Hirdetés
. Hirdetés

A Windows 7-et fenyegeti a Chrome OS?

|

A Google a Chrome kódbázisára építve saját operációs rendszert fejleszt: a Chrome OS-t.

Hirdetés

Sundar Pichai a Google mérnöke a cég hivatalos blogjában bejelentette, hogy az Android után kifejezetten a netbookokra és a PC-kre szánt operációs rendszert fejlesztenek: a Google Chrome OS-t.

Az általa megfogalmazottak szerint az új operációs rendszer leginkább a jelenleg eladási listák élén álló netbookokra fog elsőként elkészülni, de persze az sem kizárt, hogy idővel a nagyobb gépeken is meg fog jelenni. A rendszer kialakításához az alapot a Chrome böngésző adja, amelynek teljesen visszamennek az alapjaihoz és a forráskódjából egy olyan operáció rendszert építenek, amely gyors, egyszerű és biztonságos.

 

 

googlechrome1.jpg


"Az operációs rendszerek még abban a korban készültek, mikor még nem volt világháló. Most nagy örömmel jelentjük be új projektünket, amely továbbviszi a Google Chrome megoldást - a Google Chrome operációs rendszert. Így próbáljuk újragondolni, hogy milyenek kell lennie ma egy operációs rendszernek" - olvasható a blog bejegyzésben.

Az első hírek szerint a Chrome OS gyakorlatilag azt igyekszik megvalósítani, amit a Microsoft kutatói jelenleg a Gazelle projektben próbálnak megtestesíteni. Nevezetesen azt, hogy maga a böngésző legyen az operációs rendszer. Ezt jelzi, hogy a Google mérnökének elmondása alapján a Chrome OS alatt is egy nyílt forráskódú Linux fut dolgozni, de a munka érdemi részét majd a Google rendszer fogja kezelni. Az lép majd interakcióba a felhasználóval. Nagy előnyük, hogy míg a Gazelle kísérleti stádiumban van, addig a Google a Chrome OS megjelenését 2010 második felére prognosztizálta. Persze az is elképzelhető, hogy a Chrome OS és a Gazelle teljesen más utat jár, de az első hírek alapján a két megoldás összecseng.

A Chrome OS a böngészős alapok miatt erősen kötődni fog a web-szolgáltatásokhoz, s nem lenne meglepő, ha e téren a Google megoldásai az élen állnának. A Gmail, a Google Apps, a Blogger, a kereső vagy éppen a Maps. A Chrome alapján a fő céljuk e mellett az, hogy a rendszer gyorsan töltődjön be és pillanatok alatt felcsatlakozzon a világhálóra. Valamint a biztonság, hogy a felhasználóknak ne kelljen törődniük a vírusokkal és a biztonsági frissítésekkel.

ARM: front Windows 7 nélkül

A blog bejegyzés szerint a Google Chrome OS x86 és ARM chipekkel felszerelt rendszerekre fog elkészülni. Utóbbi meglehetősen érdekes, hiszen a Microsoft már korábban bejelentette, hogy az ARM alapú gépeknél nem lesz elérhető a Windows 7, csupán az új Windows Embedded CE.

Az ARM rendszerű gépek esetén így a Google Chrome OS nagy előnyre tehet szert, főként ha a Microsoft eltaktikázza magát és 2-3 év múlva a mai netbook őrületet felváltja már az ezen chipekre épülő Smartbook láz. A hibát csak a már készülő Windows 8 piacra kerülésével tudják majd korrigálni, viszont lehet, hogy addigra már túl késő lesz. Az első ARM Smartbookok megjelenésére ugyanis már nem kell sokat várnunk, s energiatakarékos tulajdonságuk miatt elképzelhető, hogy nagy népszerűségre tesznek majd szert.

A Microsoft is készül?


A hazai médiában több helyen a Google Chrome OS megjelenése kapcsán már újra háborút emlegetnek a két szoftvercég között, sőt néhány médium még a visszavonult Bill Gates-t is hadba hívja. Ezt talán nem előlegeznénk meg, mivel a Windows 7-hez képest a 2010 második felében megjelenő Chrome OS körülbelül egy év késében lesz. Vagyis netbook fronton a Google nem nyerhet, csak a Microsoft veszíthet. Míg az ARM gépeknél a most bejelentett operációs rendszernek nem ellenfele a Windows 7, mivel az nincs ott jelen.

 

 

twitter_rscoble.jpg


Összességében ezen okok miatt háborúról korai lenne beszélni, de több egybehangzó forrás szerint a Google komolyan borsot tőrt a redmondi szoftvercég orra alá, mikor gyakorlatilag kiénekelte a "sajtot" a szájából. A híresztelések alapján ugyanis hétfőn a Microsoft a 2009-es Wordwide Partner konferenciája alatt nagy bejelentésre készül, amely összecsenghet a Google mostani bejegyzésével. Erre kontrázik rá Keith Combs, a redmondi szoftvercég evangélistájának Twitter-bejegyzése is, aki egy titkos Microsoft szoftverről beszél, amit a hét végén lepleznek le. Nagy valószínűséggel e témában csak hétfő este leszünk okosabbak, amikor lehull a lepel a titkos szoftverről.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.