Hirdetés
. Hirdetés

Multitouch kijelzőt tervez az XO-1.75 laptopba az OLPC

|

Az OLPC a Linux alapú szoftver módosítását is tervezi, hogy az támogassa a több ponton érinthető képernyők használatát.

Hirdetés

Csütörtökön jelentette be a One Laptop Per Child nonprofit szervezet, hogy a fejlesztés alatt álló XO-1.75-ös laptopba multitouch képernyő kerül majd, amelynek kihasználásához a Linux szoftvert is módosítani fogják a fejlesztők.

A táblagép később jön

A tervek szerint a következő évben kezdik meg az érintésérzékeny 8,9 hüvelykes kijelzővel felszerelt CO-1.75 laptopok szállítását. Míg a jelenlegi XO-1.5 modell Via x86 processzort használ, addig az utódban egy Arm ?szív" dobog majd. Már előkészületben van a következő generációs XO-3 táblagép, amely természetesen szintén érintőképernyős lesz és 2012-ben kerülhet majd a gyermekek kezébe.


Az XO-1.75 alacsonyabb fogyasztású utódja lehet a jelenleg futó XO-1-nek, amely nem rendelkezik érintőképernyővel - jelezte Chris Ball, az OLPC mérnöke. Emellett az XO-1.75 is kijön majd olcsóbb, ?érintésérzéketlen" kiadásban. Az sem titkolt célja az OLPC szervezetnek, hogy az XO-1.75 fejlesztése kapcsán tapasztalatokat szerezzenek, hogy a rá következő, újgenerációs XO-3 táblagép fejlesztésekor kamatoztathassák azokat.

Általános iskolás diákok számára fejlesztik az XO laptopokat, így az érintésérzékeny kijelző segíthet visszafogni az egérhasználatot például képszerkesztéskor vagy dokumentumok görgetésekor. Az XO-1.75 tartalmaz majd valódi billentyűzetet is, ami az XO-3 táblagépből már hiányozni fog.

Linux és Sugar

Valamennyi XO laptop Linux operációs rendszert használ, természetesen az OLPC gépekre szabott változatban. Egy kifejezetten oktatásra alkalmas Linux kezelőfelületet, a Sugart alakítják át a tervezők annak érdekében, hogy az támogassa az érintőképernyős használatot. Ennek érdekében az OLPC együttműködik a szintén nonprofit Sugar Labs céggel, mely összefogja a kezelőfelület fejlesztését.

Egyébként továbbra is a Fedora disztribució képezi az XO-1.75 modell Linux kiadásának alapját, annak ellenére, hogy az architektúra x86-ról Arm-ra változik. Ugyan korábbi Fedora kiadásokat már sikerrel portolták Arm processzor platformra, de a jelenlegi kiadás, a Fedora 13 még átalakításra vár, csakúgy mint a jelenleg fejlesztői változatként épülő 14-es.

Ball szerint ugyan még rengeteg munka áll előttük, hiszen a kerneltől a meghajtóprogramokig , több ezer Fedora alkalmazáscsomagon át mindent portolniuk kell, de az OLPC kitart a Fedora mellett. Annál is inkább, mert májusban úgy döntött a cég, hogy száműzi jövőbeni eszközeiből a fizetős Microsoft Windows operációs rendszer minden változatát.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.