Hirdetés
. Hirdetés

InnoWorld 2020: a koronavírus-járvány egy új világ főpróbája

|

Lapunk InnoWorld című június 11-i virtuális konferenciája a koronavírus-járvány által felgyorsított digitális átalakulás kérdéseit és a ránk váró hatásokat járta körbe. Nyitóelőadásában Rab Árpád Szörény trend- és jövőkutató komplex képet alkotott a pandémia átmeneti és tartós hatásairól.

Hirdetés

Végre kikényszerített innováció című előadását Rab Árpád Szörény azzal a felütéssel kezdte, hogy a járvány egy új világ főpróbájának tekinthető, hiszen, ha megértjük a jelen pontos változásait, láthatjuk, mi vár ránk a következő öt-tíz évben. Például a demográfiai adatok alátámasztják azt a következtetést, hogy néhány évente újabb járványok várhatóak majd a világban, egyszerűen azért, mert a zárt rendszerben a növekvő létszámú populáció egyre erősebben ki van téve a fertőzés veszélyének. Ennek a belátása segítheti a felkészülést a hasonló helyzetekre.

Hirdetés

Ugyanakkor a digitális kultúrának köszönhetően az elmúlt évtizedben olyan képességekre tettünk szert, amelyek eddig elképzelhetetlenek voltak, de mindig vágytunk rájuk (például idegen nyelvek ismerete, gyors információáramlás, határtalan kommunikáció). Az emberiség tehát túllépett a biológiai fejlődés korán, és immár alapvetően technológiai evolúciót él át. Ennek során minden korszaknak és időszaknak megvolt a maga technológiája, ami hajtóerőként szolgált, és globális változásokat hozott. Napjaink evolúciós hulláma kapcsán látnunk kell, hogy a cél már nem pusztán a digitális eszközök erőforrásainak használata, hanem az együttműködő rendszerek és az intelligens technológiák hatékony felhasználása.

A mostanihoz hasonló járványok százai söpörtek már át a világon, a technológia azonban még egyetlen alkalommal sem töltött be olyan fontos szerepet a védekezésben, mint most, fogalmazott Rab Árpád Szörény. Ez a szerep azonban fázisonként más és más. Az első időszakban a gyors hírszerzés lehetőségének terhét és előnyeit éltük át; a híráradat fokozta a pánikhangulatot, ugyanakkor a fejlett világban megjelent az az alapvetés, hogy minden emberélet egyformán értékes, és társadalmi szinten együtt kell működnünk.

Jóllehet korábban is rendelkezésünkre álltak a karantén idején használt kollaborációs és oktatási rendszerek, mégsem vettük igénybe azokat tömegesen. Amint megjelent az állampolgárok életében az életveszély, kiderült, hogy az életmódunkon képesek vagyunk drasztikusan változtatni, online folytatva a munkát, tanulást, kikapcsolódást.

A járvány hatására a magyar lakosság túlnyomó része széles körben használni kezdte a technológiát. A trendkutató szerint céges, oktatási és egyéni életkarrier szempontjából érdemes értékelni, mik voltak a számunkra kedvező és működő folyamatok a pandémiás helyzet alatt, hiszen ami most bevált, az a következő években a versenyelőnyünk alapja lehet.

Rab Árpád Szörény előadásában részletesen ismertette az e-health, a távoktatás és a távmunka területén várható változásokat és fejlődési lehetőségeket is.

Zárásként elmondta, hogy bár a Covid-19 veszedelmes jelenség, véleménye szerint társadalmi és trendszinten "apró" lecke az emberiség számára. Az ilyen kihívásokból tanulhat az emberiség, de a koronavírus miatt hosszú távon előreláthatóan még nem fogunk társadalmi szinten gyökeresen megváltozni, hiszen a gyökeres változást nem tanulásnak, hanem kikényszerített viselkedésnek kell tekinteni.

Az viszont Rab Árpád Szörény szerint egyértelműen látszik, hogy a következő időszakban mindenki dönteni fog arról, hogy analóg, digitális vagy esetleg hibrid megoldások felé fordul majd.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.