Hirdetés
. Hirdetés

AdWords suli: elindul a horgásztó kampányunk!

|

Sorozatunk befejező részében folyamatosan finomítjuk a PC World fiktív horgásztavának a hirdetését, hogy az a lehető legnagyobb megtérülést hozza. Tippek nemcsak kezdőknek!

Hirdetés

AdWords sorozatunk első részében már megnéztük, hogy pontosan mit takar a Google hirdetési rendszere, mi fán terem a keresőmarketing, s miért érdemes reklámozni a termékünket és szolgáltatásunkat a segítségével. A második részben tovább mentünk és lépésről-lépésre bemutattuk, hogy miként kell elindítani első kampányunkat, s közben mire érdemes figyelni. Sorozatunk utolsó részében végezetül megnézzük azt, amelyről az AdWords igazán szól: a tesztelésről és a kampányok állandó finomításról.

 

hszoveg.jpg
 

Itt nem igaz, hogy a kevesebb több


Mostani részünkben a jobb megértés érdekében segítségül hívjuk nem létező PC World horgásztavunkat, amelynek igyekszünk elkészíteni a lehető leghatékonyabb reklámját. Azon olvasóinknak, akik szeretnék felhasználni vállalkozásuk reklámozásához a PC World szeptemberi számához ingyen járó 10 ezer forintos AdWords kupont, azt ajánljuk - ha még nem tették - mindenképpen olvassák el a fenti két linken található előző két részt. Hirdetési iskolánk ugyanis csak így lehet teljes, s így lehet megfelelő áttekintést kapni a Google AdWords rendszeréről.

Túl az Óperencián

Természetesen a kezdeti lépések nem különböznek az előző cikkben már megismertektől. Magyarán most is elsőként beállítjuk kampányunk legfontosabb paramétereit: hirdetési szöveget írunk, kulcsszavakat rendelünk hozzá, s végül beállítjuk a napi költségkeretét és a kattintásokért fizetendő maximális összeget. Sorozatunk második részétől eltérően azonban már figyelünk arra, hogy a horgásztó promotálása során nem csak egy kampányt, s azon belül egy hirdetési csoportot fogunk alkalmazni. Sokkal több variációt fogunk bevetni.

Az elsőként indított kampányunk ezen okból a „Horgásztó - HUN" nevet kapta utalva arra, hogy később szlovák, német és szerb nyelvű kampányokat is szeretnénk indítani. Ha több országban és több nyelven szeretnénk hirdetni, akkor ez mindenképpen szükségszerű lépés, hiszen a nyelvi és az ország szintű lokalizációt csak a kampány-beállításoknak tudjuk konfigurálni, így nem érdemes azokat egy kampányon belülre rakni.


osztrak.jpg

Egy nyelv, egy kampány


A magyar mellett ezen okból rögtön felkészültünk az osztrák, a szlovák és a szerb nyelvű célzásra is, amelyeknél értelemszerűen az adott nyelven írjuk meg a hirdetési szöveget, és csak úgynevezett lokalizációs hirdetési csoportot alkalmazunk. Vagyis például csak a „Magyarország horgásztó" és a „Budapest halastó" kulcsszó-variációkra hirdetünk, mivel értelemszerűen a „horgásztó" kifejezés valószínűleg nem lenne releváns egy Ausztriában keresőnek.

Egy kampány, több csoport

Térjünk vissza hazánkba, amelynek az összes hirdetési csoportját már egy kampányban szervezzük meg. Érdemes rögtön az elején mindent a helyére rakni, hogy jól áttekinthető legyen az AdWords rendszerünk. Ellenkező esetben később leszünk kénytelenek ezt megtenni, hogy úrrá legyünk a kialakuló káosz felett. Elsőre mi így egy lokalizációs csoportot készítettünk, amely hirdetési szövegével és kulcsszavaival azon személyeket igyekszünk megcélozni, akik kifejezetten Pest megyében lévő, illetve Budapesthez közeli horgásztavakat keresnek.

