Hirdetés
. Hirdetés

Ezzel a technikával egyszerűen és gyorsan meg lehet bármit tanulni - állítja a Nobel-díjas fizikus

|

A tudós zsenialitását már 20 évesen kamatoztathatta az atombomba kifejlesztését célzó Manhattan-projekt résztvevőjeként.

Hirdetés

Richard Feynman elméleti fizikus (akit sokan a 20. század, de különösen a II. világháború utáni időszak legnagyobb hatású elméjének tartanak) úgy vélte, hogy a tanulás kulcsa az egyszerűség.

A zsenialitását már 20 évesen kamatoztathatta az atombomba kifejlesztését célzó Manhattan-projekt résztvevőjeként. A kvantumelektrodinamikával kapcsolatos munkájáért 1965-ben Julian Schwingerrel és Sin-Itiro Tomonagával együtt Nobel-díjat kapott.

Hirdetés

Feynman hitt abban, hogy az igazság az egyszerűségben rejlik, és hogy a dolgokat könnyebb megtanulni és az ismereteket megtartani, ha egyszerűbbek. Szerinte, ha a tudásod valamiről tele van bonyolult magyarázatokkal és tankönyvekből vett kifejezésekkel, akkor kevésbé valószínű, hogy megérted azt.

Híres mondása szerint: "Nem szabad becsapnod magad, de téged lehet a legkönnyebben becsapni." A tanulás célja, hogy jobban megértsük a világot. De legtöbbször az a mód, ahogyan tanulunk, nem segíti ennek elérését.

Ha végül pontosan úgy jegyzünk meg valamit, ahogyan az egy könyvben le van írva, vagy ahogyan a tanár elmagyarázta (azaz bemagoljuk), így nem kell sok idő, hogy ez a tudás eltűnjön. Itt jön a képbe a Feynman-technika. A lényege, hogy a dolgokat elég egyszerűvé tegyük ahhoz, hogy bárki megértse. Ezáltal mély megértést szerezhetsz a tanult témáról.

A Feynman-technika négy lépésből áll:


1. Válassz egy témát, és kezd el tanulmányozni!

Feynman technikája nem korlátozódik a matematikára vagy a fizikára. Bármire alkalmazhatod.

2. Magyarázd el a témát egy gyereknek
Ez a lépés lehetővé teszi, hogy megállapítsd, hogy megtanultad-e, amit tanultál, vagy csak azt hitted, hogy megtanultad. Magyarázd el a fogalmat a saját szavaiddal, mintha egy gyereknek próbálnád megtanítani. Amikor megpróbálod egyszerűbb gondolatokra lebontani a dolgokat egyszerűbb szókincs segítségével, rájössz, hogy elegendő-e a tudásod a témában. Így könnyebb lesz azonosítani a tudásodban lévő hiányosságokat.

3. Térj vissza a tananyaghoz, ha elakadsz!
Csak akkor fogod megérteni a témát, ha egyszerű kifejezésekkel tudod elmagyarázni. Ez azt jelenti, hogy a tudás megmarad benned, és nem tűnik el, mint ahogyan az megtörténhet, ha megpróbálsz bemagolni valamit. Nézd át a jegyzeteidet és a tananyagot, ha valamit még mindig nem értesz. Próbáld meg elmagyarázni magadnak egyszerű módon. Ha túl nehéz, vagy ha a tankönyvből vett kifejezéseket kell használnod, akkor még mindig nem érted.

4. Szervezd meg és ismételd át!
Ne hagyd abba, amíg nem tudsz egyszerű, természetes magyarázatot adni. Térj vissza a második és harmadik lépésre annyiszor, ahányszor csak szükséges. Valószínűleg nem fog olyan sokáig tartani, mint gondolod.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.