Hirdetés
. Hirdetés

Process Mining: bányászat folyamatban

|

Bár a folyamatbányászat elmélete nem új keletű, gyakorlata a vállalatok körében csak mostanában kezd elterjedni. Az automatizálás és optimalizálás mind fontosabb műfajává váló feltárás sikere a jó eszközválasztáson múlhat, ami a viszonylag új technológiáktól és gyorsan fejlődő megoldásoktól hemzsegő piacon korántsem egyszerű feladat.

Hirdetés

A folyamatbányász megoldások lényegében a vállalati informatikai - ERP, CRM, HCM, SCM és más - rendszereiben előálló naplófájlokat elemzik, és az így nyert adatokból, információkból rekonstruálják, virtuálisan megjelenítik az üzleti folyamatokat. A tényleges működés minden mozzanatát feltáró és akár valós időben mutató folyamatbányászat nemcsak a szűk keresztmetszetek, a hatékonyságot rontó tényezők azonosításában, hanem az optimalizálás további lehetőségeinek felismerésében és a jobb terheléselosztásban, az erőforrások okosabb hozzárendelésében is segíti a vállalatokat, beleértve a rutinfeladatok automatizálását, a munkavállalók tehermentesítését is.

Hirdetés

Tizenhárom folyamatbányász megoldást kiértékelő idei jelentésében (Process Mining - Technology Vendor Landscape with Products PEAK Matrix Assessment 2020) az Everest Group három szállítót - Celonis, Software AG, UiPath - sorolt a piacvezető szereplők közé. A folyamatanalitika és a hiperautomatizálás friss trendjeire is rálátunk, amikor áttekintjük, hogy az élmezőny legutóbb milyen képességekkel bővítette bányászati eszköztárát.

Műveleti célalkalmazások intelligenciával

Intelligent Business Cloud folyamatbányászati platformjának frissítésével műveleti célalkalmazások (Operational Applications) gyors fejlesztése előtt nyit utat, jelentette be a Celonis idén áprilisban megtartott Celosphere Live konferenciáján, ahol az első két applikáció is debütált. Az Accounts Payable és a Materials Management in Supply Chain műveleti alkalmazás mesterséges intelligenciával (AI) áramvonalasítja a tartozás-, illetve az anyagkezelést, ami szinte minden vállalatnál a leginkább üzletkritikus területek közé tartozik.

A műveleti alkalmazások a Celonis folyamatbányászó motorját üzleti összefüggésbe helyezik, mesterséges intelligenciával és automatizációs képességekkel ötvözik, így nemcsak észlelik a fennakadásokat a folyamatokban, hanem intelligens módon intézkednek is a működés optimalizálása, a kívánt eredmény elérése érdekében. Az alkalmazások AI-képességei az üzleti működés minden lépését áthatják. A vezetők kulcsfontosságú teljesítménymutatókkal meghatározzák az üzleti prioritásokat, a Celonis Process AI Engine pedig a folyamatokat támogató rendszerekben automatizálja a feladatokat, a munkavállalóknak lépéseket ír elő, és fontossági rendbe sorolja, akár valós időben átpriorizálja a munkafolyamatokat a kijelölt célok eléréséhez.

Ugyancsak a konferencián jelentette be a Celonis Data Connectivity megoldását, amely a hagyományos - SAP, Salesforce, ServiceNow és más - forrásrendszerekből valós időben kinyert és elemzett adatokkal támogatja a műveleti alkalmazásokat a folyamatsúrlódások azonnali észlelésében és megszüntetésében. Intelligent Business Cloud platformján a Celonis partnereivel közösen további műveleti alkalmazásokat is készít, amelyek többek között a beszerzés, a követeléskezelés, az ügyfélszolgálat folyamatait és az üzleti lehetőségek menedzselését is mesterséges intelligenciával optimalizálják.

Felhőből a folyamattárnába

A Software AG idén augusztusban indította ARIS Process Mining SaaS szolgáltatását, amely a felhőben ad hozzáférést széles körben használt folyamatbányászó megoldásához. Az ARIS Process Mining eszközeivel a vállalatok a digitális üzleti működés minden elemét kiértékelhetik, mintákat ismerhetnek fel, így nemcsak a rendellenességeket, hanem a folyamatjavítás további lehetőségeit is azonosíthatják. Minthogy a feltárás részeként a folyamatok tervezett és valós teljesítményét is összevetik, a vállalatok azonnal beavatkozhatnak, így a megfelelő változtatásokkal elejét vehetik, hogy a folyamatsúrlódások kedvezőtlenül hassanak az eredmény alakulására.

Felhőalapú infrastruktúrájához hasonlóan az ARIS Process Mining SaaS átalakított kezelőfelülete is megkönnyíti a folyamatbányászat eddiginél szélesebb körű alkalmazását. A Software AG szerint a megoldással már alapszintű, irodai digitális képességekkel bíró alkalmazottak is egy óránál rövidebb idő alatt mélyebben megérthetik egy vállalati osztály folyamatainak működését, és képet alkothatnak azok teljesítményéről.

