Hirdetés
. Hirdetés

A Microsoft korszakváltásra készül a Windows 8-cal

|

A Microsoft a Build konferencián mutatta be a Windows 8 operációs rendszer fejlesztőknek szánt változatát. A cég szakított a desktop központú megközelítéssel: új rendszere a hagyományos komputerek mellett táblagépeken és okostelefonokon - Intel- és ARM processzorokon - is fut majd.

Hirdetés

Stefen Sinofsky és Michael Angiulo alelnök
Stefen Sinofsky és Michael Angiulo alelnök

Stefen Sinofsky, a Microsoft Windows divíziójának elnöke kedden, a fejlesztők számára rendezett Build konferencián mutatta be a gyártó új operációs rendszere, a Windows 8 béta verzióját. A kaliforniai Anaheimben rendezett konferencián több mint ötezer szakember gyűlt össze, hogy első kézből informálódjanak minden idők egyik legjobban várt felhasználói szoftveréről.

A fejlesztők mindegyike kapott egy-egy Samsung táblagépet az új operációs rendszer előtelepített változatával: a „Developer Preview PC-t" az Intel Core i5 processzorával, 1366x768 pixel felbontású érintésérzékeny kijelzővel, 64 GB-os SSD meghajtóval és 4 GB-os DDR3 memóriával szerelték fel.

A Microsoft persze nem puszta szívjóságból osztogatta az értékes mobil eszközöket, a vállalat stratégái bíznak abban, hogy a cég a Windows 8 révén végre megvetheti a lábát a táblagépek piacán. Az új Windows a redmondiak első operációs rendszere, amely szakít a hagyományos desktop-alapú szemlélettel; a gyártó célja egyértelműen az, hogy saját piacán szorongassa meg az iPaddel piaci forradalmat kirobbantó Apple-t.

Windows 8, Steven Sinofsky
Windows 8, Steven Sinofsky

Intel és ARM processzorral

Az anaheimi konferencián Sinofsky, más Microsoft-vezetőkkel karban több mint két órát szánt arra, hogy ismertesse a rendszer újításait. A fejlesztési vezető elsősorban az okostelefonokra szánt Windows Phone 7-ben bemutatott, érintőképernyőkre optimalizált felhasználói interfész, a Metro előnyeit emelte ki. A szakember hangsúlyozta: a 8-as lesz a cég első olyan operációs rendszere, amely az Intel-chipek mellett az ARM-architektúrára épülő processzorokat is támogatja, így az alacsony energiafelhasználású mobil eszközökön is futtatható lesz.

A fejlesztők jelentősen javítottak a Windows teljesítményén, egyebek mellett a szoftver memóriaigényét is sikerült jelentősen lecsökkenteniük. Sinofsky egy netbookon demonstrálta, mennyivel kevesebb kapacitást köt le az új rendszer, mint a korábban bemutatott változat: azonos munkaterhelés mellett a Windows 7 átlagosan 400, míg a Windows 8 csak 300 MB memóriát használt.

A Microsoft operációs rendszere az USB 3.0-at is támogatja: a szabvány az eddigieknél jóval gyorsabb, a másodpercenkénti negyven 40 helyett 166 MB-os adatátvitelt tesz lehetővé.

Energiatakarékos és kvázi-univerzális

A Microsoft új operációs rendszerének egyik legnagyobb előnye a csaknem teljes platformfüggetlenség. Sinofsky ismertetője szerint az új operációs rendszer a mobil eszközök mellett valamennyi olyan gépen is vígan elfut majd, amely jelenleg a Windows 7-et használja. Ráadásul nem csak a memóriával képes takarékoskodni, de a processzort is kevésbé terheli meg, mint a korábbi verziók. Ez elsősorban annak köszönhető, hogy az éppen nem használt, háttérben futó alkalmazások automatikusan hibernálódnak, így szinte semmilyen erőforrást nem kötnek le.

Annak ellenére, hogy a Windows 8 kezelőfelületeit elsősorban érintésérzékeny képernyőkre optimalizálták, a rendszer billentyűzettel és egérrel is remekül használható. Az új felület egyik leghasznosabb fejlesztése a kereső, amelyből könnyedén elérhetők a gépre telepített alkalmazások. Az érintésérzékeny „csempékkel" (nagyméretű alkalmazásikonokkal) kidekorált startképernyő a Windows gomb lenyomásával bárhonnan azonnal elérhető; a Windows-D kombináció leütésével pedig az operációs rendszer klasszikus, ablakos elrendezésű kezelőfelületére válthatunk.

 

Windows 8 UI
Windows 8 UI

 

Alapjaiban megújult rendszer

Az új operációs rendszer a folytonos frissítésekkel, újratelepítésekkel kapcsolatos gondokat is leveszi a vállunkról. A „Reset" opció révén minden adatot törölhetünk a számítógépünkről, és visszaállíthatjuk a rendszert az eredeti, gyári állapotába. A „Refresh" már kifinomultabb lehetőségeket kínál: használatával úgy távolíthatjuk el a felesleges programokat, malware-eket és egyéb bosszantó állományokat a merevlemezről, hogy saját felhasználói adataink érintetlenek maradnak - köztük a Windows Store-ból letöltött Metro alkalmazások is.

A rendszer új, attraktív és könnyen áttekinthető, hasznos újdonságokkal ellátott vezérlőpultot kapott, amely egyebek mellett az erőforrások felhasználásának valósidejű nyomon követését is lehetővé teszi. Úgyszintén hasznos fejlesztés az új Metro-stílusú remote desktop alkalmazás, amely a multitouch mellett több távoli számítógép párhuzamos kezelésére is alkalmas.

Természetesen a fejlesztők, informatikusok sem maradtak hasznos „játékszerek" nélkül: a beépített Hyper V virtualizációnak köszönhetően különféle Windows installációkon tesztelhetik a szoftvereket és béta programokat - anélkül, hogy újra kellene konfigurálniuk az eszközeiket.

A hírek szerint a Windows keretrendszere és az Explorer intéző is jelentős változásokon ment keresztül - igaz, a desktop interfész fejlesztése még folyamatban van. A legfontosabb fejlesztések persze - a látványos dizájn és a hasznos alkalmazások, új felhasználási lehetőségek ellenére - ezúttal is a „motorháztető alatt" történtek.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.