Hirdetés
. Hirdetés

Szélessávú internet és IPTV lesz a Cathay Pacific járatain

|

2012-től internetezni, tévézni és mobiltelefonálni is lehet majd a hongkongi légitársaság gépein.

Hirdetés

Ma jelentette be a Cathay Pacific Airways, hogy 2010-től szélessávú összeköttetésre épülő internet, mobiltelefon és TV szolgáltatásokat vezet be repülőjáratain.

A járatokon a Panasonic Avionics megoldását, az eXConnect rendszert használják majd, mely műholdról biztosít 50 megabites összeköttetést a repülő számára. A sávszélességet megosztják az utasok által használható internet és a fedélzeti alkalmazások között, a járat ugyanis valós időben küdi majd vissza a bázisra a repülési információkat.

Nem csak internetezésre, hanem mobiltelefon hívásokra is használható lesz a műholdas összeköttetés, sőt, jut hely néhány élő tévéadásnak és videotékának is. A két vállalat már aláírta az előszerződést, miszerint a szolgáltatást a Cathay Pacific és a Dragonair teljes flottáján elérhetővé teszik.

A Cathay Pacific az első ázsiai légitársaság, aki ilyen szolgáltatással próbálkozik, de nem az első fecske - illetve repülő. A német Lufthansa a következő hónapokban már meg is kezdi a szolgáltatás kiépítését, minek eredményeként 2011 közepére a legtöbb járaton már biztosított lesz a repülés közben elérhető internet.

 

A Lufthansa egyébkét többszörösen is úttörő a témában, hiszen a Connexion by Boeing korai légijárat-internet szolgáltatás nyitó ügyfele volt, és 2001-2006-ig működtette azt. A Connexion terjedőben volt a Európban, Közel-Keleten és Ázsiában is, sőt, néhány amerikai útvonalon is bevezették, ám a szeptember 11-i terrorista akciók olyan mértékben felborították az USA légiközlekedés üzletét, hogy végül sosem vethette meg a lábát a tengerentúlon. A terrorista akciót nehéz időszak követte a légitársaságok életében, a körülmények végül is a Connexion bezárásához vezettek.

Azóta az AirCell GoGo szolgáltatása kezdi megvetni a lábát Észak-Amerikában. A GoGo azonban adótornyokra támaszkodik, ami jóval olcsóbb a műholdas összeköttetésnél, ugyanakkor lefedettsége nem sokkal nyúlik túl az USA határain. A Panasonic eXConnect egy jóval kifinomultabb rendszer, amely műholdhálózatra támaszkodva az óceán közepén is képes nagy sávszélességű kapcsolatot biztosítani.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.