Hirdetés
. Hirdetés

Robotautók konvojban

|

Az önvezető autók képességeit kiterjesztő, 5G-hálózatra épülő, Barcelonában bemutatott alkalmazás fejlesztésében a Műegyetem is részt vett.

Hirdetés

Mobilkommunikációs-robotikai vegyes alkalmazással jelent meg a barcelonai Mobile World Congressen (MWC) a Nokia. Az alkalmazás - amely a Nokia Bell Labs, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszéke (BME AUT), valamint a TU Dresden 5GLab közös fejlesztése - egymással kommunikáló, konvojban közlekedő robotautókat mutatott be.

A járművek mozgását a felhőben működő központi intelligencia irányítja a fedélzeti szenzorokból nyert adatok és az ultragyors kommunikáció ötvözésével. Ezzel a technológiával akár jelzőlámpa nélküli kereszteződések is megvalósíthatók, a hagyományosnál jelentősen nagyobb áteresztőképességgel. Ahhoz, hogy a demóban látható, kisméretű modellautók helyett ugyanez a valós autókkal is megvalósíthatóvá váljon, mindenképpen szükséges az 5G-hálózat által biztosított gyors reakcióidő, hiszen a balesetek a másodperc törtrésze alatt következnek be.

Az 5G-hálózat egyik jövőbeli alkalmazási területe az önvezető autók képességeinek kiterjesztése a valós idejű kommunikáció segítségével. Bár az intelligens autó fejlesztések egyre komolyabb képességekkel ruházzák fel az egyre okosabbá váló autókat, a jövőbeli biztonságos és hatékony közlekedés nem képzelhető el a csupán önmagukban működő járművekkel, bármilyen okosak legyenek is azok. Egy zsúfolt, városi forgalomban mindenképpen szükséges a gyors kommunikáció a szereplők között a balesetek és forgalmi dugók elkerülése, valamint a hatékony forgalomirányítás érdekében.

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.