Hirdetés
. Hirdetés

Szabadalomháború: békét kötött az Apple és a HTC

|

Az Apple és a HTC "elásta a csatabárdot": a két cég közös megegyezéssel lezárta a szabadalmi vitákat, és tízéves licencszerződést kötött.

Hirdetés

Az Apple és a HTC szombaton jelentette be, hogy lezártnak tekintik nemzetközi szabadalmi vitáikat. A két gyártó tízéves, minden jelenlegi és a jövőben bejegyzésre kerülő szabadalmukra kiterjedő, kölcsönös licencmegállapodást kötött. A megállapodás részleteit – például azt, hogy milyen összegek cserlétek gazdát a vállalatok között – ahogy az már a hasonló volumenű és jelentőségű alkuk esetében lenni szokott, nem hozták nyilvánosságra.

Az Apple és a HTC rendkívül békülékeny – és meglepően hasonló – hangvételű közleményekben tudata a nagyérdeművel a „békeszerződés” hírét az Apple weboldalán. „Örülünk, hogy sikerült megállapodásra jutnunk a HTC-vel – írta Tim Cook, a kaliforniai gyártó vezérigazgatója. – Legfontosabb preferenciánk továbbra is a termékfejlesztés.”

Cook elásta a csatabárdot

Természetesen a HTC első embere is elégedetten nyilatkozott a megállapodásról. A tajvani vállalat „örömmel konstatálja, hogy sikerült lezárnia az Apple-lel folytatott vitát, így végre a pereskedés helyett újra az innovációra koncentrálhat” – jelentette ki Peter Chou.

A szombati megállapodás több mint kétéves bírósági csatározás végére tett pontot. Az Apple 2010-ben perelte be a HTC-t szabadalomsértés vádjával; az eredeti keresetet persze ellenkeresetek és ellen-ellenkeresetek követték.

A HTC és az Apple különféle okostelefon-technológiákkal kapcsolatos szabadalmak miatt akasztott tengelyt egymással; nem meglepő módon, hiszen a smartphone-piac jogi újrafelosztására irányuló pereskedés az elmúlt években az IT-cégek kedvenc „szabadidős tevékenységévé” vált. Az okostelefon-piac folyamatos növekedést mutat – iparági elemzők szerint alig két éven belül évi 150 milliárd dollárt forgalmazó szegmenssé válhat –, és olyan, kimondottan erős és erőszakos szereplőkkel dicsekedhet, mint az Apple, a Google vagy a Microsoft.

A megegyezés révén a két cég megúszhatja, hogy az emlékezetes Apple-Samsung perhez hasonló jogi pofozkodásba bonyolódjon. Az illetékes bíróság idén augusztusban 1,05 milliárd dolláros kártérítés megfizetésére kötelezte a koreai gyártót az Apple szabadalmainak megsértése miatt.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.