Hirdetés
. Hirdetés

Magyar dugót is figyel a Google

|

Magyarországon is elérhetők a valós idejű forgalmi adatok a Google Térkép szolgáltatásában, mely élő képet ad a főbb illetve forgalmasabb útvonalak közlekedési helyzetéről, így segítségével a forgalmi helyzetnek megfelelően bárki egyszerűen áttervezheti útvonalát.

Hirdetés

A szolgáltatás, mely a térkép egy speciális rétegeként jelenik meg, valós idejű adatokat nyújt az ország főbb útvonalainak forgalmi helyzetéről. A közeljövőben a felhasználók - a korábbi forgalmi adatok alapján - akár már vasárnap este utánanézhetnek majd annak is, hogy néz ki egy tipikus hétfő reggeli forgalom a használni kívánt útvonalon. Magyarország Európában a negyedik ország, ahol az egész országra kiterjedő közlekedési információszolgáltatás elindul.

Budapesti dugóhelyzet a Google Térképen
Budapesti dugóhelyzet a Google Térképen

A Google Térképén megjelenített információ részben külső szolgáltatótól kapott - például GPS-szel felszerelt gépjárműflották mozgásából összesített -, illetve részben GPS-szel ellátott mobiltelefonokból származó anonim adatokra épülnek, melyek néhány percenként frissülnek. A Google különféle algoritmusai az adatokat szűrik, rendszerezik és összegzik, majd amennyiben az adott útvonalra vonatkozóan elegendő információ áll rendelkezésre, a forgalmi helyzetet láthatóvá teszik a Google Térkép "Forgalom" rétegén.

A közlekedési információk a Térképen mobil felhasználók számára is elérhetőek, a Google Térkép Mobilhoz szolgáltatásba integrálva. Ezen keresztül közvetlenül a mobiltelefonon tervezhető és változtatható az útvonal az aktuális forgalmi viszonyoknak megfelelően.

Hogyan működik?
A Google Térképen a jobb felső sarokban látható opciók közül a "Forgalom" réteget kiválasztva a főbb útvonalakat a térkép kiszínezi a pillanatnyi forgalmi viszonyoknak megfelelően. A forgalom és az elérhető adatok függvényében a különböző útszakaszok négy különböző színű jelzést kaphatnak, melyek azt jelölik, hogy az adott szakaszon mennyire gyors vagy lassú a haladás. Azokon az útvonalakon, ahol nincs színjelzés, nem áll rendelkezésre elegendő adat.

A színek a forgalom erősségét jelzik:

• Zöld: jó közlekedési viszonyok, a sebesség a megengedettnek megfelelő
• Sárga: lassabb forgalom, sebesség a megengedett alatt
• Piros: rossz közlekedési viszonyok, lassú forgalom vagy dugó
• Piros/fekete: komoly torlódás, dugó

 

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.