jelenlegi gazdasági helyzet miatt kaptak-e extra bónuszt, előrehozott béremelést vagy bármilyen egyszeri támogatást a cégüktől, a résztvevők kiemelkedően nagy része, 58,7 százaléka válaszolt igennel.

Előléptetések, külföldi munkalehetőség és a home office is opció

A kutatásból kiderült, hogy a jövedelem mellett a szakmai fejlődés és az előléptetés is motiválja a karrierváltásra törekvőket. Mostanáig az összes válaszadó 53,1 százaléka érte el a medior vagy a senior pozíciót, azonban ez az arány a legalább négy éve végzettek körében már 95,3 százalékos (a legalább négy éve végzettek 69,8 százaléka medior, 25,6 százaléka pedig senior pozícióban dolgozik jelenleg).

Hirdetés

Az elmúlt hat évben végzetteket arról is megkérdezték, hogy lenne-e lehetőségük külföldön, vagy külföldön működő cégnek távmunkában dolgozni a jelenlegi szaktudásukkal és tapasztalatukkal. Erre a megkérdezettek 83,2 százaléka felelt igennel, míg az összes válaszadó 97,2 százalékának van lehetősége home office-ban is dolgozni.

Két hónap alatt szinte mindenki elhelyezkedhet

Az IVSZ két éve 26 ezer fős IT-szakemberhiányt prognosztizált Magyarországon 2023-ra. Az iparági szakemberek iránti jelentős keresletet a PROGmasters friss kutatása is visszaigazolja, ugyanis a programozóiskola 2017 óta végzett diákjainak több mint kétharmada (69,2 százaléka) kapott állásajánlatot informatikai területről az elmúlt három hónapban. Ráadásul a juniorok iránti igény sem csökkent tavaly: a PROGmasters a 2022-ben végzett válaszadók 84,4 százalékát maximum 1 hónapon belül, további 9,4 százalékukat pedig legfeljebb 2 hónapon belül elhelyezte IT területen, ám a résztvevők fennmaradó 6,2 százaléka számára is talált munkalehetőséget fél éven belül.

A 2016-ban alapított PROGmasters programozóiskola és IT-képzési központ főként a 25-40 éves, munkatapasztalattal már rendelkező karrierváltók számára kínál intenzív és gyakorlatorientált képzéseket. A PROGmasters tanfolyamait az elmúlt években több százan végezték el, és az iskola az állásgarantált képzésein résztvevők 96 százalékát elhelyezte informatikusként több mint 80 partnercégénél.

Rendkívül változatos a végzettek szakmai életútja

A kutatás résztvevőit arról is megkérdezték, hogy a karrierváltás előtt milyen szektorban dolgoztak. A legtöbben - a válaszadók 10,4 százaléka - a vendéglátás és az idegenforgalom területéről váltott az informatikára, de ugyanennyien jelölték meg az IT és telekommunikáció iparágat is. Sokan (a résztvevők 9,7 százaléka) oktatási, kutatási vagy tudományos tevékenységet folytattak korábban, míg a végzettek 9 százaléka dolgozott a pénzügyi szektorban, banki vagy biztosítási területen. A válaszadók 7,6 százaléka az értékesítés és kereskedelemben szerzett szakmai tapasztalatokat mielőtt beiratkozott a képzésre, a diákok 6,3 százaléka pedig a média, kommunikáció és marketing iparágakból érkezett a PROGmasters tanfolyamára. A végzettek szakmai életútja rendkívül színes, további 46 százalékuk a gazdaság egyéb területein dolgozott a karrierváltást megelőzően.

Minden 3. válaszadó legalább 10 évet lehúzott az előző szakmájában

A kutatás szerint felsőfokú végzettséggel a résztvevők 61,8 százaléka, míg legalább középfokú angol vagy német nyelvvizsgával közel háromnegyede (74,3 százaléka) rendelkezik. A végzettek többsége, 58,4 százaléka legalább 6 év munkatapasztalattal váltott, azonban a korábbi szakmájukban minimum 10 évet dolgozó karrierváltók sem ritkák: ők az összes válaszadó több mint harmadát (35,5 százalékát) teszik ki.

Nem a magasabb fizetés a legjellemzőbb ok, amiért váltanak

A PROGmasters kutatásában megszólaló 143 fő azt is elárulta, hogy miért döntött a karrierváltás mellett. A legtöbben olyan szakmát akartak tanulni, ami folyamatos fejlődési és előrelépési lehetőséget kínál, míg az informatikai szakmák révén elérhető magasabb jövedelem csak a második leggyakoribb válasz volt. Természetesen azért ez utóbbi sem mellékes szempont: a felmérés alapján a legalább két éve végzettek többsége, 63 százaléka minimum 60 százalékkal keres többet most, mint amennyit a képzés után, kezdőként hazavitt. Az említett két válasz mellett sokan jelölték meg azt is, hogy egy külföldön is keresett, vagy távmunkában is végezhető szakmát akartak tanulni.

A PROGmasters végzettjeinek 90%-a elégedett a karrierváltásával

A felmérés résztvevőit arról is megkérdezték, hogy összességében mennyire tartják sikeresnek a karrierváltásukat. Egy egytől tízig terjedő skálán a PROGmasters képzéseit elvégző válaszadók 60 százaléka maximális pontszámmal, míg további 30 százaléka szintén magas, 8 és 9 ponttal értékelte a karrierváltását.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://computerworld.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.