A továbbiakban készítünk hozzá egy keszegre, pontyra, süllőre összpontosító csoportot is, amellyel kifejezetten az e halakra utazó horgászokat próbáljuk elérni. Persze ekkor sem árt a szövegben elhelyezni, hogy pontosan hol található a horgásztavunk, hiszen így felesleges átkattintásoktól kímélhetjük meg magunkat. Valamint jó tanács, hogy ha lehetséges, az általunk célzott kulcsszavat írjuk bele a hirdetési szövegünk címébe, vagy szövegébe, hogy a kereső relevánsnak érezze azt. Továbbá ne hirdessünk a cégnevünkre, illetve a szolgáltatásunkra. Ebben az esetben ugyanis a kereső nagy valószínűséggel minket keres, felesleges neki reklámoznunk magunkat.

 

hirdetescsoport.jpg

Káosz helyett tervezzünk előre!


Ha ezen kívül rendelkezünk pluszszolgáltatásokkal - például kemping, csárda - azoknak is érdemes külön hirdetési csoportokat készítenünk, hogy minél jobban személyre szabhassuk őket. Arra azonban mindenképpen figyeljünk, hogy az egyes hirdetési csoportok kulcsszavainál ne használjuk ugyanazokat. Ne legyünk saját magunk versenytársai!

A bőség szépsége

Ha mindezzel megvagyunk, akkor következhet a következő lépés: nevezetesen írjunk minél több hirdetési szöveget. Soha nem tudhatjuk, hogy a keresők éppen melyikre harapnak. Engedjük át ezt a feladatot az AdWords rendszerének, amely folyamatosan figyeli, hogy melyik reklámszöveg hozza a legtöbb átkattintást, s a gyengébben teljesítőket később ritkábban jeleníti meg. Magyarán érdemes minél több szöveget megfogalmazni - természetesen folyamatosan figyelve a relevanciára -, hogy a Google minél többől tudjon válogatni.

Érdemes közben folyamatosan figyelni arra, hogy a szöveg végén hatásos megszólításokkal éljünk, amely hatására a kereső inkább kattint a mi reklámunkra, mint egy konkurenciáéra. Arra azonban figyeljünk, hogy a „legolcsóbb", „ingyenes" és „a konkurenciánál jobb" szövegekkel csak akkor éljünk, ha a hirdetésre kattintva megjelenő web-lap ezt alátámasztja, ellenkező esetben tilos a használatuk!

Hasonlóan körültekintően érdemes a kulcsszavak esetében is eljárni, folyamatosan figyelve melyek teljesítenek jól, s melyek gyengébben. Az erősebbek iránya alapján érdemes újabbakat felvenni, míg a rosszul muzsikálóknak érdemes megfontolni a száműzését. Érdemes sok kulcsszó-variációt beállítani, hiszen nem baj, ha kevésszer jelennek meg. A legfontosabb, ha relevánsak. Sok apró változat pedig aranyat ér. Érdemesebb is őket használni, mint a széles körű célzást. E mellett a negatív kulcsszavakkal is sokat lehet finomítani a megjelenéseknél. Érdemes alternatív megfogalmazásokat, különböző írásmódokat és többes/egyes számot is bevetni, valamint a helyesírásilag pontatlan szavakat is, hiszen a keresők néha csak gyorsan begépelik a keresendő kifejezést, s nem figyelnek annak a nyelvtani helyességre.

Jó a ponty másodiknak is!

Tegyük fel, hogy a kampányuk tervezése során egy komoly falba ütközünk, mikor észrevesszük, hogy a „ponty horgászat" kulcsszóra nagy verseny alakult ki a hirdetők között. Ekkor több dolgot tehetünk: javítunk a reklámunk relevanciáján, növeljünk az átkattintásokért fizetendő összeget (CPC), vagy egyszerűen csak idézőjelesen feladjuk a versenyt, megelégedve a második vagy harmadik hellyel a szponzorált linkek listájában (sok esetben e pozíciók ugyanannyira hatékonyak, mint az első hely).

 

pospref.jpg
 

Nem feltétlenül érdemes az első helyen lenni


Ha az utóbbi mellett döntünk, akkor a kampány beállításainál engedélyezzük a pozíció-preferenciát, majd navigáljunk az érintett kulcsszóhoz. Ekkor egy újabb oszlop jelent meg, ahol manuálisan beállíthatjuk, hogy hányadik pozíciót szeretnénk megcélozni (természetesen minél alacsonyabb értéket állítunk be, annál alacsonyabb lesz az átkattintásokért fizetendő összeg).

