Hirdetés
. Hirdetés

Így újult meg a pusztítás technológiája

|

Nagy ugrás a jövőbe vagy visszazuhanás a középkorba.

Hirdetés

Az innováció és a technológiai fejlődés soha nem látott korszakát éljük, az egészségügy, a szórakoztatás, a kommunikáció és mindennapi életünk számos más aspektusa jobb, mint valaha. A technológiai fejlődés azonban nem jár kockázatok nélkül, és a jó szándéknak halálos következményei is lehetnek.

Amikor a Wright testvérek feltalálták a repülőgépet, felismerték, hogy annak katonai alkalmazásai is lehetnek. Tévesen úgy gondolták, hogy a repülőgépek elrettentő hatással lesznek a háborúra. Az egyik fő érv - hasonlóan a modern nukleáris elrettentési doktrínához - az volt, hogy a frontvonalak mögötti bombázás lehetősége elriasztja a vezetőket a háborútól. Utólag kiderült, hogy ez a fenyegetés közel sem volt elég erős ahhoz, hogy megakadályozza a háborút vagy betiltsák a repülőgépek használatát annak során - Joshua Grunske tudományos kutató a The Defense Postban megjelent cikkében.

Mesterséges intelligencia a hadviselésben

A mesterséges intelligencia (AI) az egyik olyan technológia, amely nagy előrelépést ígér az emberiség számára, ugyanakkor veszélyezteti is azt. Ez már egy következő technológiai lépcsőfok, amely azonnal bekerült az olyan nagyhatalmak katonai terveibe, mint az USA, Kína és Oroszország. Ezek a nemzetek egy olyan átfogó rendszerre törekszenek, amely a katonai személyzetet és felszereléseket egy hálózatba kapcsolja. A gyakorlatban egy ilyen rendszer a mesterséges intelligenciát arra használja (ahogy Ukrajnában ez jól látható), hogy egy drón azonosítja az ellenséges célpontot, majd kommunikál egy tüzérségi üteggel vagy hadihajóval, hogy tüzet zúdítson, vagy rakétát indítson az adott koordinátákra.

A technológia mindezt emberi beavatkozás nélkül is megtehetné. A legszélsőségesebb esetben ez azt jelentené, hogy a haditengerészeti rakéta kilövéséhez nincs szükség emberi jóváhagyásra. Törekvések folynak arra is, hogy az ilyen hálózatokba nukleáris képességeket is beépítsenek. Egy mesterséges intelligencia által vezérelt közös rendszer megnyitja az ajtót a baráti tűz és a civilek célba vételének lehetősége előtt, amennyiben programozási hiba történik, vagy a rendszert az ellenfelek vagy terroristák feltörik.

Hirdetés

De a tervek ennél tovább is mennek. A különféle haderőnemek eddig egymástól elkülönülve és olykor vetélkedve működtek. A mesterséges intelligencia rendszerek azonban képesek összehangolni a különféle képességeket, és a legtöbbet hozhatják ki egy ország katonai potenciáljából a személyzet feltöltésétől és kiképzésétől kezdve a különféle erőforrások felhasználási hatékonyságának növelésén át, a különféle szintű tervezésig, az operatív együttműködésekig és döntéshozatalig.

A mesterséges intelligencia mérhetetlen előny lesz a hadseregek számára, de továbbra is fennáll annak a veszélye, hogy valami szörnyen rosszul sül el. Még akkor is baj lehet, ha nem a Terminátor disztopikus forgatókönyve válik valóra.

Az űr, mint csatatér

Az űr a hidegháború óta tiltott terület a fegyverkezés számára. Az USA és a Szovjetunió (és örököse Oroszország) felismerte az űrben való hadviselés súlyosságát, és nagyrészt együttműködött. A világűr azonban ismét olyan határnak tekinthető, amelyet meg kell hódítani, mert létfontosságú egy nemzet biztonsága szempontjából, azaz nagy a katonai jelentősége.

Ez természetesen arra készteti az országokat, hogy olyan technológiát fejlesszenek ki, amellyel megvédhetik magukat egy esetleges űrbeli inváziótól vagy támadástól, amit példáz, hogy az orosz rakétaelhárító rendszer 2021-ben egy műholdat semmisített meg az űrben. Ezt az eseményt megelőzően a NATO felismerte, hogy műholdjaik megsemmisítése potenciális lehetőség a véletlen háború kitörésére.

