Advertisement

Újrakezdő program: van visszaút a munkaerőpiacra

|

A "Return to Work" programra olyan szakemberek jelentkezhettek, akik legalább 2 éve nem dolgoznak: a jelentkezők száma idén is 100 felett volt.

A Morgan Stanley tavaly első ízben indította el Budapesten azt az "újrakezdő" programot, melynek célja segíteni azon álláskeresőket, akik legalább 2 év kihagyás után szeretnének visszatérni hivatásukhoz vagy új karrierlehetőséget találni. "Vannak, akik gyermekvállalás után állnának újra munkába, esetleg egészségi vagy családi okok miatt távolodtak el a munkaerőpiactól, sőt olyanok is, akik a nyugdíjba vonulás után döntenek úgy, hogy újra kamatoztatnák tapasztalatukat." - mondta Fremda Balázs, a Morgan Stanley budapesti irodájának HR vezetője.

Hirdetés

A program 5 évvel ezelőtt indult és az első New York-i csoport óta mára Londonban, Hongkongban, Mumbaiban, Bengalaruban és Budapesten is sikeresen működik. A növekedés kulcsa elsősorban az, hogy teljesen különböző hátterű és eltérő tapasztalattal rendelkező jelöltek kerülhetnek be így a vállalathoz. Globálisan a résztvevők több mint 60%-a program végével állandó pozíciót kapott a Morgan Stanleynél, mindez jól mutatja a kezdeményezés erejét és egyben vonzerejét is.

12 hét a visszarázódásra
Tavasztól lehetett jelentkezni és a nyár folyamán választották ki azokat, akik végül bekerültek programba. A résztvevők ősszel álltak munkába a cégnél. "A cél nem titkoltan az, hogy hosszú távra szóló munkalehetőséget biztosítsunk. A 12 hetes, fizetéssel járó program módot ad a munkába való visszarázódásra és a szakmai önbizalom visszaszerzésére. Újrakezdőink megismerhetik a vállalatot, mi pedig őket"- tette hozzá a szakember. A "Return to Work" lényege, hogy a résztvevők fokozatosan térnek vissza a "szakmai mélyvízbe".

A munka mellett számos képzésen vesznek részt, például a munka és a magánélet egyensúlyára vagy időmenedzsmentre fókuszáló képzést, ezen felül heti két angol oktatáson is részt vesznek, amely kiterjed a telefonos és e-mail kommunikáció erősítésére, valamint prezentációs, kommunikációs képzésben is részesülnek. Mindemellett divíziónként kapják azokat a szakmai képzéseket, amelyek szükségesek a munkájukhoz. A résztvevők folyamatos visszajelzést is kapnak személyes mentoraik által, akik akár szakmai, akár személyes jellegű kérdésekben is igyekszenek segítséget nyújtani. Érdekesség, hogy mentorok felkészítésére is ügyelnek a generációs különbségek kezelésének érdekében, hiszen ebben a programban nem szokatlan, hogy az idősebb kollégát nála jóval fiatalabb szakember munkatársa mentorálja. 

Virtuális lunch: megismerni a nemzetközi csapatot
A visszarázódást és a céggel való megismerkedést szolgáló tréningek egyik legizgalmasabb pontja az úgynevezett virtuális lunch. "Ez tulajdonképpen egy speciális videó-konferencia, amikor a magyar csapat együtt ebédel a londoni csapatunkkal, csak éppen az egyik társaság itt, Budapesten, a másik pedig Londonban ül. Kivetítőkön látják egymást a résztvevők, gyakorlatilag egy virtuális térben ebédelnek együtt. Általában a londoni szenior kolléga vezeti a kötetlen találkozót, amelyen személyes és üzleti témákat érintenek. Mindez módot ad arra, hogy a csapat tagjai jobban megismerjék azokat a kollégákat, akikkel majd együtt dolgoznak" - összegzi Fremda Balázs.

Közösen döntenek a folytatásról
Decemberben kerül sor a programzáró értékelésre, ekkor a cég és a résztvevő közösen dönti el, hogyan folytatódik az együttműködés. "A cél persze az, hogy mindenki számára sikerüljön pozíciót találni. Persze ez nem mindig teljesül, de ez természetes is, hiszen van, hogy különböznek a felek elvárásai. Jók a tapasztalatok, hiszen a program tavalyi résztvevői közül legtöbben ma is velünk vannak és idén is erre törekszünk - értékelte az eredményeket a szakember. 

- Hirdetés
Hirdetés
X
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra » Advertisement

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://computerworld.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.