Ne csak a hirdetésre figyeljünk!

Végezetül beszéljünk egy fontos tényezőről, amelyről eddig nem esett szó. Nevezetesen arról a web-oldalról, amelyre a hirdetésünk mutat. A tapasztalatok szerint erre sokan nem fordítanak kellő figyelmet, pedig ugyannyira fontos, mint a hirdetés szövege. A szponzorált link csak elhozza hozzánk az érdeklődőt, végezetül a web-oldalnak kell megnyernie leendő vásárlónk bizalmát! Éppen emiatt fontos, hogy a céloldal kellően igényesen kialakított legyen, és tartalmazzon minden fontos információt, amelyet a hirdetés szövege tartalmazott.

Példával élve kampányunk esetében nem szerencsés, ha az osztrák látogatókat magyar nyelvű oldalra irányítjuk, illetve ha a keszeg hirdetési csoport iránt érdeklődőket például a főoldalra visszük. Ne legyenek illúzióink: a látogatónk nem fog keresni az oldalukon. Ha nem találja meg, amit keress, pár másodperc múlva elhagy minket. Éppen ezért fontos, hogy minden hirdetési csoporthoz készítsünk egy külön céloldalt, hogy e malőröktől megkíméljük magunkat.

Web-oldalunknál - ha lehet - ezen felül helyezzünk el egy elemet, amellyel tudjuk mérni a megtérülést. Lehet ez például egy hírlevélre történő feliratkozás, egy regisztráció, vagy egy termék konkrét megvásárlása. Miért jó ez? Pontosan látni fogjuk, hogy az oldal látogatóinál hány esetben értünk el a kitűzött eredményt.

Ha kalkulálni tudjuk az így nyert bevételt, akkor pontosan ki tudjuk majd számolni a megtérülési mutatónkat (ROI). Ebben segít az AdWords konverziókövetési rendszere, amely egy cookie-t helyez el a felhasználó számítógépén, amikor az egy hirdetésre kattint. Ha ezután a felhasználó eljut a hirdető valamelyik konverziós oldalára, a cookie kapcsolatba lép a hirdető weboldalával, így pontosan mérhetjük a Google rendszerén belül a nyereségünket.

Esetünkben például a halásztavunk mellett működik egy csárda is, amelynek egy külön hirdetési csoportot hozzunk létre. A céloldalának egy olyan site-ot állítunk be, ahol a látogató asztalt foglalhat. Ez esetben pontosan látni fogjuk, hogy mennyi megjelenésből hányan kattintottak a hirdetésre, s az oldal látogatói közül mennyien foglaltak az asztalt. Ha személyenként ez nekünk 1000 forint bevételt jelent például, akkor pontosan tudni fogjuk, hogy mennyi nyereséget termel számunkra reklámunk.

10 tipp AdWords hirdetőknek

  1. Lokalizáljuk hirdetésünket!
  2. Írjunk több hirdetési szöveget!
  3. Rendszerezzük kampányunkat!
  4. Használjunk sok hirdetési csoportot!
  5. Figyeljük a versenytársakat!
  6. Írjunk hatásos megszólításokat!
  7. Ne hirdessünk olyannak, aki minket keres!
  8. Mérjük a hatékonyságot!
  9. Készítsünk igényes, releváns oldalt reklámunknak!
  10. Végezetül, ami a legfontosabb: legyünk relevánsak!

Ha Ön a cikkben leírtak alapján kedvet kapott első saját AdWords kampánya elindításához, akkor a PC World szeptemberi számával mindezt költséghatékonyan teheti meg. Az újsághoz ugyanis minden olvasónk ajándékba kap egy 10 ezer forint értékű kupont, amely a 45 napnál nem régebbi AdWords fiókoknál váltható be. Mindegyik egyedi kóddal rendelkezik, amelyet a lemezmelléklet borítóján találhat meg. Felhasználásával kapcsolatban további segítséget a PC World szeptemberi számában, illetve sorozatunk első két alapozó részében talál.
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.