Hirdetés
. Hirdetés

Akkora a NAV adatvagyona, hogy felér egy varázsgömbbel

|

Esély sincs eltüntetni már az adózatlan vagyont.

Hirdetés

Egy gyanús beruházás kapcsán kezdeményeztek adóellenőrzést a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) munkatársai, akik fiktív számlákra és több adónemet érintő adóelkerülésre is fény derítettek - tájékoztatta a hatóság a Computerworldöt.

Egy szabályosan működő vállalkozás bevallásának elemzésekor tűnt fel az adóhivatal munkatársainak egy másik társaság több százmilliós, beruházásról kiállított számlája. A NAV adatbázisaiban a számlaadatok alapján indított lekérdezések eredménye arra utalt, hogy a munka nagy részére a kivitelező olyan vállalkozásokkal kötött szerződést, amelyek a fiktív működés tipikus jeleit mutatták.

A vizsgálat a beruházás helyszínén kezdődött, ahol az adóellenőrök további információkat gyűjtöttek arról, hogy kik a munkálatok tényleges kivitelezői.

Hirdetés

A beruházás helyszínén kizárólag a kivitelező alkalmazottai és eszközei voltak jelen, holott a számlák szerint a munkát alvállalkozók végezték. Az alvállalkozói szerződések, és az ezek alapján kiállított számlák tehát fiktívek voltak, mert csak papíron végezte más vállalkozás a munkát. A kivitelező cég a fizetendő adója csökkentésére fogadta be a fiktív alvállalkozói számlákat. Az ellenőrzés kiderítette azt is, hogy a kivitelező cég vezetője baráti, illetve családi kapcsolatban áll az alvállalkozások mögötti személyekkel.

A NAV adatvagyonából, különösen az Online Számla rendszer adataiból már a beruházás befejezése előtt látható volt a csalás. A gyors adóhatósági reakció nyomán még az ellenőrzési eljárás jogerős befejezése előtt megindult a végrehajtási eljárás, ami a vállalkozás bankszámlájának azonnali zárolását, járműveinek, tárgyi eszközeinek és követeléseinek lefoglalását jelentette. Ezzel a NAV megakadályozta, hogy a vállalkozás az eljárás ideje alatt eltüntesse azt a vagyont, ami a közterhek beszedésére nyújtott fedezetet.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.