Hirdetés
. Hirdetés

Kyndryl - Platformhíd a komplexitás felett

|

Informatikai környezetük modernizálásához a vállalatok helyi rendszereiket frissíthetik, felhőszolgáltatásokkal kapcsolhatják össze vagy felhőbe vihetik, de alkalmazzák a három megközelítés bármely kombinációját vagy mindegyikét, a transzformáció mindig összetett folyamat - mutatott rá legújabb jelentésében a Kyndryl. A bonyolult feladat megoldását az IT infrastruktúra szolgáltató nyílt platformmal segíti, amelyen az üzemeltetési adatok mesterséges intelligenciával és iparági szakértelemmel találkoznak.

Hirdetés

Napjaink gyorsan változó üzleti környezetében, amelyben sok döntéshozó újragondolja költésre vonatkozó terveit, a vállalatok továbbra is keresik a módját, hogy nagygépes környezetük korszerűsítésével növeljék hatékonyságukat, agilitásukat és innovációs erejüket. A Kyndryl friss felmérése (2023 State of Mainframe Modernization Survey Report) szerint a szervezetek szinte mindegyike (95 százaléka) mainframe-es alkalmazásainak legalább egy részét - átlagosan a munkaterhelések 37 százalékát - a felhőbe vagy elosztott platformokra költözteti. A megkérdezettek mindössze 1 százaléka tervezi, hogy a nagygépekről minden munkaterhelést más környezetbe viszi. A válaszadók zöme (90 százaléka) ugyanis egyetért abban, hogy a mainframe továbbra is nélkülözhetetlen az üzleti igények kiszolgálásában, mivel kimagasló biztonsága, megbízhatósága és teljesítménye mellett a felhőplatformokkal is rugalmasan összekapcsolható a hatékonyság növeléséhez.

A vállalati mainframe modernizáció jelenlegi helyzetét és jövőjét vizsgáló, első globális jelentéséhez a Kyndryl a Coleman Parkes Research elemzőivel készített felmérést ötszáz döntéshozó - közöttük informatikai, technológiai igazgató és üzleti vezető - körében a világ összes régiójában és szinte minden iparágban. A kormányzati és a versenyszféra különböző méretű szereplőit képviselő válaszadók a nagygépes környezet korszerűsítésének eltérő szakaszaiban járó szervezetek színeiben nyilatkoztak. A felmérés egyik fontos megállapítása, hogy a megkérdezett vállalatok eddig összesen 12,5 milliárd dollárral csökkentették költségeiket a mainframe modernizáció eredményeként, és abban legtöbbjük hibrid megközelítést alkalmaz.

Üzletkritikus IT modernizáció

Az üzleti működés szempontjából kritikus fontosságú, nagygépes rendszereiket a vállalatok ugyanis háromféleképp frissíthetik - korszerűsíthetik magát a mainframe rendszert, azt összekapcsolhatják a nagy felhőszolgáltatók (hyperscalerek) szolgáltatásaival, vagy munkaterheléseiket maradéktalanul átvihetik a felhőbe. A Kyndryl felméréséből azonban kiderült, hogy a megkérdezett vállalatok szinte kivétel nélkül az említett három megközelítés kombinációját alkalmazzák - projektjeiket saját üzleti és technológiai követelményeik szerint valósítják meg, és ehhez mérlegelik az egyes platformok képességeit.

Hirdetés

Figyelemre méltó, hogy a megkérdezett vállalatok a mainframe modernizációhoz választott megközelítéstől függetlenül 9-11 százalékos költségcsökkentésről és a nyereségesség ennek megfelelő növekedésről számoltak be. A felmérésben részt vevő szervezetek évente átlagosan 25 millió dollárral csökkentették költségeiket, ami jelzi, hogy a nagygépes környezet korszerűsítése megtérülő beruházás. A pénzügyi előnyökön túl a megkérdezettek kiemelték, hogy a transzformáció vállalatuk innovációs erejét is növelte, immár kiaknázhatják a nagyobb skálázhatóság előnyeit, és fejlesztéseiket gyorsabban bevezethetik.

A Kyndryl felmérése ugyanakkor rávilágított arra is, hogy a választott modernizációs úttól függetlenül a válaszadók mindegyikét aggasztja a biztonság kérdése. A szervezet transzformációs stratégiáját meghatározó tényezők közül 49 százalékuk a biztonságot emelte ki legfontosabbként. A biztonságot a megkérdezettek egyúttal a sikeres mainframe modernizáció egyik kulcselemének, valamint a képzés és továbbképzés egyik legnépszerűbb területének tartják. A vállalatok számára mind komolyabb kihívást jelent továbbá, hogy a nagygépek működtetéséhez szükséges szakértelem egyre nehezebben lelhető fel a munkaerőpiacon. A válaszadók közel háromnegyede (74 százaléka) mondta, hogy a megfelelő készségek korlátozottsága miatt szervezetüknél már ma is külső partnerre támaszkodnak transzformációs törekvéseikben.

