Hét IT-foglalkoztatási trend 2017-ben

|

Továbbra is keresettek lesznek az IT-szakemberek, de az általános béremelkedés jövőre megtorpan.

Nehezen találnak megfelelő szakembereket az IT-vezetők, és ez 2017-ben sem lesz könnyebb, különösen a biztonsági és a hálózatfelügyeleti kulcspozíciók betöltésére törekvő IT-osztályok küszködnek majd.

A héten két, IT területre szakosodott, egyesült államokbeli munkaerő-toborzó cég - a Robert Half Technology és a TEKsystems - is közzétette felmérésének eredményeit, amelyek előrevetítik, hogy az iparág munkaerő-piacán mire számíthatunk 2017-ben. Íme a két jelentés néhány fontosabb megállapítása:

1. Véget ér a bérek széles körű növekedése - Az IT-vezetők többsége (63 százalék) szerint a bérek 2017-ben is az idei szinten maradnak, stagnálni fognak. A válaszadók 1 százaléka bércsökkenést vár jövőre, és csupán 36 százalékuk mondta, hogy 2017-ben béremelésre készül, derült ki a TEK Systems éves IT-előrejelzéséből.

2. Jobban fizető pozíciók - Noha az IT-vezetők többsége nem tervez általános béremelést, sokan közülük hajlandók lesznek többet fizetni a nehezebben betölthető pozíciókban dolgozó szakembereknek a TEKsystems jelentése szerint. A szoftverfejlesztők bérét az IT-vezetők 50 százaléka kész emelni, a szoftvermérnökök fizetését 47 százalékuk, míg a biztonsági és a felhőtechnológiákhoz értő szakembereket a válaszadók 45, illetve 43 százaléka említette.

3. Az IT-osztályok némelyikében nőhet a létszám, de nem ez lesz a szabály - A legtöbb IT-vezető új munkatársakat fog keresni csapatába 2017-ben, de többségük valójában nem nyit majd új munkahelyeket. A Robert Half Technology felmérése (IT Hiring Forecast and Local Trends Report) szerint az IT-vezetők 16 százaléka készül létszámbővítésre 2017 első felében, míg 69 százalékuk csupán a megüresedett pozíciókba keres majd szakembereket. A válaszadók 12 százaléka szüneteltetni fogja a toborzást, 2 százalékuk pedig az IT-osztály létszámának csökkentését tervezi.

4. Nő a bedolgozó munkatársak létszáma - Idén az IT-vezetők arról számoltak be, hogy csapatukat 80 százalékban főállású szakemberek alkották, a részmunkaidőben foglalkoztatott, illetve eseti megbízással dolgozó külsősök aránya 20 százalék volt. Jövőre azonban a két szám 76, illetve 24 százalékra változhat a TEKsystems felmérése szerint.

5. A legkeresettebb szakemberek - A Robert Half Technology jelentése alapján az IT-vezetők 61 százalékának okoz gondot a megüresedett pozíciók betöltése. Legnehezebben adatbázis-menedzsert találnak (44 százalékuk mondta ezt), majd sorrendben a desktop környezet támogatásához és a hálózatfelügyelethez (42 százalék), valamint a kiberbiztonsághoz (41 százalék) értő szakemberek következnek a listán. A TEKsystems által megkérdezett IT-vezetők szerint fejlesztőket (42 százalék), hálózati (29 százalék), valamint biztonsági szakembereket és szoftvertervezőket (28 százalék) a legnehezebb találni a munkaerő-piacon.

6. Karrierrel kapcsolatos várakozások - A Spiceworks eközben az IT-szakembereket kérdezte meg munkával és bérrel kapcsolatos elvárásaikról. A jelentés (2017 Tech Career Outlook) alapján a válaszadók közül jövőre sokan munkahelyet válthatnak: 37 százalékuk tervezi, hogy új munkáltatót keres, 26 százalékuk pedig vonzó állásajánlatra számít, amelyet elfogad. A megkérdezettek 59 százaléka alulfizetettnek tartja magát jelenlegi munkahelyén, de csak 24 százalékuk számít legfeljebb 5 százalékos béremelésre 2017-ben, és egy előléptetést is csupán 12 százalékuk tart valószínűnek.

7. Indítékok munkahelyváltásra - A Spiceworks felmérése szerint számos oka lehet annak, hogy 2017-ben ilyen sok IT-szakember néz új munkahely után. A leggyakoribb indítékok: az informatikai tudás bővítése (69 százalék), magasabb bér (64 százalék), az informatikát prioritásként kezelő munkáltató megtalálása (40 százalék), kiégettség a meglévő munkahelyen (40 százalék), a munka és a magánélet egyensúlyának keresése (38 százalék), jobb béren felüli juttatások (33 százalék), tehetségesebb IT-csapathoz tartozás (26 százalék), távmunka lehetősége (24 százalék), hangzatosabb nevű munkakör betöltése (22 százalék).

A felmérésekről - A Robert Half Technology telefonon kérdezett 2500 IT-vezetőt az Egyesült Államok 25 legnagyobb piacán, a TEKsystems felmérésében 700 IT-vezető vett részt. Az ingyenes IT-menedzsment szoftvet készítő Spiceworks kérdéseire 476 IT-szakember válaszolt Észak-Amerika, valamint Európa, Közel-Kelet és Afrika térségéből.

Hirdetés
Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!