Hirdetés
. Hirdetés

'Azért tanultam meg a jelnyelvet, hogy hallássérült embereknek segítsek IT-karriert építeni'

|

Dolly Vuchkova, a Magyarországon is jelenlévő Sigma Software Group bolgár irodájának vezető toborzója. A szakember folyamatosan képzi magát, és miután megszerezte második felsőfokú HR-végzettségét, úgy döntött, hogy elsajátítja a jelnyelvet is. Íme a történet, ami mögötte áll.

Hirdetés

Egy nap az előző munkahelyemen egyik kollégám a marketing csapatból egy CSR-kezdeményezés ötletét vetette fel. Neki köszönhetően ültünk le egy asztalhoz az eltérő szükségletű emberekkel foglalkozó Jamba szervezet képviselőivel, akik segítséget kértek abban, hogyan lehetne hatékonyan a munkaerőpiacra juttatni őket. Megállapodtunk egy átfogó HR-tréning összeállításában, amely olyan kihívásokra adott kézzelfogható választ, mint a hogyan készítsenek jó önéletrajzot, hogyan viselkedjenek az interjún, mit kell tudni a munkaszerződésekről és a felvételi folyamatról, és persze különösen az informatikai területet érintve - honnan érdemes elkezdeniük tanulni, és hol találhatnak ezután állást.

Ahhoz, hogy a képzés tökéletes legyen, úgy döntöttünk, hogy tartunk egy részletes megbeszélést a Jamba csapatával, megvizsgálva a karrierutak leggyakoribb problémáit és mindazokat a további témaköröket, amelyeket le kell fednünk. Több mint 2 órán keresztül beszélgettünk, és a meeting végén a csapatuk egyik tagja azt mondta: "Tudod, én születésemtől fogva süket vagyok". Megdöbbentem, mert úgy tűnt, hogy az egész egyeztetés alatt végig figyelt, és egyszer sem válaszolt szokatlanul. Mindössze néhány szót ejtett ki furcsán, de azt hittem, hogy ez talán akcentus vagy dialektus. Így eléggé megdöbbentett, hogy kiderült: egész idő alatt szájról olvasott és úgy válaszolt, hogy sem minket, sem saját magát nem hallotta.

Ez volt a fordulópont számomra. Az ő drámai története mutatta meg, hogy egyesek milyen nagy erőfeszítéseket tesznek azért, hogy kommunikáljanak a világgal. Bár már korábban is fontolgattam, ez volt a tényleges kiváltó ok arra, hogy elkezdjek jelnyelvet tanulni.

Mielőtt azonban beiratkoztam volna a képzésekre, megtartottuk a tréninget a Jamba közösségének tagjai számára, ami további meglepetéseket is tartogatott. A tanfolyamnak már az elején egészen összezavarodtam, ugyanis amikor elkezdtem beszélni az informatikai karrierről, észrevettem, hogy a hallgatóságból senki sem néz rám. Kiderült, hogy nem azért, mert senkit sem érdekelt a téma, hanem azért, mert mindenki a mögöttem álló jelnyelvi tolmácsot nézte, és valójában nagyon is koncentráltak, hogy a mellettem ülő lány által biztosított jelnyelven keresztül elsajátítsák az ismeretanyagot.

A képzés hálózatépítési részében egy siket fiú odajött hozzám, és elmondta, hogy nagy ambíciója van arra, hogy UI/UX-designer legyen. Mivel ekkor már grafikusnak tanult, megkértem, hogy küldje el nekem az önéletrajzát és a portfólióját. Meg is tette, a munkája pedig lenyűgözött! Így ő lett az első siket ember, akinek segítettem az informatikai karrierjében, még mielőtt megtanultam volna a jelnyelvet. Ez nem volt könnyű. Nagyon kellett küzdenem érte, hogy felvegye a cégünk. De sikerült, és most már majdnem egy éve tervező az előző munkaadómnál.

Ekkor lettem biztos abban, meg akarom tanulni a jelnyelvet, hogy segítsek a siket embereknek az informatikai karrierjük építésében. A tanulmányaim során sok nagyszerű hallássérült emberrel találkoztam. Rengeteg tehetség van, de sajnos láthatatlanok számunkra, mert a toborzók gyakran már az első szakaszban elutasítják őket az eltérő szükségleteik miatt. Talán itt az ideje, hogy felnyíljon a munkaadók és a fejvadászok szeme.

Hirdetés

Ahogyan én tanultam

Egy olyan iskolában kezdtem el tanulni a jelnyelvet, amelyet két nagyon jó barátom alapított. Egyikük CODA (Child of Deaf Adults) volt, azaz siket szülők gyermeke. A CODA-k nagyszerű tanárokká válhatnak, mivel gyermekkoruk óta tolmácsok. Tavaly novemberben kezdődött a tanfolyam, és 2023 januárjára eljutottam a második szintre, amely májusban ért véget. Jelenleg a nyári szabadságomat élvezem, szeptemberben tervezem folytatni a tanulmányaimat. Emellett jelentkeztem egy 8 hónapos oktatásra, amelynek célja, hogy folyékonyan beszéljek jelnyelvet.