A világűr iránti növekvő érdeklődés az űrkutatás kalandját a támadó és védelmi képességekkel kapcsolatos katonai aggályok mellé helyezi. Ahogyan terjeszkedünk a Földön kívülre, úgy nőnek a légkörünkben és azon túl történő események kockázatai és következményei.

Nukleáris elrettentés

A nukleáris elrettentéssel kapcsolatos technológiai fejlesztések szintén komoly problémát jelentenek, de a nukleáris fegyverek helyett a rakétavédelmi rendszerek növelik ezt a kockázatot. A nukleáris fegyverek megléte a hidegháborútól kezdve jelentősen hozzájárult a béke soha nem látott korszakához, legalábbis a közvetlen, nagy intenzitású nagyhatalmi konfliktusok esetében.

Az emberiség a nukleáris elrettentést használta fel a béke fenntartásához, annak árán, hogy a nukleáris fegyverek pusztító következményeinek ismeretében nem lehetett senki sem nyugodt a világon. A pusztító potenciál a hidegháborúban lehetővé tette a kölcsönös megsemmisítés (MAD) stratégiájának érvényesülését, nehogy a világ vezetői háborúba bocsátkozzanak más nukleáris hatalmakkal.

A MAD lényege, hogy háború esetén egyik fél sem tudja megvédeni magát a nukleáris fegyverekkel szemben. Az USA és a Szovjetunió szándékosan hagyta magát sebezhetőnek a támadással szemben. Ha léteznek olyan rakétavédelmi rendszerek, amelyek képesek biztonságot nyújtani a vezetőknek a nukleáris fegyverekkel szemben, akkor a harmadik világháborúra vagyunk ítélve.

Az amerikai rakétavédelem legújabb fejlesztései arra utalnak, hogy a nukleáris elrettentést igyekeznek elavulttá tenni. A legrosszabb az egészben, hogy csak a biztonság érzékelése számít. A rakétarendszer talán nem garantálja a teljes biztonságot, de ha a kollektív vezetés azt hiszi, hogy eléggé biztonságban van ahhoz, hogy megfékezze a nukleáris fegyverek pusztítását, akkor a hamis önbizalom túlzottan ambiciózus háborúkhoz vezethet.

Az a meggyőződés, hogy a repülőgépek elrettenthetnek a háborútól, hibás volt, mivel a repülőgépeket le lehetett lőni, és a bombáik által okozott veszteségek nem pusztítanak el egy egész nemzetet. Ehhez hasonlóan a nukleáris fegyverek által okozott pusztítás legalább egy részének megfékezésére alkalmas technológia megszüntethetné az elrettentő erőt, amelyet évtizedek óta fenntartanak.

A katonai struktúrák és doktrínák, amelyek a fejlett technológiára támaszkodó kis létszámú hivatásos erőkre helyezik a hangsúlyt, növelik a konfliktus kockázatát. A hidegháború nagy hadseregei és a nukleáris fegyverek együttesen lehetetlenné tették az olyan gyors akciójú hadműveleteket, mint a Krím 2014-es orosz annektálása. A kis hivatásos hadseregek, amelyek nem képesek mindent megvédeni, lehetőséget teremtenek az ellenfél fejlett technológiával rendelkező, kiképzett erői számára, hogy kihasználják a hiányokat.

A mesterséges intelligencia, az űrkutatás és a rakétavédelem fejlődése előre viheti az emberiséget az űrkutatás, a meteoritoktól való bolygóvédelem és más, eddig még nem látott csodák új technológiai korszakába. Ennek ellenére óvatosnak kell maradnunk, és fel kell ismernünk az ezzel járó kockázatokat. Ez a három kiemelkedő terület a saját pusztulásunk innovációjához vezethet. Végül is Albert Einsteint gyakran idézik, aki azt mondta: "Nem tudom, milyen fegyverekkel fogják megvívni a harmadik világháborút, de a negyedik világháborút botokkal és kövekkel". A technológia ugrást vihet az emberiség fejlődésébe, vagy teljesen vissza is vetheti azt - mondja ki a végső figyelmeztetést Grunske.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.