Hirdetés
. Hirdetés

NSN: "okosítani" kell a GSM hálózatokat

|

Az adatrobbanás a GSM-hálózatokat sem hagyja érintetlenül. A Nokia Siemens Networks új szoftvermoduljával négyszer több készüléket szolgálhatnak ki a meglévő hálózatok.

Hirdetés

Fennakadást okozhat a mobilhálózatokban az adatforgalom drasztikus növekedése. Az előrejelzések szerint 2015-re világviszonylatban 10 ezer százalékkal, 23 Exabájtra nő az okostelefonok és a laptopok által generált forgalom. Magyarországon jelenleg mintegy 1,75 millió okostelefont használnak, ám 2015-re számuk várhatóan meghaladja a 6 milliót.

Az adatrobbanás megfelelő kezeléséhez a második generációs GSM-hálózatokat is úgynevezett okostelefon-funkciókkal kell ellátni - hívta fel a figyelmet Ésik Róbert, a Nokia Siemens Networks (NSN) magyarországi ügyvezető igazgatója. Az NSN olyan szoftveres kiegészítőt fejlesztett, amely a GSM-hálózatokat is ?felokosítja". Ezáltal a szolgáltatók az eddiginél négyszer több készüléket tudnak kiszolgálni meglévő hálózataikon, az ügyfelek pedig egyidőben tudnak az okos GSM-hálózaton telefonhívásokat és adatátvitelt lebonyolítani.

Az okos készülékek azzal terhelik túl a hálózatokat, hogy sokkal gyakrabban kapcsolódnak a hálózatra, és ezzel nagy jelzésforgalmat generálnak. Az okos GSM-hálózat megnégyszerezi a jelzésforgalmi csatorna kapacitását, így egy-egy cellán belül négyszer annyi készüléket tudnak a hálózatok kiszolgálni, mint korábban. Ezen felül az új funkciók csökkentik a jelzésforgalmat, ráadásul növelik az okostelefonok akkumulátorainak üzemidejét. A technológiának köszönhetően a készülék olyan tétlen alapállapotban maradhat, ahol a szélessávú antenna használata nélkül megőrzi a hálózati kapcsolatot. Ennek köszönhetően egyrészt az akkumulátorok élettartama megkétszereződik, másrészt a jelzésforgalom az ötödére szorítható vissza.

Az NSN és a hazai mobilszolgáltatók között zajlanak  a tárgyalások.

További újdonság az NSN háza táján, hogy a magyar fejlesztőcsapat olyan szoftvermodult fejlesztett, amely - a számítógépeknél már bevett gyakorlatot követve - lehetővé teszi a mobilkészülékek távoli vezérlését. A felhasználók életét megkönnyítő új szolgáltatásba az okostelefonok széles köre bevonható.


Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.