Hirdetés
. Hirdetés

Évi 39 munkanapot pazarlunk ingázásra

|

Egy felmérés szerint átlagosan napi 70 percet töltünk a munkahelyünkre utazással, s egyes helyeken ez az idő akár ennek a sokszorosa is lehet.

Hirdetés

Rugalmas munkavégzéssel a munkavállalók 70 percet megspórolhatnának, mivel nem kellene a munkahelyük és az otthonuk között ingázniuk, derült ki a legújabb felmérésből. Arról már több korábbi anyagunkban beszámoltunk, hogy a távmunkát jól kihasználó vállalatok munkatársai elégedettebbek, s a felszabaduló szabadidejük egy részét is munkával töltik, de a mostani felmérésből az is kiderül, hogy egy évben akár 39 napot is eltölthetnek a dolgozóink ingázással egy hagyományos vállalatnál.

A tények egy független kutatás eredményei, amely az Avaya megbízásából készült Európában és Oroszországban a rugalmas munkavégzéssel kapcsolatban. A kutatás során több mint 3500 francia, német, spanyol, olasz, orosz és egyesült királyságbeli munkavállalót kérdeztek meg. Összesen 3518 alkalmazottal készült interjú, hozzávetőleg minden országban 500 interjút készítettek, kivéve az Egyesült Királyságot, ahol 1000 alkalmazottat kérdeztek meg.

Az ingázás megszűnésével felszabadult időt a munkavállalók a családjukkal töltik (56 százalék), kikapcsolódásra használják fel (45 százalék) vagy olyan találkozókon vesznek részt és olyan feladatokat oldanak meg, melyeket általában munkaidőben végeznének el (42 százalék).

flexiblework.jpg


Az alkalmazottak 21 százaléka a felszabadult időt munkára használja fel, 25 százalék pedig sportolásra szánja. Ez utóbbi arány a németeknél 32, míg a spanyoloknál 35 százalék. Az eredmények alapján kimutatták, hogy rugalmas munkavégzésnek köszönhetően jobb a munka és magánélet közötti egyensúly, erősebb a hagyományos családmodellben (csak szülők és gyerekek) élőknél a családtagok kapcsolata, sőt, még az egészségre gyakorolt hatása is pozitív, köszönhetően annak, hogy a mozgásra fordított idő is növekszik.

A felmérés megállapításait alapul véve a rugalmas munkavégzés drasztikusan csökkentené a gépkocsik számát is az utakon, mivel a munkavállalók 60 százaléka a közlekedés ezen formáját választja munkába járásra. Ezáltal pedig csökkenne a széndioxid kibocsátás is.

A kutatás egyik meglepő üzenete, hogy a megkérdezettek 27 százaléka dolgozna szívesen az ingázásra szánt időben, ha a lehetőséget megkapna a rugalmas munkavégzésre. Viszont jelenleg a munkavállalóknak csupán 9 százalékának nem kell naponta ingáznia.  

Az Avaya korábbi kutatásából, amelynek eredményeiről a vállalat 2009 májusában tájékoztatott, kiderült, hogy rugalmas munkavégzéssel a foglalkoztatás szintjét jelentősen emelni lehetne. A megkérdezettek 85 százaléka biztos benne, hogy ezáltal új munkahelyek jönnének létre, a dolgozók megtarthatnák munkahelyüket, sőt, visszatérhetnének a munkaerőpiacra. Nagyobb rugalmassággal a vállalatok fokozhatnák termelékenységüket és képesek lennének megtartani tehetséges munkavállalóikat a szervezeten belül.
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.