Hirdetés
. Hirdetés

Az önbizalom visszanyerése és új készségek alkalmazása is szükséges az informatikai karrier újraindításához

|

Fejlesztő tréningekkel várja a Morgan Stanley azokat, akik újrakezdenék a karrierjüket.

Hirdetés

A munkából kiesett évek alatt gyakran nemcsak a szak- és nyelvtudás, de az önbizalom is megkopik. Ennek visszaépítésében és új készségek elsajátításában is segít a Morgan Stanley budapesti központjának Return to Work - Vissza a munkába! című programja. A globális pénzügyi szolgáltató budapesti irodája olyan munkavállalók jelentkezését várja, akik valamilyen okból - például mert elvégeztek egy programozói képzést - több évre felfüggesztették a szakmai pályafutásukat, de szeretnének visszatérni a munka világába - vagy épp új karriert indítanának az informatikai pályán.

A Morgan Stanley kilenc éve New Yorkban indította el a Return to Work - Vissza a munkába! programját, hogy segítse a legalább két évet kihagyó szakemberek visszatérését a munkaerőpiacra. A programot a vállalat világszerte számos irodájára kiterjesztette, így Budapesten idén már hatodik alkalommal pályázhatnak rá az érdeklődők. A 2016-ban debütáló program iránti érdeklődés folyamatosan nő, az induló csoportok létszáma azóta csaknem háromszorosára nőtt.

Fókuszban a karrierváltás és az élethosszig tartó tanulás

A karrierszünetnek számos oka lehet, azonban napjainkban egyre gyakoribbá válik az "újratervezés", amikor átképezik magukat majd új iparágban építenek karriert a szakemberek. A kereslet növekedése miatt sokan éppen az informatika, a programozás világába nyergelnek át, sokszor teljesen más szakmából.

Az eredetileg pénzügyi területen tevékenykedő Borsós Bence például informatikai területre váltott, és egy külföldön elvégzett mesterdiploma és egy egyéves full-stack programozói képzés után a Return to Work! program adott lehetőséget számára, hogy szoftverfejlesztőként helyezkedjen el. A résztvevőknek a 4 hónapos program után lehetőségük van teljes munkaidős pozícióban csatlakozni a Morgan Stanley csapatához. Borsós Bencének is így sikerült munkába állnia a budapesti központban, ahol jelenleg értékpapír-kereskedési IT rendszerek fejlesztésén dolgozik.

"A szakmai tudáson felül a program nagy hangsúlyt helyezett az olyan készségek fejlesztésére is, mint a kommunikáció vagy a személyes márka-építés. Mivel az önfejlesztés fontos területe az életemnek, kellemes meglepetésként ért, mikor tudomást szereztem a képzésekről - mondta el Borsós Bence. - Eleinte nehézséget jelentett, hogy távmunkában kezdtem, így számomra teljesen újszerű módon kellett megismerkednem a munkatársaimmal. Szerencsére számos olyan online lehetőség volt, amely lehetővé tette a gördülékeny kommunikációt, és bármilyen kérdésem vagy problémám adódott, a csapattársaimra mindig számíthattam."

Az eredetileg vegyész Polyák Andrea irodai adminisztrációs munkakört hagyottott, és szintén full-stack programozói képzést végzett el.

"Azért jelentkeztem a programba, mert a legjobbaktól akartam tanulni és egy stabil, sokszínű és elfogadó környezetben szerettem volna bővíteni a tapasztalataimat. Mivel halláskárosult vagyok, ezért fontos volt számomra a Morgan Stanley elkötelezettsége a sokszínűség és befogadás iránt - mondta el Polyák Andrea. - Halláskárosultként nem volt könnyű a kommunikáció, de a csapatom rendkívül elfogadó volt, főleg írásban egyeztettünk, és egy idő után egy élőbeszédet feliratozó szoftvert is elkezdtünk alkalmazni, így maximálisan részt tudtam venni a munkafolyamatokban. Noha a kiejtést számomra kihívást jelent megtanulni, az angol nyelvtudásom is sokat fejlődött a program révén. Mindemellett arra is büszke vagyok, hogy junior szoftverfejlesztőként a szakmai fejlődéshez is rengeteg útmutatást kaptam, így gyorsan fejlődhettem. Nagyon élvezem, ahogy látom a munkám hatását egy komplex szoftver alakulására."