Mielőtt otthagytam az előző munkahelyemet és csatlakoztam a Sigma Software-hez, néhányszor találkoztam a siket UI/UX tervezőnkkel az irodában. Nagyon örült, hogy olyan valakivel beszélgethet a munkahelyén, aki érti a jelnyelvet.

Azóta is siket embereknek segítek munkát találni, tanácsadással, mentorálással és önéletrajzírással. A Sigma Software-nél magasan kvalifikált, mély szaktudást és sokéves tapasztalatot igénylő pozíciókban dolgozom, azonban sok eltérő igényű embernek, mint például a siketeknek is, szüksége van arra, hogy megtalálják az első munkalehetőségüket, valakit, aki esélyt ad nekik a tapasztalatszerzésre és növekedésre. Ezért remélem, hogy egy nap a Sigma Software-nél is találunk helyet az ilyen pályakezdőknek!

Mennyire nehéz elsajátítani a jelnyelvet

Az idegen nyelvek tanulása mindig is kihívást jelentett számomra. A bolgár jelnyelv ugyanolyan nyelv, mint bármelyik, ha valakinek jól megy, az tud élni vele, de tőlem kemény munkát és kitartást igényelt. Mert a jelnyelv nemcsak a kezek mozgásáról szól, hanem az arckifejezésekről, az érzelmekről és a mimikáról is. És amikor jelnyelvet beszélsz, egyszerűsítened kell a szókincsedet.

Számomra az volt a legnehezebb, hogy nem tudsz minden szót lefordítani, amit a normál beszélgetésben használsz. Például nincsenek kötőszavak vagy prepozíciók. Ezeket egyszerűen kihagyod. És mégis úgy kell kommunikálnod másokkal, hogy megértsenek téged.

Ráadásul, ami igazán új volt számomra, hogy nagyon koncentráltnak kell ehhez lenni. Tegyük fel, hogy beszélgetést folytatsz jelnyelven, és egy kicsit elterelődik a figyelmed, félrenézel, csak hogy köszönj valakinek. Ebben az esetben valószínűleg teljesen lemaradsz arról, amit a beszélgetőpartnered mondott.

Rájöttem, hogy a jelnyelv tanulása és gyakorlása révén a munkámban és a mindennapi életben egyaránt sokkal koncentráltabbá és figyelmesebbé váltam a részletekre.

A nyári vakációm alatt úgy fejlesztem a készségeimet, hogy a tévéhíreket jelnyelvi tolmácsolással nézem. Új szavakat is tanulok belőle. Egyszer pedig még jelnyelvi tolmács is voltam egy siket srác és egy lány randevúján. Szuper fura volt, néha kicsit úgy éreztem magam, mintha gyertyát tartanék, de örültem, hogy segíthettem és extra gyakorlatot szereztem a jelnyelvben. Bár csak egy kis kávézás volt a plázában, de szokatlan élmény mindhármunk számára.

Miért kellene bevonni a speciális igényű embereket az informatikába?

Úgy vélem, hogy a hallás- vagy látásproblémákkal küzdő emberek ugyanolyan jók lehetnek számos informatikával kapcsolatos munkakörben, mint bárki más, ha egyenlő esélyt kapnak.

A fogyatékkal élőkkel való együttműködésem során találkoztam egy kerekesszékes férfival, aki ráadásul látássérült ember is volt. Nagyon nehéz életet él, mert állandó segítségre van szüksége. De még így is lenyűgözött, hogy milyen intelligens. Sok könyvet olvas, számítógépet kezel, és fordítóként dolgozik. Kiváló nyelvtudással rendelkezik, több nyelvről fordít könyveket, podcastokat és hangoskönyveket is készít. Azt mondta nekem, hogy mindezek a dolgok tartják őt életben és boldoggá teszik, hiszen segít neki abban, hogy legyen értelme az életének.

A fejlett technológiák rendkívül fontosak az eltérő igényű emberek számára is; nagyon sokat adhat nekik, ők pedig örömmel adják mindezt vissza. Olyan lehetőségeket nyit meg számukra, amilyeneket korábban soha nem kaptak.

A Sigma Software Groupról

A Sigma Software Group többségében svéd tulajdonú, egyedi szoftverfejlesztéssel és IT szolgáltatásokkal foglalkozó cég. Európa egyik legnagyobb IT-tanácsadó cége, amely több mint 2000 alkalmazottat egyesít a világ 19 országának 40+ irodájában, köztük Magyarországon is. Több, mint 300 ügyfél (köztük Fortune 500 vállalat) bízza a Sigma Software Groupra termékei fejlesztését és üzleti igényeinek megoldását. A vállalat 2015 óta minden évben szerepel az IAOP World's Top 100 Outsourcing listáján.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.