. Hirdetés

Mi várható a hazai és a nemzetközi ERP-piacon 2024-ben

|

A vállalkozások már szinte kezdik megszokni, hogy a kovidos évek és a szomszédban zajló háború mellett elképesztően változékony üzleti környezetben kell helytállniuk. Ugyanakkor, a bődületes inflációs nyomás, az ellátási láncok problémái és a munkavállalók elvárása a távmunka iránt erősíti a naprakész, adatalapú döntéshozatalt és ezzel együtt a digitalizációs projekteket.

A piac mérete folyamatosan növekszik


Az elmúlt hónapokban elképesztő mértékű az érdeklődés az olyan technológiák iránt, mint az AI, ami szintén erősíti az eddig is nyilvánvaló elvárást: ha a piaci pozíciódat nem akarod veszélyeztetni, akkor digitalizálnod kell az üzletmenetedet.

Ugyanakkor számos nagy ERP megoldásszállító állítja le 2023-27 között a régi verziók törvényi követését és további fejlesztését, ami még azoknál a cégeknél is izgalmat okoz, akik nem készültek új ERP-rendszereket bevezetni. A szállítók által gyors megoldásként ajánlott technikai konverziós projektek ugyan gyors és fájdalommentes eredményeket ígérnek, de nem számolnak azzal, hogy a 8-10 éve kialakított üzleti folyamatok már régen nem valósak, így előbb vagy utóbb szükség lesz ezek átfogó ráncfelvarrásaira is.

Ezek miatt folyamatosan nő az ERP-szakértők iránti piaci igény, és ezzel együtt drasztikusan nőnek a napidíjak is, ami miatt a projektek is egyre drágábbak lesznek.

Az idei év tapasztalatai alapján a gazdasági megtorpanás nem igazán volt kézzelfogható az ERP-szakmában. Ugyanakkor az előrejelzések alapján a gyengébb pénzügyi hátterű, kisebb ERP megoldásszállító cégeket ez a krízis éppúgy meggyengítheti, mint ahogyan az a 2008-as válság idején is történt, különösen igaz ez az alultőkésített magyar szoftverházakra.

A felhő mindenek felett

Ma már nem csak az olyan nagy gyártók, mint az SAP, az Oracle vagy a Microsoft javasolják a felhőmegoldások különböző formáit az ügyfeleiknek, hanem már kimondottan a gyártóvállalatok megoldásszállítói is, mint például az IFS, szintén a cloud mellett tette le a voksát.

Egyértelműen látszik, hogy a távmunka és a termelékenység fenntartása sokkal egyszerűbbé vált ezen lehetőségek alkalmazásával. A számok azt mutatják, nemzetközi szinten a nagyvállalatok egyre nagyobb arányban állnak át cloud vagy hibrid megoldásokra, különösen a nagyobb rugalmasságot kívánó szegmensekben.

Ezek a modern ERP-csomagok vállalati alkalmazásplatformokon (EAP) futnak, amelyek korszerű technológiát biztosítanak a digitális átalakulásokhoz. A felhőalapú ERP által szállított termelékenységi nyereség nagy része az EAP technológiájának és képességeinek köszönhető. Az EAP fő jellemzői közé tartozik a testreszabhatóság, a low-code/no-code fejlesztés és integráció által, az AI/ML adatelemzés, a folyamatautomatizálás és a felhasználóbarátság.

Itthon picit lemaradva a nemzetközi trendekről, de azért folyamatosan nő a cloud bevezetések aránya, bár a KKV-szektor ebben a témában is kemény dió. Persze, a megszorításokra szoruló cégek számára ez a fajta skálázhatóság remek lehetőség lenne, akár komoly megtakarításokra is elérve: egy felhőalapú megoldásnál rugalmasan változtathatjuk a felhasználószámot, ezzel akár nagyon komoly költségeket is megtakaríthatunk, illetve a távmunka térnyerése és a mobilitási igény is pont ebbe az irányba mutat. Halkan jegyzem meg, a felhőbe költözés előtt egy alapos adattisztítási projekt minden cégre ráfér, különben csúnya meglepetések érhetik az ehhez kapcsolódó hibás felmérésekből adódó költségek miatt.

Mesterséges intelligencia vagy machine learning? Minden kell, és minél előbb

Az ERP-rendszerek kialakulásának igazi oka az az igény volt, hogy valid adatokat lássanak a cégvezetők és komplex jelentéseket, előrejelzéseket és egyéb, döntéstámogató információs termékeket tudjanak belőlük készíteni. Az elmúlt évtizedekben azonban egyre nőtt a külső riportkészítő megoldások használata, mert a sok leprogramozott és testreszabott jelentés elképesztően hatékonytalan volt.

