Hirdetés
. Hirdetés

A férfiakat jobban érinti a technostressz

|

A férfiaknál komolyabb stresszt vált ki ha a számítógép munka közben leáll, mint a nőknél - állapították meg osztrák kutatók.

Hirdetés

A Felső-ausztriai Egyetem (FH OÖ) kutatói és a linzi Általános Kórház (AKh) orvosa, Andrija Javor közös vizsgálatuk során azt fedezték fel, hogy a férfiak általában a vegetatív, vagyis az akarattól független idegrendszer szimpatikus részének nagyobb aktivitásával reagálnak arra, ha akadályba ütköznek a céljuk eléréséhez vezető úton.

Hirdetés

Ha határidős feladatot kell végrehajtani, ám a számítógép "sztrájkba lép", akkor beszélnek a kutatók technostresszről, amely a számítástechnikai eszközök egyre intenzívebb munkahelyi és otthoni használatával folyamatosan nő.

A kutatók egy laborvizsgálat során számítógép-használók nyálában megmérték a kortizol, vagyis a stresszhormon mennyiségét. Kiderült, hogy jelentősen növekszik a hormon szintje, ha a számítógépes feladat végrehajtása közben a gép leáll. Férfiaknál a gép lefagyása esetén a szimpatikus idegrendszer nagyobb aktivitást mutatott, mint a nőknél.

 

A kutatók a felismerésből arra a következtetésre jutottak, hogy nemekre szabott stratégiákat kellene kidolgozni a műszaki problémák okozta stressz leküzdésére, és ezzel kapcsolatban további kutatásokat terveznek.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.