Hirdetés
. Hirdetés

Analitikával a bűnözés ellen

|

Már nem csak a vállalati döntéshozást segítik az elemzőrendszerek, de előre meg is jósolhatják egyes bűnözési fajták elkövetését. Az amerikai rendőrség lecsapott a lehetőségre.

Hirdetés

Tom Cruise nevével várt ismertté a Különvélemény (Minority Report) című film, mely egy meglehetősen futurisztikus elképzelésre alapult. Két igen fejlett ikerpár (precog) bizonyos mértékig látta a jövőt, ezen képességüket a bűnüldözés szolgálatába állítva a filmbéli rendőrök pedig még azelőtt lecsaphattak, hogy az esemény bekövetkezett volna. Aki azt gondolta volna 2002-ben, hogy ez örökké a sci-fi témakörében marad, nos, az tévedett. Nem is kellett tíz év, hogy a kitalált történet megvalósuljon.

Különvélemény (Minority Report) precog
Különvélemény (Minority Report) precog

A filmbeli precogok egyike - megy ez algoritmizáltan is

Igaz, 2011 végén - legalábbis tudomásunk szerint - nem emberi tudás kizsákmányolásával szerzik meg a jövőbe mutató információkat, hanem egy annál sokkal prózaibb, régóta ismert megoldást alkalmaznak. A vállalati szintű analitika hosszú évek óta kedvelt eszköz a cégeknél, hiszen segíthet rávilágítani olyan problémákra a vállalaton belül, melyek emberi szinten nem biztos, hogy észrevehetők. A múltbeli tapasztalatokra alapuló, algoritmizált elemzőrendszerek azonban nem csak a gazdálkodó szervezeteknél használhatók jövőbe mutató tanácsok kinyerésére - erre szolgáltat példát az USA Los Angeles-i rendőrsége (LAPD).

Predictive policing
Sean Malinowski százados úttörővé vált a hétköznapi szintű bűnüldözés szintjén azzal, hogy olyan prediktív elemzőeszközöket vetett be munkája során, melyek adatok - a múltban megtörtént bűnesetek adatainak, helyeinek - elemzésével becslést adhatnak a jövőben bekövetkező bűnesetek kapcsán. Azaz a rendszer megállapíthatja, hogy egy jövőbeli időpontban egy adott helyen milyen valószínűséggel következhet be egy bizonyos típusú bűncselekmény. Így a rendőrség prediktíven fel is léphet ellene, javítva a statisztikákat, az elkövetett cselekmények számának csökkentésével.

Sean Malinowski LAPD
Sean Malinowski LAPD

Sean Malinowski bűnözői hotspotok után kutat

„Aprólékos vizsgálatot végzünk, egyfajta kísérletet a következő három hónap során a prediktív analitikával, és ennek során most először teljes mértékben a számítógépre bízzuk a hamarosan bekövetkező, vagyon elleni bűncselekmények előrejelzését. Ez a kategória teszi ki a körzetben elkövetett bűnesetek oroszlánrészét" - foglalta össze a százados a november 6-a óta futó tervet.

A válság időszakában szokatlan elképzelések és ötletek segíthetik a szervezeteket a spórolásban és a hatékonyságnövelésben. Ahogy hazánkban, úgy az Egyesült Államokban is kevesebb jut rendfenntartásra, ám az elemzőeszközök révén nem csak pénzt, hanem időt is megspórolhatnak a rend éber őrei. A Kaliforniai Egyetem (UCLA) által kifejlesztett rendszer segítségével elsősorban az olyan bűncselekmények számát igyekeznek visszaszorítani, mint az otthonokban és üzletekben elkövetett tolvajlások, betörések és autólopások. Az elképzelés szerint ugyanis a prediktív elemzés jobban működhet a vagyon elleni bűncselekmények esetén, mivel a célpontok egy helyben találhatók, és természetüknél fogva nem változnak gyorsan az idő múlásával.

Az elemzőeszköz egyébként egy hétéves kutatási, fejlesztési projekt eredményeként született meg az UCLA-n, P. Jeffrey Brantingham és kutatótársa - egy antropológus professzor - jóvoltából. Az első hat év során azokat a modelleket kutatták, melyek pontosan meg tudják határozni azokat a bűnözési mintákat, melyekkel aztán előre jelezhetővé válnak az esetek (vagy legalábbis nagyobb részük). 2011-ben azonban eljött a gyakorlati tesztelés ideje.

Az első tapasztalatok
„Naponta újra állítjuk a rendszert, így az algoritmus napi szinten 10 Google térképpontot jelöl meg, nagyjából 500 lábas [körülbelül 150 méteres - Szerk.] pontossággal, ahol nagy az esélye egy betörésnek vagy kocsilopásnak" - árulta el Malinowski százados. Amint megvannak ezek a pontok, az éppen szabad, járőröző rendőröket a környékre irányítják, így a korábban reaktívan működő rendfenntartó erők proaktívvá váltak. Az eljárás nem feltétlenül növeli a sikeres tettenérések számát, de a feltételezések szerint az indokolt területeken jó időben megjelenő rendőrök jelentősen csökkentik az elkövetések számát.

A jelenleg futó program mindenki számára előnyös, vélte a százados. Az UCLA kutatói valós adatokon fejleszthetik tovább rendszerüket, a rendőrség pedig ingyenesen használhatja a fejlesztést, tekintve, hogy az egyetem is állami támogatásból tartja fenn a projektet. Ugyanakkor megfigyelhető némi ellenállás a járőrök részéről, akik attól tartanak, hogy az új rendszer lecsökkenti a rendfenntartó erők utcán tartani hivatott számát, így némelyikük állása veszélybe kerülhet.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.