Az ARIS Process Mining három - Elements, Advanced és Enterprise - változatban érhető el. Az eredetileg januárban bemutatott, intuitív módon kezelhető ARIS Elements elsősorban az üzleti modellezésre fókuszál, a Software AG ismert Business Process Analysis megoldását teszi széles körben hozzáférhetővé egy belépő szintű kiadásban. Többek között jó gyakorlatból vett modelltípusokat tartalmaz a folyamatok dokumentálásához, és szabványriportokkal könnyíti meg a feltárt adatok elemzését, az eredmények megosztását. Előnézetek teszik egyszerűvé a modellek létrehozását, amelyek egy kattintással közzétehetők, így könnyen naprakészen tarthatók, miközben az automatikus, szemantikus ellenőrzés mellett a kezdő felhasználók is gyorsan és pontosan dolgozhatnak.

Mindezek alapján az ARIS Process Mining Elements változatát folyamataik dokumentálására és egy közös nyelv kialakítására használhatják a vállalatok, amely szervezeti szinten megkönnyíti az üzleti és az informatikai oldal kommunikációját. Használati esetek szélesebb - például SAP projektekhez köthető - köréhez az ARIS Advanced ad megfelelő támogatást. Az ARIS Enterprise pedig a hagyomány szerint egymástól elkülönülten működő menedzsmentrendszerek konszolidálásával segíti a nagyvállalatok digitális átalakulását, hatékony kockázatkezelését és törvényi megfelelését, a hatékony működéshez szükséges folyamatkiválóság elérését.
A Software AG a folyamatbányász megoldás Elements és Advanced változatát tette SaaS-szolgáltatásként nyilvánosan elérhetővé ARIS Cloud felhőjében.

Skálázott hiperautomatizálás

A UiPath idén májusban bocsátotta ki hiperautomatizációs platformjának legújabb - eredetileg a tavaly októberi Forward III konferencián bejelentett - kiadását, amely a robotikus folyamatautomatizálás (RPA) magját a szoftverrobotok építéséhez, menedzseléséhez és futtatásához, valamint a folyamatok feltárásához, elemzéséhez és teljesítményük, üzleti hatásuk riportolásához szükséges eszközökkel övezi, így az automatizálás teljes életciklusát lefedi.

Mesterséges intelligenciára támaszkodó és felhőalapú új képességei mellett a platform közösségi funkciókkal is támogatja az automatizáció gyors és hatékony kiterjesztését a vállalat egészére. A UiPath Process Mining például mesterséges intelligenciájával elemzi a háttérrendszerek és az alkalmazások naplóit, és olyan vizualizációkon mutatja be az üzleti folyamatok működését, amelyeken a vállalatok nemcsak a hatékonyságromlás okait azonosíthatják, hanem azokat a pontokat is, amelyeken automatizálással a legnagyobb üzleti hatást érhetik el. A működés átfogó és részletes ábrázolásával - beleértve az emberek és a robotok interakcióit is - a Process Mining adatalapúvá teszi a folyamatok feltárását és folyamatos javítását.

Vállalati kezdeményezések központjaként szolgál a UiPath Automation Hub, amely minden alkalmazottat bevon az automatizálás lehetőségeinek feltárásába. Az Automation Hub a crowdsourcing és a gamification eszközeivel teremti meg a környezetet, amelyben RPA-fejlesztők és -tesztelők mellett az üzleti felhasználók is könnyen megoszthatják automatizációs ötleteiket, de a funkciók kiterjednek a javaslatok módszeres kiértékelésére, valamint az alkalmazottakat tehermentesítő szoftverrobotok elkészítésének végigkövetésére is.

A szintén új UiPath Automation Cloud szolgáltatás mindezt SaaS modellben kínálja a folyamatautomatizálás gyors megkezdéséhez és rugalmas méretezéséhez. A UiPath szerint platformjával a vállalatok a napi munka szerves részévé tehetik az automatizációt, az emberi képességeket kiterjesztő szoftverrobotot állíthatnak minden alkalmazott mellé, ami egészen rendkívüli előnyökkel járhat. A szállító becslése alapján ügyfelei ugyanis minden (UiPath megoldásba) beruházott dollárjuk után legalább 15 dollár megtérülést értek el már az első évben.

Egyetlen dollárt sem kell költenie azonban a vállalatnak, ha ezek után kipróbálná valamelyik folyamatbányász megoldást. Az ARIS Process Mining Elements ingyenesen használható, és hasonló hozzáférést ad a Celonis Snap felhasználói fiókja, valamint a UiPath Automation Cloud közösségi csomagja is.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.