Hirdetés
. Hirdetés

Az Intel kilépett az okostelefon-piacra

|

Paul Otellini vezérigazgató a CES-en jelentette be az első, Intel Atom chipet használó okostelefonokat. A készülékeket a Lenovo és a Motorola gyártja majd.

Hirdetés

Paul Otellini a CES-en
Paul Otellini a CES-en

Paul Ottelini, az Intel vezérigazgatója kedden, a Las Vegas-i Consumer Electronics Shown (CES) tartott keynote-jában jelentette be az első Intel chipet használó okostelefonok érkezését. A Lenovo és a Motorola által gyártott készülékek az év második felében kerülhetnek a boltok polcaira. „Az Intel technológiájának legjava végre az okostelefonokban is megjelenik majd” - kommentálta saját bejelentését Otellini.

Idén jönnek az első Intel-telefonok

A keynote során a Lenovo K800 okostelefonját is bemutatták: az első Intel x86-os chipet egy 1,6 gigahertzes Atom Z2460-ast pörgető készüléket 4,5 hüvelykes, 720 p felbontású videók megjelenítésére is alkalmas érintőképernyővel és nyolc megapixeles kamerával szerelték fel. A gyártó saját LeOS operációs rendszerét használó telefon elsőként Kínában, a China Unicom forgalmazásában lesz megvásárolható.

Az Intel a Lenovo mellett a Motorolával is többéves, számos termék – köztük okostelefonok és táblagépek – kifejlesztésére kiterjedő együttműködést kötött. Azt egyelőre nem tudni, mely országokban mutatkozik be az első Intel-alapú Motorola smartphone: „Az új telefonokat és az azokat forgalmazó szolgáltatókat idén nyáron jelentjük majd be” - mondta Sanjay Jha, a Motorola Mobility CEO-ja, aki meghívott társelőadóként vett részt a keynote-ban.

Az előadást követően a cég több vezető pozícióban lévő munkatársa is megerősítette: még az idén leszállítják az első Intel-telefonokat. Ezt azért volt fontos hangsúlyozniuk, mert a gyártó már 2010-ben bemutatott egy Atom Morestown chipre épülő LG okostelefont, ám ez az eszköz végül nem került kereskedelmi forgalomba.

Harcban az ARM-mal

A Lenovóval és a Motorolával kötött szerződések nagy áttörést jelentenek az Intel számára: a cég évek óta hiába próbálja megvetni a lábát az ARM-chipek dominálta okostelefon- és tabletpiacon. A Moorestown chipek például túl energiaéhesnek bizonyultak: nem véletlen, hogy az LG végül kikukázta az erre az architektúrára épülő készülékét. Az Intel két éve a Nokiával társult; céljuk egy Linux-alapú mobil operációs rendszer, a MeeGo kifejlesztése volt, ám a finn gyártó tavaly kilépett a partnerségből és a Microsoft Windows Phone-t támogatta inkább. Az Intel a megállapodás felbontását követően a Tizen OS-be olvasztotta a MeeGo-t; jelenleg a Google Androidjára fejlesztenek.

Az Intel-okostelefonok energiafelhasználás szempontjából versenyképesek lesznek, teljesítmény szempontjából pedig kiemelkedőek – jelentette ki egy interjúban Mike Bell, a vállalat vezetéknélküli fejlesztésekért felelős csoportjának alelnöke. A Z2460 chipet használó készülékek a 3G hálózatokon egyetlen feltöltéssel nyolc órás beszélgetési, hat órás HD-videó dekódolási, öt órás böngészési és 14 órás készenléti időt szavatolnak – tette hozzá a divízióvezető.

Az Atom Z2460 továbbfejlesztett energiamenedzsment rendszere jobb teljesítményt és kisebb energiafelhasználást szavatol - hangsúlyozta Bell. A chip vezérlése figyelembe veszi az egyes feladatok teljesítmény- és energiaigényét, ami főként a táblagépeknél jelenthet hasznos, az eddigieknél kifinomultabb megoldást.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.