A legnagyobb ígéret éppen az, hogy az AI és az ML együttesen bővítik ki az ERP-megoldások adatelemzési képességeit, kielégítve a mohó vágyat az instant "mindent tudnom kell, és azonnal, hogy gyorsan reagáljak a vezetőség és a tulajdonosok adatigényeire". 2024-től várhatóan egyre több ERP-megoldásban vagy ahhoz kapcsolódóan az AI által hajtott analitika, adatvizualizáció és elemzési eszközök helyettesítik a statikus vezérlőpultokat intelligens tanácsokkal és szimulációs, valamint előrejelzési képességekkel. Várhatóan egyre több ERP-gyártó épít be olyan AI-alapú megoldásokat, melyek akár a visszaéléseket is képesek lesznek megtalálni, vagy akár készletoptimalizálási megoldásokban, vagy az előrejelzett karbantartási feladatok terén tudnak kifinomult eszközöket adni a menedzsment kezébe.

Az ERP és a MES összeolvadása

A gyártással foglalkozó cégek számára remek hír, hogy egyre több, nagy ERP megoldásszállító kiterjeszti az előző verziókhoz képest az ERP-megoldásainak határait. Az úgynevezett kiterjesztett működési kör határozza meg az ERP-rendszerek következő generációját. Ez magában foglalja az ERP és a Manufacturing Execution Systems (MES) összevonását, hogy zökkenőmentes kapcsolatot hozzon létre az úgynevezett műhelyi műveletek és a vállalati szintű információkezelés között. Ezen túlmenően az ERP-technológiák folyamatos fejlődése a fokozott működőképességben csúcsosodik ki, beleértve a felhasználóbarát felületeket és a fejlett testreszabási lehetőségeket. Ezek a fejlesztések lehetővé teszik a vállalkozások számára, hogy gyorsabban reagáljanak a változó piaci igényekre, és új növekedési lehetőségeket tárjanak fel.

Az ERP rendszerek és a Manufacturing Execution Systems (MES) kombinációja kiterjesztette a műveleteket a vállalat jogi határain túlra. Az integrált rendszert használó autógyár nemcsak a várható megrendeléseit, az értékesítési rendeléseit - akár a teljes eddigi CRM funkcionalitását - tudja az ERP-n belül kezelni, hanem valós idejű felügyeletet is képes kezelni az összeszerelősorai felett a jobb gyártásellenőrzés és minőségbiztosítás érdekében.

Az emberi tényező az igazi X-faktor

Jónéhány éve mondom, hogy illúzió azt hinni, a digitalizáció automatikusan megoldja minden problémánkat a vállalati belső folyamatainkat illetően: a digitalizációs transzformációs projektek minden esetben komplex, üzletfejlesztési projektek és soha nem csupán informatikai érintettségű ügyek.
Sosem volt még ilyen nehéz dolga a vállalatvezetőknek: óriási a zaj, folyamatosan ömlenek a technológiai újdonságok a piacra, és a legtöbb CEO-nak fogalma sincs, milyen stratégiai lépéseket kéne követnie a cégével.
Az előzőekben felsorolt technológiák és képességek nem helyettesítik az embereket, hanem kiegészítik őket. A produktivitás és döntéshozatali folyamatokban hatalmas előrelépési lehetőségek vannak. Ahogy az új technológiák megjelennek, fontos, hogy befektessünk az emberekbe, hogy megértsék azok képességeit és korlátait. 2024-től kezdve fontosabb, mint valaha, hogy beruházzunk az alkalmazottak képzésébe és támogatásába ezen technológiák felfedezésekor. Azok a szervezetek, amelyek az embereikbe fektetnek, sikeresek lesznek; azok, akik nem ezt teszik, felvállalják annak a kockázatát, hogy drága hibákat követnek el, és a versenyben lemaradnak.

Összefoglalásként azt gondolom, minden, az ERP-piacon érintett szereplőnek: szoftvergyártóknak, szoftverforgalmazóknak, ügyfeleknek és független ERP-tanácsadóknak nehéz, ugyanakkor nagyon érdekes, elképesztő léptékű technológiai ugrásokkal tarkított év lesz a 2024-as esztendő.

A szerzőről:
Kulcsár Alexandra a norexerp.hu technológia- és szállító független informatikai tanácsadó brand tulajdonosa, a Computerworld online ERP blogját vezető szakértője. 26 év alatt 130+ ERP projektben szerzett tapasztalatait magyar és nemzetközi tulajdonú termelő, kereskedő és szolgáltató cégeknél hasznosítja. Alexandra több egyetemen vendégelőadó, a METU Executive IT MBA oktatója. Kérdése van vállalata ERP projektjével kapcsolatban? Írjon az info@norexerp.hu e-mail címre.

Ez a cikkünk a Computerworld magazin 2023. december 20-ai nyomtatott számában jelent meg. A teljes lapszámot itt tudja elolvasni >>>

0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.