Hirdetés
. Hirdetés

Hogyan teszi teljesen autonómmá a gazdálkodást a John Deere 2030-ra?

|

A John Deere a következő évtizedben a világ egyik vezető MI- és robotikai vállalatává válhat a Tesla és a Szilícium-völgyi technológiai óriások mellett.

Hirdetés

Jorge Heraud, az Illinois államban működő Moline-ban található Deere vállalat automatizálásért és autonómiáért felelős alelnöke szerint a cég ezt látja a jövőjének. Ebből már a tavaly januári Las Vegas-i Consumer Electronics Show-n már adtak ízelítőt, amikor a Deere bemutatta a teljesen autonóm 8R mezőgazdasági traktort, amelyet nem egy gazda a volán mögött ülve, hanem mesterséges intelligencia vezérel.

Az autonóm 8R a csúcspontja annak a közel két évtizedes stratégiai tervezésének, amellyel a Deere az automatizálást, az adatelemzést, a GPS-vezérlést, a dolgok internetére való csatlakoztathatóságot és a szoftverfejlesztésbe való befektetést a szolgálatába állította. Bár a kutatás-fejlesztés nagy része saját berkeken belül zajlik, a vállalat számos felvásárlással és agrotechnikai startupokkal megkötött partnerséggel a know-how és a tehetség mellett a szaktudást is begyűjtötte.

A Deere egyelőre még a jól bevált traktorokra utólag felszerelhető automatizált rendszerekkel teremt értéket és nyereséget, mint például a GPS-alapú önirányítás és a precíziós vetés, amely megméri, hogy milyen mélyre és milyen távolságra kell vetni. Ezeknek a lépéseknek a helyükön kell lenniük, mielőtt teljes autonómiát lehetne köréjük keríteni - számolt be a CNBC.

Hirdetés

Az autonóm 8R óriási ugrást jelent a jelenlegi agrotechnikában, nem beszélve a marketingelőnyökről. "A CES-en való bemutatása előtt mindenki azt gondolta, hogy a teljes autonómia csak álom" - mondta Scott Shearer, az Ohioi Állami Egyetem élelmiszer-, mezőgazdasági és biológiai mérnöki tanszékének vezetője. Szerinte világszerte 30 különböző autonóm traktorprojekt lehet készülőben, bár kereskedelmi forgalomban még egyik sem érhető el. "De amikor a Deere, amely Észak-Amerikában a traktorok piaci részesedésének 60 százalékát birtokolja, előáll eggyel, akkor lép be a valóság" - mondta Shearer.

Ez a valóság tükrözi a Deere autonómia-stratégiáját. "Az általunk használt mesterséges intelligencia magában foglalja a számítógépes látást és a gépi tanulást" - jelentette ki Heraud. Ezt a tudástz a Szilícium-völgyben dolgozó Blue River Technology nevű startup már javában fejlesztette, amikor a Deere 2017-ben 305 millió dollárért megvásárolta. Ez az üzlet hozta magával a Blue River társalapítóját és vezérigazgatóját, Heraud-t is. A Blue River "lát és permetez" robotikai platformja több tucat kifinomult kamerát és processzort használ, hogy a gyomirtó szerek kijuttatásakor megkülönböztesse a gyomokat a kultúrnövényektől.

"Több százezer képet elemzünk különböző mezőgazdasági helyszínekről, különböző időjárási és fényviszonyok mellett. így a gépi tanulással a traktor megérti, hogy mit lát, és ennek megfelelően reagál. Ez a képesség azt is lehetővé teszi a gazdálkodó számára, hogy ahelyett, hogy a traktorban ülne, távolról irányítsa azt, miközben valami mást csinál" - mondta Heraud.

A szakember az autonóm vezetésre utalt, a Deere agrotechnikai kirakós játékának egy másik darabjára, amely akkor állt össze, amikor tavaly 250 millió dollárért megvásárolta a Bear Flag Roboticsot. A szintén szilícium-völgyi startup 2017-ben indult. Az általa fejlesztett autonóm navigációs rendszer utólagosan felszerelhető a meglévő traktorokra, jelen esetben a Deere legújabb, 2020-ban piacra került 8R modelljére.

A CES óta a Deere két másik agrotechnikai úttörőtől is megvásárolt AI-eszközöket. Áprilisban közös vállalatot alapított a GUSS Automation céggel, amely félautonóm gyümölcsös- és szőlészeti permetezőgépeket fejlesztett ki. A mesterséges intelligencia és az IoT segítségével a GUSS (Global Unmanned Spray System) több permetezőgépét egyetlen kezelő távolról vezérelheti, akár nyolc permetezőgépet is működtethet egyszerre egy laptopról. A GUSS képes felismerni a fákat és meghatározni, hogy mekkora mennyiséget kell permetezni mindegyikre, függetlenül a magasságtól vagy a lombkorona méretétől.

Egy hónappal később a Deere bejelentette, hogy a The Robot Report szerint számos szabadalmat és egyéb szellemi tulajdont vásárolt a Light nevű MI startup cégtől. A Light mélységérzékelési platformja további kamerák alkalmazásával javítja a meglévő sztereó látórendszereket, és az emberi szem szerkezetét utánozva pontosabb 3D-s látást tesz lehetővé. A Deere azt tervezi, hogy a Light platformját beépíti autonóm mezőgazdasági eszközeinek jövőbeli változataiba.

A Deere a 2023-as CES-en újabb bemutatóra készül, ahol John May vezérigazgató és a vállalat más vezetői tartanak majd előadást, amelyben további mezőgazdasági gépek autonómiáját tárják fel. "Beszélni fogunk arról, hogy a kombájnokat, betakarítógépeket és ültetvényeket autonóm módon tudjuk majd működtetni. Eléggé túllépünk azon, hogy csak eszközöket szolgáltassunk. Most már olyan intelligens berendezéseket kínálunk, amelyek sokkal több értéket kínálnak" - mondta Heraud.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://computerworld.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.