- Kutatásunkból kiderül, hogy a mainframe-ek mindinkább a hibrid felhőkörnyezetek szerves részévé válnak, és továbbra is hozzájárulnak az üzleti érték növeléséhez - mondta a tanulmány szeptemberi közzétételekor Petra Goude, a Kyndryl globális gyakorlatvezetője. - Sok vállalatot azonban aggodalommal tölt el az ilyen kritikus fontosságú környezetek támogatásához és védelméhez szükséges, hozzáértő szakemberek hiánya. Miként a begyűjtött válaszok mutatják, a status quo fenntartása nem lehet a modernizáció vagy az üzleti növekedés útja. A mély szakértelemmel és tapasztalattal rendelkező, megbízható tanácsadó és integrátor megtalálása ezért kulcsfontosságú a sikerhez, függetlenül attól, hogy a szervezetek hol tartanak transzformációjukban, és azt hogyan kívánják megvalósítani.

Gépi intelligencia és emberi szakértelem

Infrastruktúra szolgáltatóként a Kyndryl Bridge platformjával támogatja a szervezetek IT transzformációs törekvéseit, közöttük a mainframe modernizációt is. A technológiai szolgáltatások nyílt integrációs platformjaként a Kyndryl Bridge zökkenőmentesen kapcsolja össze az operatív adatokat a mesterséges intelligencia (AI) képességeivel és a szállító iparági szakértelmével, így a vállalatokat rendszereik újszerű működtetéséhez és jobb üzleti eredmények eléréséhez segítheti.

- A Kyndryl Bridge újraértelmezi a mind komplexebbé váló technológiai környezetek menedzselését - mondta Martin Schroeter, a vállalat elnök-vezérigazgatója. - Különleges, AI-alapú, nyílt integrációs szolgáltatási platformunk felgyorsítja az automatizálást, növeli a hatékonyságot és fenntarthatóbbá teszi a működést, a szervezeteket ezzel növekedési céljaik elérésében és a szélesebb értékteremtésben is támogatja.

Kiválását megelőzően a Kyndryl az IBM globális technológiai szolgáltató üzletágaként menedzselte évtizedeken át a nagyvállalatok komplex, üzletkritikus informatikai környezeteit, és teszi ezt továbbra is, immár önálló piai szereplőként, a világ legnagyobb infrastruktúra szolgáltatójaként. A tavaly szeptemberben bejelentett Bridge ezt a tapasztalatot és szakértelmet egy szolgáltatásként, as-a-service modellben működő üzemeltetési környezetben teszi hozzáférhetővé a vállalatoknak, amely online piacteret, felügyeleti konzolt, valamint AI és ML (gépi tanulás) alapú analitikai motort is tartalmaz.

Idén júniusban a Kyndryl arról számolt be, hogy a platformot már több mint ötszáz globális vállalat használja élesben, és segítségével éves költségeit mintegy 1 milliárd dollárral fogja csökkenteni. Az informatikai környezetek működésében bekövetkező incidensek megelőzése ugyanis a becslések szerint 670 millió dollárral, a karbantartáshoz szükséges tervezett leállások rövidítése pedig 370 millió dollárral viszi majd lejjebb az üzemeltetés éves költségeit.

- A technológiai környezetüket korszerűsítő és felhőbe áthelyező, digitálisan átalakuló vállalatok számára különösen fontos egy többfelhős menedzsment platform használata, amellyel minden helyben telepített és felhőalapú erőforrást felügyelhetnek - mondta David Tapper, az IDC alelnöke. - Az olyan felügyeleti platformok, mint a Kyndryl Bridge, segítenek ebben, mivel támogatják a nyilvános felhőket, automatizálják a fejlesztés és a telepítés folyamatait, felgyorsítják a megcélzott üzleti eredmények elérését, átfogó rálátást adnak a technológiai környezet működésére, miközben az AI képességeivel növelik a hatékonyságot, az erőforrások használatát a tényleges igényekhez igazítják, optimalizálják a költést, valamint az üzletágakhoz rendelik és előrejelzik a költségeket.

A Kyndryl arra számít, hogy Bridge platformját mostani pénzügyi évének végén, azaz 2024 márciusában már több mint ezer vállalat fogja használni. Akkorra a platformon elérhető szolgáltatások - például iparág-specifikus, többek között ipar 4.0-s, valamint a szervezetek rugalmas állóképességét növelő és a nettó kibocsátásmentes működés elérését segítő szolgáltatások - száma is 190-hez fog közelíteni. Hozzájárul majd ehhez, hogy a Bridge platformon az AWS, az SAP, a Red Hat és a Kyndryl több más technológiai partnere is megoldásokat fejleszt, amelyek a teljes informatikai környezetre valós idejű rálátást adnak.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.