Hirdetés
. Hirdetés

Computex 2012: új ultrabookokkal támad az Intel

|

Az Intel egy évvel ezelőtt, a tavalyi Computexen mutatta be az első ultrabook-koncepciót. A gyártó partnereivel együtt rengeteget dolgozott a könnyű és vékony laptopok továbbfejlesztésén: az idei shown több mint ötven új, a harmadik generációs Core processzorokra épülő eszközt mutattak be.

Hirdetés

Tom Kilroy és Jonney Shih
Tom Kilroy és Jonney Shih

Az Intel bízik abban, hogy a most bemutatott olcsóbb és erősebb ultrabookok új lendületet adhatnak a PC-eladásoknak. A gyártó természetesen az okostelefon- és táblagéppiacról sem akar lemondani: Tom Kilroy, a cég rangidős alelnöke keddi keynote előadásában büszkén jelentette be, hogy az elmúlt hónapokban az indiai Lava és a kínai Lenovo mellett az európai Orange is Intel-processzorral szerelt okostelefonokat mutatott be.

A cég jelenleg az Android operációs rendszert használó tableteket támogatja, de a Windows 8-ra is gőzerővel fejlesztenek: az idén húsz új, a Clover Trail kódnevű Atom processzorra és a Microsoft bemutatás előtt álló új operációs rendszerére épülő táblát fognak bemutatni.

Folyamatos innováció

Kilroy szerint annak ellenére, hogy most mindenki a poszt-PC éra eljöveteléről beszél, a személyi számítógépek továbbra is verhetetlenek, ha tartalomkészítésről és megjelenítésről van szó. Az Intel vezetői tisztában vannak azzal, hogy komoly erőforrásokat kell ölniük az innovációba, ha meg akarják őrizni piacvezető szerepüket – ez az oka annak, hogy az elmúlt évben befektetési üzletáguk közel 300 millió dollárt invesztált az ultrabookok fejlesztésébe. Az elsődleges cél az alkatrészek továbbfejlesztése és a költségtakarékos megoldások kifejlesztése – végső soron a fogyasztói árak csökkentése volt. A gyártó és a vele együttműködő cégek szakemberei új, olcsóbb anyagokból készült gépházakat, vékonyabb kijelzőket és billentyűzeteket, tartósabb akkumulátorokat fejlesztettek ki, és sikeresen kísérleteztek a gyorsítótárként és adattárolóként egyaránt felhasználható flash memóriákkal.

Kilroy a keynote során jelentette be: a következő lépés az ultrabookokban használt érintőképernyő-panelek gyártásának felgyorsítása lesz. Az Intel arra számít, hogy a Windows 8 megjelenésének köszönhetően a következő egy-két évben három-ötszörösére nő majd a touchscreenek iránti kereslet; a cég jelentős összegeket invesztál a 13 hüvelykes és annál nagyobb érintőpaneleket készítő üzemek létesítésébe és fejlesztésébe. A fejlesztési program első „kedvezményezettjei” a Cando, a HannsTouch, a TPK és a Wintek lesznek; de számos más gyártóval is tárgyalnak.

Ultrabook-eső a Computexen

Az Intel nem kevesebb mint ötven új ultrabookot mutatott be a keynote során: többségük a legújabb, harmadik generációs Core-chipeket használja. A gyártó mérnökei száztíz új ultrabook – köztük szétszedhető és tabletté alakítható eszközök – kifejlesztésén dolgoznak.

A Computex színpadán Jim Wong, az Acer elnöke mutatta be cége legújabb fejlesztéseit: a Windows 8-at futtató, 11,6 hüvelykes Full HD képernyővel szerelt Iconia W700 táblát és „a világ legvékonyabb, Full HD érintőképernyővel rendelkező laptopját", az Aspire S7-et. Az ASUS is villantott: Jonney Shih elnök egy szintén Windows 8-at használó, átalakítható eszközzel, a Transformer Bookkal és egy, a fedél mindkét oldalán kijelzővel felszerelt, „a multi-taskingot új szintre emelő” laptoppal, a Taichivel érkezett a showra.

Hatékonyság, stílus és biztonság

A keynote után Kirk Skaugen, az Intel PC Client Group-jának vezetője vázolta, miért érdemes a felhasználóknak az új Ivy Bridge chipeket pörgető ultrabookokra váltaniuk. Skaugen elmondása szerint ezek az eszközök nyolcvan százalékkal gyorsabbak, illetve harminc százalékkal gyorsabb média- és 19 százalékkal gyorsabb grafikus feldolgozást tesznek lehetővé, mint egy Core 2 Duo laptop. Az új ultrabookokat USB 3.0 és Thunderbolt technológiával is ellátták, és a régebbi konstrukciókhoz képest a bootidejük is jelentősen lerövidült.

Az Intel négy fő területre – a hatékonyság javítására, a stílusos és vonzó formatervek kidolgozására, a mobilitásra és a biztonságra – fókuszált az ultrabookok fejlesztése során. A hardver- és szoftvermérnökök rengeteg időt és energiát öltek az új termékekbe; munkájukat más vállalatok szakemberei is segítették – hangsúlyozta Skaugen.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.