Hirdetés
. Hirdetés

Viselhető robotokkal turbózzák fel a humán munkaerőt

|

Azzal, hogy a viselhető robotruhák segítenek az embereknek a kihívást jelentő feladatokban, eltünteti a különbséget az emberi és a mechanikus munkaerő között.

Hirdetés

A robotika egyik legnagyobb problémája, hogy nem tudunk olyan okos autonóm eszközöket gyártani egyelőre, amelyek bizonyos bonyolult feladatokat teljesen átvennének az emberektől. De ha "ráadják" az emberre a robotot, akkor olyan képességeket szerezhet, amelyek alkalmassá teszik különleges feladatok ellátására.

A legegyszerűbb esetben a speciális öltözékek mesterséges intelligencia segítségével növelik az emberek fizikai erejét. Az ilyen exoskeletonok fejlesztése először katonai igények szerint kezdődött, de mára a munka átterjedt a civil felhasználási területre is.

Hirdetés

A German Bionic most jelentette be a Cray X nevű exoskeletonját, amelyet rengeteg funkcióval láttak el. Többek között asszisztált járást, vízállóságot és frissített energiagazdálkodási rendszert tartalmaz. Az exoskeleton nem csak energiát ad a felhasználóknak, de agya is van. A "Smart Safety Companion" nevű, AI-alapú rendszer képes figyelmeztetéseket küldeni a felhasználóknak az ergonómiával és a biztonsággal kapcsolatban.

A German Bionic egy ideje már ellátja háttámasszal a nehéz tárgyakat emelőket - számol be a Smart Industry. Az olyan cégek alkalmazottai, mint a BMW és az Ikea már viselték a Cray X korábbi verzióit, de az új változat a járást is elsajátította, illetve két testtájat támogat, továbbá 66 kiló emelőerőt ad hozzá az sajátjához.

"Úgy működik, hogy finoman előre tolja a lábakat, amikor terheket kell mozgatni a pontból b-be. Ezáltal segít csökkenteni a korai kimerülést és megőrizni a dolgozók energiaszintjét, akik emeléssel és járással járó feladatokat is végeznek" - közölte a vállalat. A felhasználók 2022-től kezdődően havi 499 dollárért előfizethetnek az exoskeleton használatára.

Nem a German Bionic az egyetlen, amely viselhető robotruhákat készít. A Virginia Tech Assistive Robotics Lab az ember és a mechanikus és elektromos rendszerek közötti interfészeket tervez. A Lowe's Innovation Labs tesztlaboratóriumában emberek robotruhát viselnek. Néhány robotruha pedig a mozgássérültek mobilitását állítja helyre.

Azzal, hogy a viselhető robotruhák segítenek az embereknek a kihívást jelentő feladatokban, eltünteti a különbséget az emberi és a mechanikus munkaerő között.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.