Hirdetés
. Hirdetés

Sci-fi technológiák a valóságban

|

Aki annak idején látta a Csillagok Háborúja című filmet, az leesett állal bámulta az ott felvonuló technológiákat. Sok akkori ötlet ma már a mindennapok része.

Hirdetés

A következő pár hónapban a Powerhouse Múzeumban, Sydneyben tekinthető meg a Csillagok Háborúja: Ahol a tudomány a képzelettel találkozik kiállítás, mely a legnagyobb gyűjteménye az olyan Star Wars relikviáknak, melyeket a valódi életből származó példákkal egészítettek ki, azt bemutatandó, hogy a filmben szereplő ötletekből hogyan lettek az üzleti és mindennapi életet elősegítő technológiák.

Matthew Connel, a múzeum kurátora elmondta, hogy egy éves szervezőmunkával sikerült a kiállítást elvinni ausztráliába, első ízben az Egyesült Államok határain kívülre. "A kollégáim egy részével ellentétben nekem nincs rohamosztagos egyenruhám. Járt már nálunk más Star Wars kiállítás, de az a film készítéséről szólt. Ez a kiállítás sokkal inkább arról szól, hogy a közismert film és a jövővízió hogyan stimulálhatja a valós élet jövőjét, milyen irányba fejlődhetünk és a tudomány hogyan vezethet el oda."

Természetesen a Star Wars nem lehetne az ami a robotok nélkül és a kiállításban nincs belőlük hiány, ráadásul építeni és vezérelni is lehet őket. "A teljes robotkészlet a rendelkezésünkre áll, amit a film Jawa homokkúszó jelenetében is megjelenik. A Jawák azok a lények, akik a Tatooine sivatagában összegyűjtenek mindenfélét, kijavítgatják és eladják őket. Ők gyűjtik be R2-D2-őt és C3-PO-t is." - mondja Connell.

A kiállítás része egy kis moziteremben megtekinthető bezélgetés C3-PO és Dr. Synthia Breazeal között. Dr. Breazeal egyike azoknak a "robotológusoknak" akik az MIT média laboratóriumában dolgoznak és már kifejlesztettek néhány robotot; szakterülete pedig az ember-robot kapcsolatok. "C3-PO és R2-D2 elképesztően fejlett képességekkel rendelkezik az emberek megértése és az emberi szükségletekre reagálás terén. A legtöbb robot nem érti meg az embereket és óriási mennyiségű kutatás szükséges még e téren." A látogatók megépíthetik saját R2-D2 replikájukat és felprogramozhatják őket, hogy azok bizonyos feladatokat képesek legyenek elvégezni.

lukesarm.jpg
Luke mesterséges keze és alkarja a filmből

Egy terület ahol a Star Wars tudományos fantasztikumából mára valóság lett, a bionika. A kiállítás számos a filmből származó tárgyat és a mai egészségügyben használatos protézist is felvonultat. "Luke Skywalkernek bionikus keze volt és Darth Vader leginkább gép" - mondja Connell. "Ha Vadert nézzük, neki jókora árat kellett fizetnie az életért, míg Luke keze teljesen hétköznapinak tűnt, de minden remekül működött. Ma már képesek vagyunk a protézisekbe épített érzékelőktől érkező jeleket az idegeken keresztül az agyba és vissza juttatni. Tudok egy pilótáról, aki elvesztette a lábát, de újra képes repülni a művégtagjával. A biohibridizációt olyan példákkal illusztrálják, mint a mesterséges, de biológiai alapú bőr, melyet átültetésekhez használnak, vagy azok az implantátumok, melyeket az izomba ültetnek, hogy stimulálják azokat, hogy életben és működőképesen tartsák őket. Szintén kiállítottak egy mesterséges retinát, mely forradalmi áttörést hoz, ha tökéletesítik és ausztrál fejlesztésű hallásjavító eszközt is."

vadercsaszar.jpg
Darth Vader és az Uralkodó - telekonferencia

A kiállítás a Millennium Falcon űrhajó bemutatásával nyit, mely könnyedén repked galaxisok között, majd bemutatja a valódi űrutazás formáit. "Még nem egészen tartunk ott" - jegyzi meg Connell. "Képesek vagyunk az űrbe juttatni dolgokat, de a csillagközi utazás még csak álom. A modelleket az Industrial Light and Magic készítette. Egyesek közülük arra szolgálnak, hogy bemutassák az elképzeléseket arról, hogyan fogjuk átszelni a csillagközi űr óriási távolságait, hogyan lesz hozzá elég üzemanyagunk, ami az egyik legnagyobb probléma a feladat megoldásában. Például a mélyűrben hidrogént "szüretelő" tolósugár-hajtóművek modelljei is ilyenek. Ezeknek a hidrogént begyűjtő pajzsai több kilométeresek, ilyen struktúrákat nem is lehet a földön összeszerelni és úgy az űrbe juttatni, hanem földkörüli pályán kell őket összeállítan, de az ehhez szükséges forrásokkal jelenlegi senki sem rendelkezik.

Egy másik koncepció a nukleáris fúziót üzemanyagként felhasználó rakétáé, aminek a koncepciója még az 1970-es évekre nyúlik vissza. Ez tulajdonképpen egy antianyag rakéta, az antianyag pedig mostanában a Large Hadron Collider kapcsán forgott a köztudatban. Az alapelvek már ismertek, de a mérnöki megvalósítás még messze van a megvalósítástól."

startrekcommunicator.jpg
Kommunikátor az 1966-os Star Trek sorozatból

Az első Csillagok Háborúja film 1977-es bemutatójakor tátott szájjal bámulta a közönség, ahogyan a R2D2 hologramot vetített ki. A következő részben a Birodalom Visszavágban Darth Vader a Császár óriásira nagyított hologramja előtt térdelve folytat "távolsági beszélgetést". A térben "lebegő" kép azóta sem lett mindennapjaink része, bár kétség kívül, technológiai attrakció szintjén léteznek térbe vetített mozgóképek. Viszont a telekonferencia létező technológia, mint ahogy a webkamera is olcsó telekommunikációs kiegészítője lett napjaink számítógépeinek, sőt már a legtöbb olcsó noteszgépbe eleve beépítik azt.

Létezik viszont egy olyan eszköz, melynek tervezésekor bevallottan egy tudományos-fantasztikus sorozat ihlette a tervezőket. A Motorola 1989 áprilisában dobta piacra MicroTAC sorozatú mobiltelefonjának első példányát. A lenyitható előlapú (flip) telefont az először 1966 és 1969 szeptembere között vetített Star Trek sci-fi sorozat kommunikátora ihlette. A telefon tervezői azonban megfordították a sorozatban látott kelléket, a felnyitható rész a telefon aljára került.

microtac.jpg
Az előző képen kátható kellék ihlette a Motorola 1989-ben megjelent MicroTAC telefonját. Az utód StarTAC sorozat nálunk is népszerű volt

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.