Hirdetés
. Hirdetés

Siemens - Digitalizáció fenntarthatóan

|

Így segíti a Siemens Zrt. a hazai cégek modernizációját.

Hirdetés

A digitális és a fizikai világot összekapcsoló, szoftvermegoldásait a felhőbe és a peremhálózatra kiterjesztő technológiai szállítóvá alakul át a Siemens, amely a közelmúltig a háztartási gépektől a turbinákig ívelő termékpalettával gyártó iparvállalatként élt a köztudatban. A transzformációról Jeránek Tamást, a Siemens Zrt. vezérigazgatóját kérdeztük.

A 175 éves múltra visszatekintő Siemens megoldásai elősegítették és megvalósították az ugrásszerű hatékonyságnövekedést, amelyeket a gyártásban ipari forradalomként ismerünk. Így történik ez a negyedik ipari forradalomban is, amelyben a német cég a digitális és a valós világok összekapcsolásával segíti ügyfeleit.

Hirdetés

Világszintű átalakulásával a Siemens technológiafókuszú cégként dolgozik tovább. A társaság komplex és egyedi megoldásokat szállít, amelyek hardverekből és szoftverekből épülnek fel. Utóbbi képességét nagyban segíti, hogy a vállalat a legnagyobb tíz szoftvercég közé emelkedett, és megannyi digitális területen meghatározó szállítónak számít.

Computerworld: Hogyan segíti a Siemens Zrt. a hazai cégek modernizációját?

Jeránek Tamás: Működésük, elsősorban gyártásuk digitális átalakításához adunk megoldásokat, amelyekkel fenntarthatóságukat is növelni tudják. Nemcsak céleszközöket szállítunk ehhez, szolgáltatásaink a zöldmezős beruházások komplex megtervezéséig és leszállításáig ívelnek.

A Siemens Zrt. tevékenysége az ipari digitalizáció, az okos infrastruktúra, valamint a fejlesztés területeit öleli fel. Az első az ipar 4.0 megvalósításáért felel, a szimulációs szoftverektől kezdve az egyedi tömeggyártás kiépítésén keresztül egészen a szervizszolgáltatásig, oktatásig fogja össze a megoldásokat. Az okos-infrastruktúra területén olyan eszközcsomagokat biztosítunk, amelyek a hatékony energiaelosztást valósítják meg a középfeszültségű berendezéstől egészen a lakásokban felszerelt kapcsolókig. E szektor fő feladata, hogy az áramhálózati digitalizációban segítse ügyfeleinket - itt többek közöt okos peremhálózatokról, vezérlésről, digitális ikrekről, e-mobilitási infrastruktúra-megoldásokról, valamint okos épületek kialakításáról beszélünk. Technológiai területünk a globális kutatási-fejlesztési részleg tagjaként pedig teljesítményelektronikai és mesterségesintelligencia-fejlesztéssel foglalkozik, amellyel elsősorban az elektromobilitás fejlődéséhez járulunk hozzá.

CW: Milyen megoldásokat szállítanak az említett területeken?

Jeránek Tamás: Technológiai portfóliónkat többek közt okos hardverek, automatizációs és peremhálózati, digitális termékek, szolgáltatások alkotják, IoT-tanácsadással és -bevezetéssel, valamint mindezek működtetésével együtt. Minderre olyan digitális megoldáscsomagokat építünk, mint az adatelemzés, a mesterséges intelligencia, a szimulációs eszközök és a kiberbiztonság. Megoldásainkat saját fejlesztéssel is kiegészíthetik ügyfeleink, ezt például a mendix low-code platformunkkal támogatjuk.

További konkrét példaként említeném, hogy termékéletciklus-kezelő platformunkon a mérnökök a prototípusokat virtuálisan, tehát gyorsabban tesztelhetik, és az újabb termékváltozatokat egyszerűbben elkészíthetik. Technológiánkkal nemcsak a termékek, hanem a gyártósorok, gyártelepek és más infrastruktúrák, létesítmények digitális ikerpárját egyaránt elkészíthetik, amely a tervezést, a telepítést, a működés monitorozását és optimalizálását, az intelligens és automatizált felügyeletet, valamint a hibamegelőző karbantartást egyaránt megkönnyíti. Mindehhez felhőalapú IoT-platformunkkal igény szerint vezetékes és vezeték nélküli hálózatokon gyűjthetnek adatokat, és az elemzéssel nyert információkat a kívánt felületen, mobileszközökön, vagy akár a kiterjesztett valóságban juttathatják el a felhasználókhoz, megkönnyítve az IT- és OT-csapatok távoli együttműködését. Célunk, hogy több szoftverünket felhősítsük, szolgáltatás alapon kínáljuk.

Egyik legújabb fejlesztésünkkel például a termékek karbonlábnyomát lehet kiszámítani és az értékláncban megosztani, elosztott főkönyvi technológián keresztül, így az üzleti-beszerzési és végfelhasználói-vásárlói döntések is környezettudatosabbá válhatnak. Megoldásunk a fenntarthatóságot elősegítő portfóliónkba tartozik, mely a globális értékesítésünk immár harmadát teszi ki.

CW: Milyen digitális kompetenciákkal bír a Siemens, és milyen együttműködést alakított ki az IT-szállítókkal?

Jeránek Tamás: A Siemens világszinten a tíz legnagyobb szoftvercég egyikének számít. Magyarországon a Siemens Csoporthoz tartozik az evosoft Hungary Kft., hazánk legnagyobb szoftverháza, valamint a Siemens Industry Software Kft. is, mindkét vállalat számunkra fejleszt megoldásokat. Vállalásainkat, legyen az például ipari digitalizációs projekt, jellemzően partnerhálózatunk bevonásával, többek közt IT vállalatokkal, akár startup cégekkel is együttműködve valósítjuk meg.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.