Hirdetés
. Hirdetés

Szociálisan érzékeny robotok

|

Az MIT kutatói által kifejlesztett algoritmus új fejezetet nyithat az ember-robot kooperációban. A technológia lehetővé teszi, hogy a robotmunkások folyamatosan tanulva rugalmasan adaptálódjanak emberi "kollégáikhoz", ami forradalmasíthatja a gyártási folyamatokat.

Hirdetés

Julie Shah és csapata
Julie Shah és csapata

A MIT kutatói kifejlesztettek egy új algoritmust, ami lehetővé teszi, hogy a gyárakban használt robotok „hozzászokjanak” az emberi dolgozókhoz, és hatékonyan segítve a munkájukat, együttműködjenek velük a futószalag mellett.

A gyárakban használt robotok hagyományosan hatalmas és elég nehézkes masinák, amelyeket általában nagy súlyok mozgatására és unalmas, repetitív munkafolyamatok elvégzésére használnak. Julie Shah, az MTI Repüléstudományi és Asztronautikai tanszékének professzora szerint ennél komplexebb, kifinomultabb szerepet is betölthetnek a gyártási folyamatokban; itt az ideje, hogy a gépek az emberek „keze alá dolgozzanak”, és egyszerűbbé és biztonságosabbá tegyék azok munkáját.

A professzor szerint az új megoldásnak számos iparág, köztük a repülőgépgyártók is komoly hasznát vehetnék. „Ha a robotok képessé válnak arra, hogy a megfelelő eszközöket és anyagokat a mérnökök és technikusok kezébe adják, azzal rengeteg időt megspórolhatunk” – jelentette ki az MIT Komputertudományi és Mesterséges Intelligencia laboratóriumának Interaktív Robotikai Csoportját vezető szakember.

Shan szerint a nem is olyan távoli jövőben a robotok afféle asszisztensként segíthetik majd a finom, „emberi minőséget” igénylő feladatokat végző technikusok munkáját. „A robotasszisztensek rendszerbe állítása nagyban növelhetné a gyárak termelékenységét” - hangsúlyoztat a kutató.

A robotok és emberek együttműködési lehetőségeinek kutatásával régóta foglalkoznak a szakemberek. Az egyik legnagyobb kihívást mindeddig az jelentette, hogy a gépek nem tudtak alkalmazkodni az egyes személyek viselkedéséhez, ritmusához, munkaszokásaihoz – márpedig ez feltétlenül szükséges lenne ahhoz, hogy hatékonyan tudjanak együttműködni egymással.

Shah és csapata éppen ezt a problémát próbálta áthidalni: beszámolójuk szerint algoritmusuk egyfajta „szociális érzékenységgel” ruházza fel a robotokat: képessé teszi őket arra, hogy feltérképezzék az egyes emberek preferenciarendszereit, és alkalmazkodjanak egyedi szokásaikhoz. Ráadásul elég gyorsan tanulnak és alkalmazkodnak, így akár több különböző ember munkáját is segíthetik – ezzel is javítva a termelékenységen.

Shan és gárdája laboratóriumi keretek között sikeresen tesztelte az új technológiát. Kutatásaik eredményét júliusban, a Sydneyben rendezett Robotics: Science and Systems konferencián fogják bemutatni.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.