7 év gyereknevelés után is van visszatérés a munkaerőpiacra

Török Tímea hét év gyermeknevelés után tért vissza a munkába, jelenleg pedig a kockázatmenedzsment részlegen dolgozik.

"A programról egy ismerősömtől hallottam, aki a budapesti irodában dolgozik. A jelentkezés mellett szóltak azok a pozitív vélemények is, amelyeket a sajtóban olvastam a vállalatról, illetve a részmunkaidő lehetősége is" - mondta el Tímea. Hozzátette: az otthon töltött évek alatt megkopott szakmai önbizalom visszaszerzésére is kiváló lehetőség a Return to Work program. "A tréning sokat segített abban, hogy visszanyerjem a magabiztosságomat a szakmai életben - fogalmazott. - Nagyra értékelem a cég által kínált rugalmas munkavégzési lehetőségeket is, amelyek segítenek az egészséges munka-magánélet egyensúly kialakításában."

Visszarázódás a munkába 16 hét alatt, köszöntés a Time Square-en

A 2022 márciusa és júniusa között zajló, 16 hetes program során a résztvevők a szakmai- és angoltudásuk felfrissítését és fejlesztését célzó képzések mellett sok más - például a munka és a magánélet közti egyensúly kialakításáról, időmenedzsmentről szóló, vagy akár kommunikációs és prezentációs készségeket fejlesztő - tréningen vehetnek részt. Ugyanakkor a folyamatos mentorálás mellett különféle kapcsolatépítési lehetőségek is rendelkezésükre állnak.

Az idén új elemekkel is bővült a képzési csomag, amely a munkavállalók által támasztott olyan új ígényeket hivatott kiszolgálni, mint az online munkavégzés vagy az élethosszig tartó tanulás. A járvány okozta kihívások kezelésére egy új technológiai csapat alakult, amely az online csatlakozók számára is gördülékennyé teszi a beilleszkedést. Mindezt többek között olyan képzések is támogatják, mint a személyes márka építését célzó tréning. A képzést sikeresen befejező, majd új karriert kezdő szakembereket pedig a Morgan Stanley New York-i központjában, a Times Square-en lévő kivetítőkön is köszöntik.

"A program kiváló lehetőség arra, hogy a résztvevők hosszabb szünet után újrakezdjék vagy új irányba tereljék karrierjüket - mondta el Fremda Balázs, a Morgan Stanley magyarországi HR igazgatója. - Az elmúlt másfél év a kihívások mellett sok értékes tapasztalatot is magával hozott például a távmunka vagy a digitális eszközök területén, melyeket a programba is beépítettünk. Pozitív visszajelzés számunkra, hogy több, a programban részt vett szakember azóta is velünk dolgozik, erősítve a Morgan Stanley folyamatosan bővülő, sokszínű budapesti csapatát."

Kik jelentkezhetnek a programra?

A Morgan Stanley olyan angolnyelv-tudással rendelkező szakemberek jelentkezését várja, akik legalább két évre megszakították pályafutásukat, most pedig szeretnének visszatérni a munka világába, melyre heti 30 órás részmunkaidőben is lehetőségük van. A globális pénzügyi szolgáltató budapesti központjában főként informatikai, matematikai modellező, kockázatelemző és pénzügyi területekre keresnek munkatársakat, így hasznos az informatikai, matematikai vagy gazdasági tapasztalat, ugyanakkor a vállalat a más területekről érkezőket is várja.

A jelentkezési határidő november 14.

További információkért, kérjük, látogasson el a Morgan Stanley, Return to Work - Vissza a munkába! Program oldalára.

Hirdetés

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.