Hirdetés

A japán szuperszámítógép gyorsabb, de nem fogyaszt többet

|

Az egyetlen a TOP 500 listán, mely teljesítmény és energiagazdálkodás terén is bekerült az első 5 közé. Kedvező fogyasztását a CPU és GPU vegyes alkalmazásának köszönheti.

A Tokyo Institute of Technology (Japán egyik vezető technológiai egyeteme) legújabb szuperszámítógépe bizonyítja, hogy a nagy teljesítményű feldolgozás járhat kéz a kézben az energiatakarékossággal. Az új konstrukció Tsubame 2.0 névre hallgat, és a múlt héten indították el. Jelenleg a világ második legjobbja energiatakarékosságban, ami annak köszönhető, hogy tervezésekor fontosabbnak ítélték fogyasztását, mint a hardver árát.

2,4 PFlops (PetaFlops) a vas teljesítménye, ami 15-szöröse elődjének. Ez Japán első petaflop-szintű szupergépe és novemberben a 4. helyet foglalhatta el az 500-as szuperszámítógép toplistán. Akárcsak elődje, a Tsubame 2.0 is együttesen alkalmaz hagyományos processzorokat (CPU) és grafikus feldolgozó egységeket (GPU). A GPU-k sokkal hatékonyabban képesek feldolgozni ugyanazon művelettípussal párhuzamosan nagy tömegű adatot, ezért jobban alkalmazhatók a molekuláris dinamika, fizikai szimulációk vagy képfeldolgozás területén. A tömeges adatfeldolgozás során egyúttal kevesebb energiát is igényelnek ugyanahhoz a munkához.


?Azt mondta a technológiai igazgatónk: fiúk, nagyszerű gépet tudtok építeni, de nem kaptok hozzá több áramot" - mondta Satoshi Matsuoka, az egyetemen működő Global Scientific Information and Computing Center igazgatója. Az egyetem már eddig is évi 1,5 millió dollárt költött a meglévő szuperszámítógépek villanyszámlájára és nem akarták, hogy ez az összeg növekedjen.

Hirdetés

?Nem pénz, nem a rendelkezésre álló tér, nem is tudásunk vagy kapacitásunk, hanem az energiafogyasztás volt az alapvető korlát" - mondta Matsuoka.

Több cég elé terjesztették a feladatot, amit végül a HP és az NVIDIA egy már folyamatban lévő projektjük finomításával sikeresen oldott meg. Az eredmény egy 1408 feldolgozási pontból (node) álló rendszer lett. Minden pont szívében egy HP ProLiant SL390-es kiszolgáló dolgozik Intel Xeon processzorral és NVIDIA Tesla GPU-val. Pontosabban pontonként három Tesla GPU működik minden rendszerben, valamennyi lapkában 448 feldolgozó mag működik, ami mindösszesen közel 1,9 millió grafikus feldolgozó magot jelent. Ez adja a Tsubame 2.0 erejének javát.


A TOP 500-as lista negyedik helyét folyamatosan fenntartható 1,2 TeraFlops (a TeraFlops 10 a 12 hatványon számú lebegőpontos műveletet jelent másodpercenként) teljesítményéért kapta meg a rendszer. Egyúttal második lett 958 MegaFlops/Watt energiahatékonyságával, megjegyzendő, hogy az egyetlen gép jelenleg, mely mind teljesítményben, mint takarékosságban benne van az első ötben.

Hirdetés

Az egyetem hozzáférést enged a Tsubame 2.0 rendszerhez vállalatok és szervezetek számára is, gépidőt az egyetem weboldalán lehet vásárolni.


Hirdetés
Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://computerworld.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.