Hirdetés
. Hirdetés

Gartner: az Android fogja uralni a piacot

|

A Gartner friss felmérése szerint a tabletek és smartphone-ok lassan átveszik a hatalmat a személyi számítógépektől: 2013-ban már az okostelefonok, ezen belül is a Google operációs rendszerét futtató készülékek lesznek a legelterjedtebb internetkapcsolattal is rendelkező eszközök.

Hirdetés

A Gartner szerdán kiadott jelentése szerint a Microsoft egyelőre stabilan őrzi vezető helyét a felhasználói szoftverek piacán: világszerte közel 1,5 milliárd eszköz használja a Windows platformot. Ugyanakkor a Google Android is egyre népszerűbb: közel 608 millió eszközön már ez az operációs rendszer fut, így az a szabad forráskódú, ingyenes mobiloperációs rendszer az erős második helyet tudhatja magáénak.

A kialakult piaci helyzeten jelentősen változtathat a héten megjelenő Windows 8, amely afféle „univerzális operációs rendszerként” a tabletek és okostelefonok a hagyományos PC-ket is kpépes kiszolgálni – és ezzel komoly versenyelőnybe kerülhet az integrált vállalati rendszerek piacán.

A szakértők szerint azonban a Windows 8 megjelenése sem állíthatja meg az Android terjeszkedését, amelynek aktiválási üteme olyan gyors, hogy hamarosan át fogja venni a vezető szerepet a piacon. A Gartner szerint 2016-ban már 2,3 milliárd eszköz tartozik majd a Google ökoszisztémához, ami akár az első hely megszerzéséhez is elég lehet. A Microsoft sem lesz messze lemaradva legnagyobb versenytársától: a Windows ökoszisztémájába a becslések szerint 2,28 milliárd eszköz tartozik majd abban az évben.

A Gartner alelnöke, David Cearley kifejtette: 2013-tól az okostelefonok lesznek a legelterjedtebb webre kapcsolódó eszközök, leelőzve a PC-t. Rá két évre pedig már a webes eszközök 80 százaléka okostelefon lesz. Sőt 2015-re az újonnan vásárolt tabletek száma is eléri az új PC-k számának a felét. A fejlődés abba az irányba tart, hogy mindenféle méretű és kapacitású mobileszköz lesz a piacon, és az okostelefon, illetve tablet szegmens teljesen összefolyik. A PC pedig megmarad kora XXI. századi relikviának.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.